Het nieuwe CKV examenprogramma gaat uit van discipline overstijgende dimensies als handvatten waarmee leerlingen kunst gaan ontdekken. In totaal zijn er 11 dimensies die ieder hun eigen deel van het artistieke proces benadrukken en uitlichten. Kleinkunstig heeft een mooi aanbod met workshops dat zich perfect leent voor ckv activiteiten. Deze workshops sluiten ieder op een of meerdere dimensies aan en zijn dus goed in te zetten om ckv mee af te ronden.
Onze workshops sluiten aan bij de diverse dimensies van CKV. De dimensies zijn meer globale thema’s, die niet heel duidelijk omkaderd zijn. Veel workshops vallen dus onder meerdere dimensies. Denk aan traditie en innovatie, ambachtelijk en industrieel of digitaal en analoog bij de workshop Pinhole Fotografie. Of monodisciplinair, multidisciplinair, interdisciplinair of amusement en engagement bij het dagproject ’t Podium Op!. We lichten de verschillende mogelijkheden graag toe in een gesprek.
Voorbeelden van dimensies voor CKV
Digitaal en analoog
We leven in een wereld waarbij we steeds meer digitaal actief zijn. En dit geldt ook bij het maken van kunst, dit gebeurt tegenwoordig ook steeds meer digitaal. Maar wat vinden we van kunst die ‘digitaal’ gemaakt is? Ervaren we dat anders dan analoge kunst? Dit kan voor ckv zomaar eens een onderzoeksvraag zijn binnen de dimensie digitaal/analoog. Een mooie manier om dat te onderzoeken is bijvoorbeeld door middel van de kunstdiscipline muziek.
Kleinkunstig werkt met veel analoge en digitale technieken. Door deze workshops naast elkaar te zetten kan je deze ckv dimensie perfect onderzoeken. Bijvoorbeeld de Workshop Beatmaking en de Workshop Slagwerk in de discipline muziek. Of juist de workshop Pinhole Fotografie naast de Workshop Superimpose Fotografie in de discipline beeldend.
Het onderzoeken van ambachtelijke kunstvormen kan goed aan de hand van twee beeldende workshops van Kleinkunstig, namelijk de Workshop Etsen en de Workshop Zeefdrukken. Zowel Etsen als Zeefdrukken zijn een ambachtelijke druktechnieken. Voor beide workshops hebben we voorbereidend lesmateriaal ontwikkeld, waarin leerlingen worden uitgedaagd om de techniek(en) te onderzoeken. Met dit voorbereidend lesmateriaal kan je voorafgaand aan de workshops alvast opdrachten doen. Hiermee wordt de workshop ook meer in het curriculum ingebed.
In deze dimensie draait het om vernieuwingen rondom kunst. De leerlingen kunnen onderzoeken hoe vernieuwingen tot stand komen aan de hand van workshops zoals de Workshop Game Design of de Workshop Interactieve Installatie. Door de workshops gaan de leerlingen actief en praktisch aan de slag met het onderwerp en zo blijft de dimensie geen abstract concept.