Show menu

Een Cultureel Zelfportret maken bij CKV

Bij CKV hoort voor leerlingen sinds enkele jaren ook het maken van een cultureel zelfportret. Het cultureel zelfportret zegt iets over wat de leerling heeft met kunst en cultuur en op welke manier dit invulling krijgt in zijn / haar leven. Het draagt bij aan kunstbesef en het kunnen herkennen en erkennen van een eigen mening over kunst. Kleinkunstig denkt graag mee in hoe een ckv docent invulling kan geven aan vereisten voor hun vak en heeft daarom een aantal ckv workshops geselecteerd waarin leerlingen de verschillende mogelijkheden voor het maken van een zelfportret kunnen verkennen.

Workshop Animatie

Tijdens deze workshop wekken de leerlingen het cultureel zelfportret tot leven. Met bijvoorbeeld kleifiguren, karton, lego blokjes of illustraties maken de leerlingen het decor voor hun eigen zelfportret. Tijdens deze workshop leren de leerlingen in groepjes hoe ze deze techniek van stop motion zelf kunnen toepassen voor het maken van een zelfportret.

Het cultureel zelfportret tijdens de workshop Etsen

Een cultureel zelfportret maken kan natuurlijk ook met de ckv activiteit Etsen. Zo maakte Rembrandt vroeger kunstwerken met deze techniek. Etsen is een vorm van grafiek, een druktechniek. Voor wie bekend is met etsen: in onze workshop maken we geen gebruik van gevaarlijke zuren, maar van de ‘droge naald techniek’. Een leuke (en dus ook veilige) ckv opdracht om met een oude ambacht een zelfportret te maken!

Cultureel zelfportret

Workshop Handlettering

Via tekst en lettervormen kan je een boodschap overbrengen. Maar breng je deze boodschap goed over? Tijdens deze workshops leren de leerlingen hoe ze met lettervormen een boodschap kunnen overbrengen. Een mooie aanvulling voor hun cultureel zelfportret. Handlettering is tegenwoordig helemaal hip, maar het maakt eigenlijk vooral haar comeback, want het is al erg oud!

Een muzikaal cultureel zelfportret in de workshop Rappen

Een cultureel zelfportret kan je ook op een muzikale manier vormgeven door middel van tekst, zoals met een rap. In een rap wordt op ritmische wijze een verhaal overgebracht. Tijdens deze workshop bedenken de leerlingen eigen ideeën voor de tekst rondom het zelfportret en leren ze hoe ze deze rap kunnen presenteren.