Activiteiten op school

Welke activiteiten zijn geschikt voor mijn leerlingen?

Geen enkele school is hetzelfde. Geen enkele leerling is ook hetzelfde. En dus activiteiten op school zijn ook nooit hetzelfde. Voor onze bouwen wij voort op de ervaring en verhalen van leerkrachten. Een leerkracht kent de leerlingen en weet dus waar hun interesses liggen en waar eventuele moeilijkheden kunnen ontstaan. Om dit goed boven tafel te krijgen hebben wij voorafgaand aan een workshop of Cultuurdag een gesprek op school. We komen langs om de dag door te spreken en het te hebben over de opzet van onze workshops en onze workshopleiders. We werken inmiddels samen met meer dan 250 workshopleiders uit heel Nederland. Doordat we een groot netwerk hebben kunnen we een goede match maken tussen de workshopleider en de leerlingen. Niet iedereen kan namelijk lesgeven in het praktijkonderwijs of aan bijvoorbeeld gymnasium leerlingen. Elke activiteitendag is dan ook maatwerk.

Schoolactiviteiten op maat voor mijn lessen

Schoolactiviteiten die aansluiten op wat leerlingen tijdens de lessen leren zijn van grote waarde. Een losstaande workshop is interessant en ook zeker goed om te organiseren. Echter als een leerling voorafgaand of na afloop door kan gaan met wat hij/zij heeft geleerd, dan is de impact van de workshop vele malen groter. Activiteiten op school worden op deze manier ook meer ingebed in het curriculum, lesplan en jaarrooster. Het mooie is dat wij voor veel van onze workshops ook voorbereidend lesmateriaal hebben. Wil je dus activiteiten voor het vmbo organiseren? Kijk dan eens op de pagina workshops met voorbereidend lesmateriaal.

Activiteiten voor school

Activiteiten voor buiten school

Met name in de zomer is iedereen op zoek naar activiteiten die ook buiten gegeven kunnen worden. We hebben een mooi overzicht van alle workshops buiten school gemaakt. Maar bij slecht weer blijft het noodzakelijk toch naar binnen te kunnen gaan. Nou kan dat natuurlijk bij elke workshop. Onze meest georganiseerde workshops binnen school staan in een mooi overzicht op deze pagina.

Activiteiten voor school 7

Activiteiten binnen het vak CKV

Het vak CKV is de laatste jaren veel veranderd. Vooral voor leerlingen en leerkrachten uit havo en vwo. Het nieuwe CKV heeft haar intrede gedaan en veranderd de rol van de leerkracht. In grote lijnen wordt je als leerkracht meer een coach, dan dat je leerlingen echt een techniek leert. Leerlingen gaan met activiteiten op school op onderzoek uit. Ze worden gestimuleerd op een thema in te duiken en dat zich helemaal eigen te maken. Maar om leerlingen niet alleen maar reflectief en receptief bezig te laten zijn, is het juist ook interessant om CKV activiteiten op school te organiseren. Laat leerlingen tijdens een activiteit maar aan de slag gaan met hun thema! Maar zelf een theatervoorstelling of magazine. Of bedenk je eigen film en maak daar een trailer voor. De activiteiten voor CKV die wij organiseren richten zich allemaal op actieve deelname van leerlingen.

Activiteiten voor middelbare scholen uit heel Nederland

Elke middelbare school organiseert activiteiten. De ene school in het kader van een activiteitendag ter afsluiting van het schooljaar, de andere luidt er een themaperiode mee in en weer een andere school gebruikt het om een CKV-dag mee vorm te geven. Alle activiteiten en workshops op middelbare scholen die we vanuit Kleinkunstig organiseren zijn in de kern actief. We laten leerlingen een kunstdiscipline of kunstvorm echt ervaren. Bij theater studeren ze een stuk in, bij dans een choreografie en bij beeldende kunst maken ze een eigen kunstwerk. Om ze nauw mogelijk aan te kunnen sluiten bij de wensen van de school hebben we vooraf altijd een voorgesprek. We komen graag langs! Onze activiteiten en workshops voor het voortgezet onderwijs zijn zo eigenlijk altijd maatwerk.

Activiteiten door externe professionals

Steeds meer scholen hechten waarde aan dat leerlingen kennismaken met professionals uit het werkveld. Kleinkunstig werkt met meer dan 200 professionals samen. Zij geven alle workshops die we organiseren. Als je dus een workshops Magazine maken wil organiseren, dan wordt die gegeven door een workshopleider die ook zelf magazines ontwerpt. Deze workshopleider is in de eerste plaats natuurlijk wel een goed docent. Hij/zij kan de leerlingen meer meegeven over hoe het in de praktijk werkt en is op die manier een ware aanvulling op de reguliere lessen. Een ander mooi voorbeeld is de workshop Rap. Deze wordt gegeven door workshopleiders die leerlingen waarschijnlijk kennen! De start van de workshop is dan ook een heel mooi moment van herkenning, bewondering en direct ook motivatie. Want wat is nou gaver, dan rappen leren van iemand die zelf op Spotify staat.

Activiteiten rondom een thema

Het jaar staat bol van speciale moment: Kerst, eindexamen, einde schooljaar, halloween et cetera. Rondom dit soort speciale momenten maken wij projecten op maat. In februari, maart en april wordt vaak de voorstelling Multiple Choice op scholen georganiseerd. In deze grappige en muzikale theatervoorstelling wordt er vooruit gekeken naar het moment dat je klaar bent met het eindexamen. Verder worden er rondom het eindexamen vaak activiteiten op school georganiseerd die een bijzondere herinneringen achterlaten: Een optreden, een magazine en een (virtual reality) film. Als we dichter bij de zomervakantie komen, dan worden er ook vaak Cultuurdagen georganiseerd. Een cultuurdag is een dag vol met verschillende workshops. Leerlingen kunnen kiezen aan welke workshops ze willen deelnemen en maken allemaal bijzondere resultaten. Het zijn altijd dagen vol met energie! Het mooie is dat het ook een dag is dat leerkrachten niet les hoeven te geven en vaak wordt het dan ook richting het einde van het schooljaar gecombineerd met rapportvergaderingen. Plezier voor de leerlingen, verlichting voor de leerkrachten.

 • Direct contact

 • Waarom Kleinkunstig

  •   We werken op locatie in heel NL
  •   Voor één klas of hele school
  •   14 jaar ervaring in het VO
  •   Vernieuwend aanbod
  •   Kennismaken? Wij komen bij u langs!
  Meer informatie »
 • Klantbeoordelingen

  Kleinkunstig verzorgt worskhops, voorstellingen, cultuurdagen en projecten door heel Nederland. Onze workshops worden gemiddeld beoordeeld met een 8,3.