Show menu

CKV workshops op school

Een CKV-dag: wat is dat?

De CKV-dag is een interactieve dag met CKV-uitjes waarin leerlingen zelf kunst creëren en kennismaken met enkele bijzondere culturele belevenissen die Nederland rijk is. De CKV-dag kan zowel online als live op school plaatsvinden. Je kunt dit ook door elkaar heen doen. Leerlingen volgen bijvoorbeeld eerst online een workshop over het creatieve proces van een popband door Tim van Esch, leadzanger van Handsome Poets en gaan daarna aan de slag met de live workshop Songwriting. Het bijzondere aan de CKV-dag is dat een groot deel van de online CKV-activiteiten is ontwikkeld samen met culturele partners, zoals het Kröller-Müller museum en het Scapino Ballet.

Scapino Ballet met een online CKV-dag!
Foto credit: Hans Gerritsen

Hoe ziet een CKV-dag eruit?

Een CKV-dag kan dus volledig online, gedeeltelijk online of helemaal live op school gegeven worden. Online workshops kunnen leerlingen in klassenverband volgen, maar ook individueel vanuit huis. Dat is maar net afhankelijk van welke workshops, tours of voorstellingen je kiest. Je kunt vooraf de workshops of CKV-uitjes uitkiezen die je wilt aanbieden aan de leerlingen. Leerlingen volgen de CKV-uitjes is groepen van ongeveer 25 leerlingen. Heb je hulp nodig bij het kiezen? Bel ons dan of mail. We denken heel graag mee!

Hoe interactief is een CKV-dag?

Kleinkunstig staat voor actieve, interactieve, inspirerende workshops. Onze docenten weten leerlingen te motiveren en zetten hen lekker snel aan het werk. Al doende leer je immers! De workshopdocenten van Kleinkunstig hebben ook veel ervaring met online workshops geven. Ze weten precies hoe ze de leerlingen kunnen activeren. Van scholen horen we vaak terug dat een volledige online CKV-dag nog interactiever en leuker was dan ze verwacht hadden. Tot verbazing van de docent staan hun leerlingen tijdens de online CKV-dag opeens te dansen in de woonkamer, schrijven ze een prachtig gedicht, maken ze een stilleven met spullen uit hun omgeving of dragen ze online een rap voor.

CKV-dag met Groninger Museum

Voor welke niveaus zijn CKV-uitjes geschikt?

Wij organiseren CKV-dagen voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Alle CKV-uitjes en workshops zijn uitgebreid getest op verschillende doelgroepen en aangepast waar nodig. We hebben ook goede ervaringen met online workshops in het praktijkonderwijs en VMBO basis/kader. Natuurlijk zetten we bij deze doelgroep docenten in met ruime ervaring met praktisch ingestelde leerlingen. Niet alleen tijdens de workshops op school, maar ook tijdens een online workshop of CKV-uitje gaan leerlingen lekker veel doen. De docent stelt vragen, prikkelt leerlingen met stellingen en de leerlingen doen korte en langere opdrachten. Zo maken leerlingen online kennis met het Groninger Museum, of het maken van illustraties of met de Van Gogh collectie van het Kröller-Müller museum.

Hoeveel leerlingen kunnen tegelijkertijd een CKV-activiteit volgen?

Voor CKV-activiteiten houden we een normale klassengrootte aan. Leerlingen volgen de workshop of online tour met een groep van ongeveer 25 leerlingen. Je kunt natuurlijk wel meerdere CKV-uitjes tegelijkertijd organiseren! Op school geven wij CKV-dagen soms wel aan 900 leerlingen tegelijkertijd. En ook online zijn grotere groepen geen probleem. Zo gaven we al online CKV-dagen voor groepen van 200 leerlingen. We kunnen ook dezelfde workshop meerdere keren tegelijkertijd inplannen, bijvoorbeeld vijf superimpose fotografie workshops tegelijkertijd. Veel van de workshops van Kleinkunstig zijn helemaal aan te passen naar online varianten. Je kunt dus ook variëren en workshops uit verschillende disciplines samenvoegen tot een spetterende CKV-dag! Bekijk hier het hele online aanbod!

Wat is er nodig voor een CKV-dag?

Voor de workshops op school ontvang je vooraf een draaiboek met daarin precies wat je voor elke workshops nodig hebt. Dit zijn basis materialen, zoals potloden of wit papier. Onze workshopdocenten nemen veel zelf mee! Er staat in dat draaiboek ook waaraan het lokaal moet voldoen, bijvoorbeeld of er een wasbak nodig is. Tijdens de workshops van de CKV-dag vragen we een medewerker van school aanwezig te zijn in de les.

Voor de online CKV-uitjes gebruiken wij materialen die elke school heeft liggen of materialen die leerlingen thuis logischerwijs hebben. Denk bijvoorbeeld aan pen en papier. Daarnaast gebruiken we apps die gratis te downloaden zijn. Je krijgt van ons precies per workshop te horen welke app leerlingen moeten downloaden en via welke link ze dat kunnen doen. Voor de online meetings maken wij een link aan die je in een handig draaiboek opgestuurd krijgt. De link naar die meeting verzend je naar de leerlingen en iedereen kan eenvoudig (maar veilig) deelnemen aan de online CKV-uitjes. Voor sommige online CKV-uitjes, zoals online beatmaking, ontvang je een pdf met informatie voor de leerlingen. Deze kunnen ze gebruiken tijdens het maken van de opdracht.

Hebben leerlingen een eindresultaat voor hun CKV-dossier?

Voor CKV leggen leerlingen een CKV-dossier aan met daarin een overzicht van de activiteiten die zij gevolgd hebben en de werken die ze gemaakt hebben. Dat is natuurlijk een van de vereisten van het CKV-programma. Alle CKV-uitjes (ook de online uitjes) hebben een eindproduct, bijvoorbeeld een zelfgemaakte dance track, een animatie of een eigen cartoon. Bij de online tours van het Kröller-Müller Museum en het Groninger Museum vullen leerlingen een werkblad in waarop ze ook tekeningen maken. Daarnaast maken ze foto’s. Het is altijd handig om bij je aanvraag ook specifiek aan te geven dat het eindresultaat opgenomen wordt in het CKV-dossier. Onze docenten letten er dan extra goed op dat leerlingen hun werk opslaan of naar hun docent mailen. Het door leerlingen gemaakte werk kan toegevoegd worden aan hun papieren CKV-dossier of aan hun online CKV-dossier.