Show menu

Leuke creatieve activiteiten op school

Ben je op zoek naar activiteiten voor scholen? Bijvoorbeeld introductie activiteiten of workshops voor de afsluiting van het schooljaar? Hieronder vind je creatieve workshops die daar geschikt voor zijn! Bij iedere workshop gaan jullie lekker snel aan de slag en staat plezier voorop! Natuurlijk zijn workshops ook geschikt voor keuzemiddagen, een cultuurdag of CKV-dag, en als aanvulling op het lesprogramma. Bekijk het hele aanbod creatieve workshops van Kleinkunstig hieronder!
Je gekozen filters Filters wissen
92 Workshops geselecteerd

Behoefte aan kunsteducatie maar niet aan een berg werk?

“De workshopdocenten waren super, ze hadden veel vakkennis en wisten dit goed te brengen waarmee ze ook rekening hielden met de doelgroep.”

RSG Noord oost Veluwe – Epe

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Workshop-mbo-Klimaat-mix-Thema-klimaat

“Klimaatmix: Inspirerend en goed op niveau gegeven. De leerlingen vonden het erg leuk! Bedankt voor de fijne workshop!”

Geert Groote College – Amsterdam

“Het organiseren van een dag vol workshops waaraan ruim 350 14-jarige leerlingen deelnemen is een behoorlijke organisatie. Als school waren we dan ook heel blij dat we een deel van de organisatie en uitvoering aan Kleinkunstig konden overdragen.”

Graaf Huyn College – Geleen

Hoe word je ontzorgd door Kleinkunstig?

“We hebben genoten van de leerlingen die soms behoorlijk uit hun comfortzone werden gehaald. Maar jullie mensen hebben het ‘geflikt’ om hen te boeien tijdens 2 workshops.”

Praktijkonderwijs Twents Carmel College – Oldenzaal

workshop-school-Team-Artwork-28-x

“Ik vond het een groot succes. Elke leerling uit mijn klas was erg betrokken en gemotiveerd. Ik was soms verbaasd hoe gefocust en gedetailleerd sommigen aan het werk gingen.”

SG Were Di – Valkenswaard

“De communicatie met Kleinkunstig verliep erg goed. Het was erg duidelijk allemaal.”

Slingerbos – Harderwijk

“Leuke, informatieve en actieve workshop fotografie. De klas had wat moeite om te luisteren, maar de docente ging daar goed mee om. De klas ging enthousiast aan de slag en de leerlingen hoorden graag de feedback van de gastdocente.”

De Rooi Pannen – Tilburg

Welke creatieve schoolactiviteiten zijn geschikt voor mijn leerlingen?

Geen enkele school is hetzelfde. Geen enkele leerling is ook hetzelfde. En dus zijn workshop activiteiten op elke school verschillend. Voor onze activiteiten voor het voortgezet onderwijs bouwen wij voort op de ervaring van jou als leerkracht. Jij kent je leerlingen en weet dus waar hun interesses liggen en waar eventuele moeilijkheden kunnen ontstaan. Om dit goed boven tafel te krijgen hebben wij voorafgaand aan workshop activiteiten of een Cultuurdag gesprekken met de school. We komen langs of bellen om de dag door te spreken en het te hebben over de opzet van de activiteiten op school. We werken inmiddels samen met meer dan 250 workshopdocenten uit heel Nederland. Doordat we een groot netwerk hebben kunnen we een goede match maken tussen de workshopdocent en de leerlingen. Niet iedereen kan namelijk lesgeven in het praktijkonderwijs of aan bijvoorbeeld gymnasium leerlingen. Elke activiteitendag is dan ook altijd maatwerk.

Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:

Hoe zit het met….

Hebben jullie ook workshopdocenten voor heel specifieke schoolprojecten?

Een zelfgeschreven musical, een afscheid van de directeur, een auditie voor een danswedstrijd… Dit zijn slechts enkele voorbeelden van projecten waar de workshopdocenten van Kleinkunstig een sleutelrol in hebben gespeeld voor scholen. Kleinkunstig organiseert activiteiten in de klas op de middelbare school. Aarzel dus niet om eens met een van de Kleinkunstig-adviseurs te brainstormen. Er is nog zo veel meer mogelijk dan wat op de website te vinden is!

