Show menu

CA en DISCAP, vereiste voor CKV

Workshop CKV CA Discap 1

CKV: een eindexamen onderdeel

Leerlingen van de bovenbouw maken door CKV kennis met kunst en cultuur, als toeschouwer en als deelnemer. Er zijn meerdere onderdelen, maar Kleinkunstig kan helpen bij de CA en DISCAP. In het vmbo spreekt men van CA, culturele activiteiten. In het havo/vwo van DISCAP, discipline met bijbehorende culturele activiteit door een professional. Voor beide, CA en DISCAP, kunnen de workshops en voorstellingen van Kleinkunstig worden ingezet. Kleinkunstig werkt met artistieke professionals die vol enthousiasme de leerlingen meenemen in hun vakgebied. Hieronder enkele voorbeelden van workshops en een voorstelling die ingezet kunnen worden. Uiteraard zijn er nog tal van andere opties. Kleinkunstig kijkt graag mee naar een programma op maat voor de school.

Zijn de workshops van Kleinkunstig Culturele Activiteiten?

De workshops van Kleinkunstig zijn allemaal vormen van kunst- en cultuureducatie. Hierdoor passen ze perfect bij het examenonderdeel CKV en vallen ze dus zeker onder de noemer CA (Culturele Activiteit).

Zijn de workshops van Kleinkunstig DISCAP?

Zeer zeker! Kleinkunstig werkt samen met professionals uit het culturele veld waardoor ze perfect voldoen aan de eis DISCAP: onze workshops zijn kunsteducatieve activiteiten die gegeven worden door kunstprofessionals.

De workshop Slapstick

De workshop slapstick is aanstekelijk. Leerlingen krijgen voorbeelden van grappige scènes en oefenen zelf met vallen, botsen en hun mimiek te gebruiken. De workshopleider geeft tips in timing en stimuleert leerlingen bewegingen nog meer uit te vergroten, waardoor er nog harder gelachen zal worden. De leerlingen worden uitgedaagd om zelf een komische scène te bedenken en zo wordt hun eigen creativiteit aangesproken. Misschien wordt er wel een nieuwe mr. Bean of Charlie Chaplin geboren!
Via deze workshop komen leerlingen op een laagdrempelige en humoristische manier in aanraking met theater. De technieken van de slapstick kunnen ze inzetten in vlogs of sketches die leerlingen soms in hun vrije tijd maken.

De workshop Etsen

Een oude grafische druktechniek, maar daarom niet minder waardevol. In de workshop etsen gaan leerlingen aan de slag met etsen met een droge naald. Ze worden ondergedompeld in de oude wereld van bijvoorbeeld Rembrandt en krijgen andere, zowel oude als moderne, etsen te zien. Een professionele kunstenaar legt de techniek nauwgezet uit. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan met de druktechniek. Leerlingen maken een eigen ontwerp en testen de droge naald-techniek. Na een oefen-ets drukken ze hun ontwerp definitief. In deze workshop maken de leerlingen kennis met de drukpers en haar geschiedenis en krijgen ook de vrijheid om de techniek naar hun eigen hand te zetten.

Workshop CKV CA Discap 4

De voorstelling East Side Crew

In de interactieve theatervoorstelling “East Side Crew” komen leerlingen terecht in de geschiedenis van Hip-Hop. De zaal is in twee gedeeld: East Side en West Side, aangezien de Hip-Hop geen enkele battle uit de weg gaat. Meer nog, het wedstrijdelement staat aan de basis van de muziekcultuur. In de voorstelling worden er uit de East Side en West Side vertegenwoordigers en juryleden gekozen. De vertegenwoordigers voeren op het podium een Hip-Hop element op voor hun ‘Side’. Alle elementen komen voorbij: rap, DJ, streetdance en beatboxing. Vervolgens showen de East siders en West siders hun aangeleerde Hip-Hop elementen aan elkaar. De jury bepaalt wie wint. In deze voorstelling komen leerlingen op een speelse manier in aanraking met dans, theater, muziek en geschiedenis. De voorstelling East Side Crew kan op maat gemaakt worden, de inhoud van de voorstelling kan bijvoorbeeld aan een gebeurtenis in de school aangepast worden.

Zijn voorstellingen van Kleinkunstig ook geschikt voor CKV?

Onze voorstellingen zijn ook geschikt voor CKV. In vergelijking met een klassieke voorstelling, zijn onze voorstellingen vrij interactief. Hierdoor krijgen de leerlingen er zelf ook een aandeel in en vallen de voorstellingen net als onze workshops onder CA en DISCAP.