Show menu

Een Cultureel Zelfportret maken bij CKV

Bij CKV hoort het maken van een cultureel zelfportret. Dit zelfportret zegt iets over de verhouding tussen de leerling en kunst en cultuur. Welke rol speelt het in hun leven? Deze reflectieve opdracht draagt bij aan kunstbesef en het kunnen herkennen en erkennen van een eigen mening over kunst. Het maken van een Cultureel Zelfportret is vrij breed te interpreteren. Enerzijds geeft dit veel mogelijkheden, maar anderzijds kan het ook wat stuurloos aanvoelen voor jou als docent. Kleinkunstig denkt graag mee in hoe een (ckv)docent invulling kan geven aan vereisten voor hun vak en heeft daarom een aantal workshops geselecteerd waarin leerlingen de verschillende mogelijkheden voor het maken van een zelfportret kunnen verkennen.

Welke workshops zijn geschikt voor het maken van een Cultureel Zelfportret?

Je kan bij veel workshops het cultureel zelfportret centraal stellen. Het hangt natuurlijk ook af van wat je als school zelf al doet. Drie voorbeelden van workshops die wij vaak organiseren in het kader van het zelfportet zijn animatie, rap en etsen. Met onze workshop Animatie kunnen ze hun portret digitaal tot leven laten komen. De workshop Rap geeft een creatieve muzikale interpretatie van wat een zelfportret is en met de workshop Etsen kunnen ze de opdracht ambachtelijk aanvliegen.Cultureel-zelfportret-ckv

Hoe kan ik een workshop voor het maken van een cultureel zelfportret het beste inzetten?

Vaak gebeurt het maken van het cultureel zelfportret in het begin van het schooljaar. Dit is meestal ook het moment om de groepsdynamiek centraal te stellen. Regelmatig wordt het maken van het cultureel zelfportret dan ook gecombineerd met andere activiteiten waarbij de nadruk op groepsbinding ligt. Er wordt bijvoorbeeld eerst ’s ochtends met de hele klas deelgenomen aan de Theatersportbattle (groepsbinding), waarna de leerlingen ’s middags aan de slag gaan met hun zelfportet. We kunnen de workshops voor het cultureel zelfportret natuurlijk ook als op zichzelf staande workshops organiseren. Cultureel-zelfportret-ckv-1

Workshop Animatie

Een zelfportret hoeft helemaal niet statisch te zijn. Tijdens deze workshop wekken de leerlingen hun cultureel zelfportret tot leven! Met kleifiguren, karton, lego blokjes of illustraties maken de leerlingen het decor voor hun eigen zelfportret. Tijdens deze workshop animatie leren de leerlingen in groepjes hoe ze de techniek van stop motion zelf kunnen toepassen. Dit resulteert in een modern en dynamisch zelfportret.

Het cultureel zelfportret tijdens de workshop Etsen

Een cultureel zelfportret maken kan natuurlijk ook met de ckv activiteit Etsen. Zo maakte Rembrandt vroeger kunstwerken, waaronder zelfportretten. Etsen is een vorm van grafiek, een druktechniek. Voor wie bekend is met etsen: in onze workshop maken we geen gebruik van gevaarlijke zuren, maar van de ‘droge naald techniek’. Een leuke (en dus ook veilige) ckv opdracht om met een oude ambacht een zelfportret te maken!

Workshop Handlettering

Een cultureel zelfportret kan ook gemaakt worden vanuit een tekstuele insteek. Een workshop van Kleinkunstig die hier goed bij past is Handlettering. Tijdens deze workshops leren de leerlingen hoe ze met lettervormen een boodschap kunnen overbrengen. Enerzijds werken de leerlingen vanuit tekst en anderzijds maken ze juist een grafisch ontwerp. Handlettering is tegenwoordig helemaal hip, maar het maakt eigenlijk vooral haar comeback, want het is al een erg oude techniek.

Een muzikaal cultureel zelfportret in de workshop Rappen

Een zelfportret kan je ook op een muzikale manier vormgeven door middel van tekst en een voordracht. In een rap wordt op ritmische wijze een verhaal overgebracht. Tijdens deze workshop bedenken de leerlingen eigen ideeën voor de tekst rondom het zelfportret en leren ze hoe ze deze rap kunnen presenteren.