Show menu

Leuke activiteiten op school

94 workshops geselecteerd
Je gekozen filters Filters wissen

Welke schoolactiviteiten zijn geschikt voor mijn leerlingen?

Geen enkele school is hetzelfde. Geen enkele leerling is ook hetzelfde. En dus zijn activiteiten op school ook nooit hetzelfde. Voor onze activiteiten voor het voortgezetonderwijs bouwen wij voort op de ervaring en verhalen van leerkrachten. Een leerkracht kent de leerlingen en weet dus waar hun interesses liggen en waar eventuele moeilijkheden kunnen ontstaan. Om dit goed boven tafel te krijgen hebben wij voorafgaand aan een workshop of Cultuurdag een of meerdere gesprekken met de school. We komen langs of bellen om de dag door te spreken en het te hebben over de opzet van onze workshops en over onze workshopleiders. We werken inmiddels samen met meer dan 250 workshopleiders uit heel Nederland. Doordat we een groot netwerk hebben kunnen we een goede match maken tussen de workshopleider en de leerlingen. Niet iedereen kan namelijk lesgeven in het praktijkonderwijs of aan bijvoorbeeld gymnasium leerlingen. Elke activiteitendag is dan ook altijd maatwerk.

Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:

Hoe zit het met….

Hebben jullie ook workshopdocenten voor heel specifieke schoolprojecten?

Regelmatig komt tijdens een gesprek met een school naar voren dat ze eigenlijk op zoek zijn naar een project op maat. Een zelfgeschreven musical, een afscheid van de directeur, een auditie voor een danswedstrijd… Dit zijn slechts enkele voorbeelden van projecten waar de workshopleiders van Kleinkunstig een sleutelrol in hebben gespeeld voor scholen. Aarzel dus niet om eens met een van de Kleinkunstig-adviseurs te brainstormen. Er is nog zo veel meer mogelijk dan wat op de website te vinden is!

Ik wil met alle leerlingen aan één project werken, kan dat?

Kleinkunstig heeft een aantal prachtige dagprojecten in het bestand. Zo kunnen de leerlingen een echte Theatersport Battle met elkaar aangaan, of een interdisciplinaire presentatie creëren in één dag met ‘t Podium Op!. En natuurlijk is het maken van een Lipdub ook een manier om een onvergetelijke dag vast te leggen op film!

Zijn er ook workshops gericht op het verwerken van corona-ervaringen?

Naar aanleiding van de afgelopen Covid-19 periode heeft Kleinkunstig een heel waardevol project ontwikkeld dat gericht is op het verwerken van corona-ervaringen door middel van kunst: KunstVerwerk. Door een inspirerende voorstelling, een gespreksronde en het maken van een kunstwerk gaan leerlingen op laagdrempelige wijze om met dit onderwerp.  Ze leren het te bespreken en een plek te geven.

Hebben jullie ook workshops rondom groepsdynamiek?

Vele van onze workshops zijn zeer geschikt om (weer) te leren samenwerken. Hoe creëer je met slagwerk bijvoorbeeld samen een ritme, of maak met alle leerlingen een gaaf Graffiti- kunstwerk. Zoek je nog wat meer verdieping? Dan raden we aan om de workshop ‘Parachute – veilige groepsdynamiek’ te boeken. Hierin gaan de leerlingen op speelse wijze met theateroefeningen aan de slag om elkaar (weer) te leren kennen en respect voor elkaar te hebben.  

Cultuur activiteiten in lijn met de lessen

Schoolactiviteiten die aansluiten op wat leerlingen tijdens de lessen leren zijn van grote waarde. Een losstaande workshop is interessant en ook zeker goed om te organiseren. Echter, als leerlingen voorafgaand of na afloop door kunnen gaan met wat ze geleerd hebben, dan is de impact van de workshop vele malen groter. Activiteiten op school worden op deze manier ook meer ingebed in het curriculum, lesplan en jaarrooster. Het mooie is dat wij voor veel van onze workshops voorbereidend lesmateriaal hebben. Wil je dus workshops organiseren die aansluiten bij je lessen? Kijk dan eens op de pagina met voorbereidend lesmateriaal. Staat de workshop van jouw voorkeur er niet tussen? Dan passen wij de opzet aan aan jouw wensen, waardoor het toch goed aansluit op je lessen.

