CKV activiteiten op maat

Een docent weet als geen ander: elke leerling is weer anders. Een vierdeklasser kan je niet vergelijken met het niveau van een brugklasser en zo heeft vmbo ook andere behoeften op het gebied van onderwijs dan een vwo leerling op een cultuurprofielschool. En voor cultuureducatie geldt dit ook; de ene ckv activiteit sluit beter aan bij de ene doelgroep dan bij de andere doelgroep. En elke workshop moet hierop toegespitst worden om de beste kunstervaring voor een leerling mogelijk te maken. Kleinkunstig denkt hier graag in mee en gaat met veel plezier persoonlijk in gesprek met de ckv docent om te horen waar de leerlingen behoefte aan hebben. Wat past goed bij jouw school, leerlingen en visie op onderwijs? Neem gerust contact op met jouw persoonlijke contactpersoon van Kleinkunstig om hier verder over te praten.

Maar wat zijn nou leuke ideeën om het examenprogramma voor ckv aan de bovenbouw op het vmbo vorm te geven? Kleinkunstig richt zich hierbij uiteraard op culturele en kunstzinnige vorming en verdieping die een vereiste zijn binnen het eindexamenprogramma ckv voor vmbo:

  “ De kandidaat kan zich een beeld vormen van het culturele en kunstzinnige veld door te kiezen voor en actief deel te nemen aan ten minste 4 culturele en kunstzinnige activiteiten die gerelateerd zijn aan verschillende kunstvakken (zoals bijvoorbeeld beeldende vorming, muziek, dans en drama). Ten minste één kunstzinnige activiteit resulteert in de productie en presentatie van eigen werk” 

(https://www.lkca.nl/voortgezet-onderwijs/vmbo/nieuw-ckv-vmbo)

Diversiteit en presenteren

Kleinkunstig is een kei in het organiseren van kunstactiviteiten op school waarbij de nadruk ligt op diversiteit en presenteren. Wat kan Kleinkunstig voor je doen?

  • We organiseren Cultuurdagen: een ckv dag vol met kunstworkshops in verschillende disciplines, zoals workshops Hiphop Dance, 3D printer pen tekenen, Allround Circus, Muziek Producer of Zeefdrukken. Leerlingen kunnen zelf kiezen aan welke ckv activiteiten ze deel willen nemen door het online inschrijfsysteem wat we hebben.
  • We organiseren ook losse ckv workshops en deze kan je zo inplannen dat meerdere klassen achter elkaar deze workshops kunnen volgen.

Enkele leuke suggesties voor workshops bij vmbo-scholieren zijn:

Workshops hebben van zichzelf al een enorme kracht en kunnen een leerling levenslang bijblijven. Maar hoe leuk is het als anderen ook kunnen genieten van de nieuw verworven kunstzinnige vaardigheden van de leerling? Het kan een enorme meerwaarde zijn om aan het eind van de dag af te sluiten met een presentatie. Voor enkel de leerlingen die de Cultuurdag ook hebben meegemaakt, of juist voor de hele school of zelfs voor alle ouders. Bij een presentatie worden de leerlingen begeleidt door een energieke workshopdocent die zorgt voor een succesvolle en memorabele afsluiting.