Kan ik met alle leerlingen aan één kunstproject werken?

Kleinkunstig heeft een aantal actieve, groepsbindende activiteiten die een dagdeel of dag duren. Zo kunnen de leerlingen de Theatersport Battle met elkaar aangaan, of een interdisciplinaire presentatie creëren in één dag met ‘t Podium Op! En natuurlijk is het maken van een Lipdub ook een manier om een onvergetelijke dag vast te leggen op film! Dagprojecten zijn bij uitstek geschikt als groepsbindende activiteit, omdat je de hele dag met elkaar optrekt en jezelf op een andere manier laat zien.

Organiseert Kleinkunstig ook activiteiten in de klas op middelbare scholen?

Ja, Kleinkunstig organiseert ook workshop activiteiten op de middelbare school. Kleinkunstig biedt een breed scala aan kunst, muziek, dans, theater, circus en digitale media workshops. Deze workshop activiteiten kunnen in de klas, maar ook schoolbreed worden georganiseerd. We organiseren creatieve activiteiten voor scholen door heel Nederland heen. Voorbeelden van drama activtieiten die we op middelbare scholen organiseren zijn: theatersport, schimmenspel en de LOB theaterworkshop #ditbenik.

Organiseren Kleinkunstig ook culturele activiteiten voor CKV op school?

Zeker, wij organiseren allerlei culturele activiteiten CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) in het voortgezet onderwijs. Zo bieden we dansactiviteiten en beeldende activiteiten aan, maar ook minder gebruikelijke schoolactiviteiten, zoals circus en natuurlijk drama activiteiten voor de middelbare school. We streven ernaar om diverse en vernieuwende culturele workshops aan te bieden die leerlingen in staat stellen om verschillende kunstvormen te verkennen en te leren waarderen. De workshops geven we in de klas of op school.

Welke workshops zijn geschikt als introductie activiteiten op de middelbare school?

Workshop activiteiten tijdens de introductieperiode zijn bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met de middelbare school en met elkaar. We hebben een leuk, gevarieerd aanbod van groepsbindende activiteiten. Of een leerling nu geïnteresseerd is in kunst, muziek of het maken van een tik-tok choreografie: er is een leuke schoolactiviteit die bij jouw leerlingen past. Theateractiviteiten op school zijn hier natuurlijk ook super geschikt voor! Bel ons en we stemmen met elkaar een creatief introductieprogramma samen wat past bij de doelen van jouw culturele dag.

Creatieve cultuur activiteiten in lijn met de lessen

Schoolactiviteiten die aansluiten op wat leerlingen tijdens de lessen leren zijn van grote waarde. Een losstaande CKV workshop is interessant en ook zeker goed om te organiseren. Echter, als leerlingen voorafgaand of na afloop door kunnen gaan met wat ze geleerd hebben, dan is de impact van de cultuur activiteit vele malen groter. Culturele activiteiten CKV worden op deze manier ook meer ingebed in het curriculum, lesplan en jaarrooster. Het mooie is dat wij voor veel van onze kunst workshops voorbereidend lesmateriaal hebben. Wil je dus creatieve workshops organiseren die aansluiten bij je lessen? Kijk dan eens op de pagina met voorbereidend lesmateriaal. Staat de workshop van jouw voorkeur er niet tussen? Dan passen wij de opzet aan aan jouw wensen, waardoor het toch goed aansluit op je lessen.

Activiteiten voor school

Activiteiten voor buiten school

Met name in de zomer is iedereen op zoek naar activiteiten die ook buiten georganiseerd kunnen worden. We hebben een mooi overzicht van alle workshops buiten school gemaakt. Maar bij slecht weer blijft het noodzakelijk toch naar binnen te kunnen gaan. Dat kan bij elke workshop! Vooraf nemen we het regenplan met je door, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Onze meest georganiseerde workshops binnen school staan trouwens in een mooi overzicht op deze pagina.

