Show menu

Workshop Superimpose Fotografie

Maak je eigen surrealistische foto

In de workshop Superimpose Fotografie gaan leerlingen aan de slag met de techniek van digitale fotobewerking.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat is superimpose fotografie? De workshopdocent laat voorbeelden zien.

Beginnen

De leerlingen krijgen uitleg over de basis van digitale fotobewerking.

Doen

De leerlingen werken hun ideeën uit tot surrealistische foto’s.

Delen

De leerlingen tonen hun werk aan elkaar en lichten dit toe.

Inspireer je leerlingen met deze bijzondere vorm van fotografie.

Misschien heb je de foto’s van Annegien Schilling wel voorbij zien komen op internet. Annegien maakt surrealistische zelfportretten die ze als @fetching_tigerss op Instagram plaatst. Haar fotografie is zo bijzonder dat ze inmiddels internationaal bekend is. In de workshop Superimpose Fotografie gaan leerlingen ook aan de slag met surrealistische fotografie. Ze leren om anders naar beeld te kijken en mogen hun fantasie de vrije loop laten!

Wat gebeurt er als je beelden combineert? Hoe vang je een sfeer in een beeld? Welke verhalen kun je ermee vertellen? In deze workshop gebruiken ze de superimpose techniek om hun eigen surrealistische foto’s te maken.

Opzet van de workshop Superimpose Fotografie

De workshopdocent start met een introductie van surrealistische fotografie. Wat zijn de oorsprong en achtergronden ervan? Er worden daarbij ook verbanden gelegd met de surrealistische kunst van bijvoorbeeld Salvador Dali of fotograaf Rachel Baran. Deze voorbeelden bieden de leerlingen inspiratie voor het vervolg waarin ze zelf aan het werk gaan.

Na de introductie is de eerste stap het bedenken van een eigen surrealistisch beeld. Wat willen de leerlingen oproepen aan sfeer en verhaal? Wat vinden ze leuk en verrassend om te laten zien? De leerlingen krijgen uitleg over de basistechnieken van digitale fotobewerking. Daarna starten ze met het verder ontdekken en toepassen van de superimpose-techniek. De workshopdocent behandelt verschillende bewerkingslagen, maskers, filters en het gereedschapspalet.

Daarna werken de leerlingen hun eigen concepten uit, met als resultaat een keur aan surrealistische foto’s die de kijker versteld doen staan. Als afsluiting van de workshop Superimpose Fotografie presenteren de leerlingen hun foto’s en lichten ze het verhaal achter hun kunstwerken toe.

Tips

Ben je benieuwd naar meer workshops waarmee je jouw leerlingen laat kennismaken met de mogelijkheden van digitale media? Kijk dan ook eens bij de workshop Augmented Reality. Daarin brengen leerlingen hun eigen virtuele wereld tot leven. Of daag je leerlingen uit tot het maken van computerkunst met de workshop Interactieve Installatie.