CKV: een examenvak
Leerlingen van de bovenbouw maken door CKV vaak kennis met kunst en cultuur, als toeschouwer en als deelnemer. Er zijn meerdere onderdelen die vereist zijn. Kleinkunstig kan helpen bij het invullen van de CA en DISCAP. CA staat voor de culturele activiteit, dit zijn de activiteiten die vmbo-leerlingen moeten uitvoeren. DISCAP is een samenvoegsel van discipline en culturele activiteit van professionals, dit is relevant voor havo en vwo leerlingen.
De workshops van Kleinkunstig zijn allemaal vormen van kunst- en cultuureducatie. Hierdoor passen ze perfect bij het examenonderdeel CKV en vallen ze dus onder de officiële noemer CA (Culturele Activiteit). Leerlingen ontdekken in workshops verschillende kunstvormen/-disciplines, door zelf te maken en te reflecteren op wat ze hebben gemaakt.
Zeer zeker! Kleinkunstig werkt samen met professionals uit het culturele veld waardoor ze perfect voldoen aan de eis DISCAP: onze workshops zijn kunsteducatieve activiteiten die gegeven worden door kunstprofessionals. We hebben ruim 80 verschillende workshops en werken samen met 250+ workshopdocenten. We kunnen dus een mooi programma op maat aanbieden.
Onze voorstellingen zijn ook geschikt voor CKV. In vergelijking met een ‘klassieke’ voorstelling, zijn onze voorstellingen erg interactief. Hierdoor krijgen de leerlingen er zelf ook een aandeel in en vallen de voorstellingen net als onze workshops onder CA en DISCAP.
De workshop Slapstick
De workshop slapstick is aanstekelijk. Leerlingen krijgen voorbeelden van grappige scènes en oefenen zelf met vallen, botsen en het gebruiken van hun mimiek. De workshopdocent geeft tips in timing en stimuleert leerlingen bewegingen nog meer uit te vergroten, waardoor er nog harder gelachen zal worden. De leerlingen worden uitgedaagd om zelf een komische scène te bedenken en zo wordt hun eigen creativiteit aangesproken. Misschien wordt er wel een nieuwe mr. Bean of Charlie Chaplin geboren!
Via deze workshop komen leerlingen op een laagdrempelige en humoristische manier in aanraking met theater. De technieken van de slapstick kunnen ze inzetten in vlogs of sketches die leerlingen soms in hun vrije tijd maken.
De workshop Etsen
Een oude grafische druktechniek, klinkt wat stoffig maar is dat zeker niet. In de workshop etsen gaan leerlingen aan de slag met etsen met een droge naald. Ze worden ondergedompeld in de oude wereld van bijvoorbeeld Rembrandt en krijgen andere, zowel oude als moderne, etsen te zien. Een professionele kunstenaar legt de techniek nauwgezet uit. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan met de druktechniek. Leerlingen maken een eigen ontwerp en testen de droge naald-techniek. Na een oefen-ets drukken ze hun ontwerp definitief. In deze workshop maken de leerlingen kennis met de drukpers en haar geschiedenis en krijgen ook de vrijheid om de techniek naar hun eigen hand te zetten.
De voorstelling East Side Crew
In de interactieve theatervoorstelling “East Side Crew” komen leerlingen terecht in de geschiedenis van Hip-Hop. De zaal is in twee gedeeld: East Side en West Side, het is een echte battle. Het wedstrijdelement staat aan de basis van de muziekcultuur. In de voorstelling worden er uit de East Side en West Side vertegenwoordigers en juryleden gekozen. De vertegenwoordigers voeren op het podium een Hip-Hop element op voor hun ‘Side’. Alle elementen komen voorbij: rap, DJ, streetdance en beatboxing. Vervolgens showen de East siders en West siders hun aangeleerde Hip-Hop elementen aan elkaar. De jury bepaalt wie wint. In deze interactieve voorstelling komen leerlingen op een speelse manier in aanraking met dans, theater, muziek en geschiedenis. De voorstelling East Side Crew kan op maat gemaakt worden, de inhoud van de voorstelling kan bijvoorbeeld op een gebeurtenis in de school aangepast worden.