Activiteiten voor school

Activiteiten voor buiten school

Met name in de zomer is iedereen op zoek naar activiteiten die ook buiten georganiseerd kunnen worden. We hebben een mooi overzicht van alle workshops buiten school gemaakt. Maar bij slecht weer blijft het noodzakelijk toch naar binnen te kunnen gaan. Dat kan bij elke workshop! Vooraf nemen we het regenplan met je door, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Onze meest georganiseerde workshops binnen school staan trouwens in een mooi overzicht op deze pagina.

Activiteiten voor school 7

Activiteiten op school binnen het vak CKV

Het vak CKV is de laatste jaren veel veranderd. Vooral voor leerlingen en leerkrachten uit havo en vwo. Het nieuwe CKV heeft haar intrede gedaan en verandert de rol van de leerkracht. In grote lijnen wordt je als leerkracht meer een coach. Leerlingen gaan tijdens culturele activiteiten op onderzoek uit. Ze worden gestimuleerd op een thema in te duiken en dat zich helemaal eigen te maken. Maar om leerlingen niet alleen maar reflectief en receptief bezig te laten zijn, is het juist ook interessant om CKV activiteiten op school te organiseren. Laat leerlingen tijdens een activiteit aan de slag gaan met hun thema! Maak zelf een theatervoorstelling of magazine. Of bedenk je eigen film en maak daar een trailer voor. Deze activiteiten richten zich allemaal op actieve deelname van leerlingen.

Activiteiten voor middelbare scholen uit heel Nederland

Elke middelbare school organiseert activiteiten. De ene school in het kader van een activiteitendag ter afsluiting van het schooljaar, de andere luidt er een themaperiode mee in en weer een andere school gebruikt het om een CKV-dag mee vorm te geven. Alle activiteiten en workshops op middelbare scholen die we vanuit Kleinkunstig organiseren zijn actief. We laten leerlingen een kunstdiscipline of kunstvorm echt ervaren. Bij onze game design workshops leren ze meer over programmeren en gaan ze hier zelf mee aan de slag. Bij theaterworkshops studeren ze een stuk in, bij dansworkshops een choreografie, bij beeldende kunst workshops maken ze een eigen kunstwerk of ze leren meer over een hele culturele beweging zoals bij onze hiphop workshops. Om zo nauw mogelijk aan te kunnen sluiten bij de wensen van de school hebben we vooraf altijd een voorgesprek. We komen graag langs!

Leerlingen in contact met culturele professionals

Steeds meer scholen hechten waarde aan dat leerlingen kennismaken met professionals uit het werkveld, het is ook één van de doelen van het nieuwe CKV. Kleinkunstig werkt met meer dan 250 professionals samen. Zij geven alle workshops. Als je dus het dagproject Magazine maken wil organiseren, dan wordt die gegeven door een workshopleider die ook zelf magazines ontwerpt. Deze workshopleider is in de eerste plaats natuurlijk wel een goede docent. Ze kunnen de leerlingen meer meegeven over hoe het in de praktijk werkt en is op die manier een ware aanvulling op de reguliere lessen. Een ander mooi voorbeeld is de workshop Rap. Deze wordt gegeven door workshopleiders die leerlingen waarschijnlijk kennen! De start van de workshop is dan ook een heel mooi moment van herkenning, bewondering en direct ook motivatie. Want wat is nou gaver, dan rappen leren van iemand die zelf op Spotify staat!

Activiteiten rondom een thema bij jou op school!

Het jaar staat bol van speciale momenten: Introductieweken, Kerst, eindexamen, einde schooljaar, halloween et cetera. Rondom dit soort speciale momenten maken wij projecten op maat. Een voorbeeld hiervan zijn onze LOB workshops! En in februari, maart en april wordt vaak de voorstelling Multiple Choice op scholen georganiseerd. In deze grappige en muzikale theatervoorstelling wordt er vooruit gekeken naar het moment dat je klaar bent met het eindexamen. Verder worden er rondom het eindexamen vaak activiteiten op school georganiseerd die een bijzondere herinneringen achterlaten: Een optreden, een magazine en een (virtual reality) film. Als we dichter bij de zomervakantie komen, dan worden er ook vaak Cultuurdagen georganiseerd. Een cultuurdag is een dag vol met verschillende workshops. Leerlingen kunnen kiezen aan welke workshops ze willen deelnemen en maken allemaal bijzondere resultaten. Het zijn altijd dagen vol met energie!