Activiteiten voor school 7

Activiteiten op school binnen het vak CKV

Het vak CKV is de laatste jaren veel veranderd. Vooral voor leerlingen en leerkrachten uit havo en vwo. Het nieuwe CKV heeft haar intrede gedaan en verandert de rol van de leerkracht. In grote lijnen wordt je als leerkracht meer een coach. Leerlingen gaan tijdens culturele activiteiten op onderzoek uit. Ze worden gestimuleerd op een thema in te duiken en dat zich helemaal eigen te maken. Maar om leerlingen niet alleen maar reflectief en receptief bezig te laten zijn, is het juist ook interessant om CKV activiteiten op school te organiseren. Laat leerlingen tijdens een activiteit aan de slag gaan met hun thema! Maak zelf een theatervoorstelling of magazine. Of bedenk je eigen film en maak daar een trailer voor. Deze activiteiten richten zich allemaal op actieve deelname van leerlingen.

Activiteiten voor middelbare scholen uit heel Nederland

Elke middelbare school organiseert activiteiten. De ene school in het kader van een activiteitendag ter afsluiting van het schooljaar, de andere luidt er een themaperiode mee in en weer een andere school gebruikt het om een CKV-dag mee vorm te geven. Alle activiteiten en workshops op middelbare scholen die we vanuit Kleinkunstig organiseren zijn actief. We laten leerlingen een kunstdiscipline of kunstvorm echt ervaren. Bij onze game design workshops leren ze meer over programmeren en gaan ze hier zelf mee aan de slag. Bij theaterworkshops of theaterles studeren ze een stuk in, bij dansworkshops een choreografie, bij beeldende kunst workshops maken ze een eigen kunstwerk of ze leren meer over een hele culturele beweging zoals bij onze hiphop workshops. Om zo nauw mogelijk aan te kunnen sluiten bij de wensen van de school hebben we vooraf altijd een voorgesprek. We komen graag langs!

Leerlingen in contact met culturele professionals

Steeds meer scholen hechten waarde aan dat leerlingen kennismaken met professionals uit het werkveld, het is ook één van de doelen van het nieuwe CKV. Kleinkunstig werkt met meer dan 250 professionals samen. Zij geven alle workshops. Als je dus het dagproject Magazine maken wil organiseren, dan wordt die gegeven door een workshopdocent die ook zelf magazines ontwerpt. Deze workshopdocent is in de eerste plaats natuurlijk wel een goede docent. Ze kunnen de leerlingen meer meegeven over hoe het in de praktijk werkt en is op die manier een ware aanvulling op de reguliere lessen. Een ander mooi voorbeeld is de workshop Rap. Deze wordt gegeven door workshopdocenten die leerlingen waarschijnlijk kennen! De start van de workshop is dan ook een heel mooi moment van herkenning, bewondering en direct ook motivatie. Want wat is nou gaver, dan rappen leren van iemand die zelf op Spotify staat!

Activiteiten rondom een thema bij jou op school!

Het jaar staat bol van speciale momenten: Introductieweken, Kerst, eindexamen, einde schooljaar, halloween et cetera. Rondom dit soort speciale momenten maken wij projecten op maat. Een voorbeeld hiervan zijn onze LOB workshops! En in februari, maart en april wordt vaak de voorstelling Multiple Choice op scholen georganiseerd. In deze grappige en muzikale theatervoorstelling wordt er vooruit gekeken naar het moment dat je klaar bent met het eindexamen. Verder worden er rondom het eindexamen vaak activiteiten op school georganiseerd die een bijzondere herinneringen achterlaten: Een optreden, een magazine en een (virtual reality) film. Als we dichter bij de zomervakantie komen, dan worden er ook vaak Cultuurdagen georganiseerd. Een cultuurdag is een dag vol met verschillende workshops. Leerlingen kunnen kiezen aan welke workshops ze willen deelnemen en maken allemaal bijzondere resultaten. Het zijn altijd dagen vol met energie!