Bij het nieuwe CKV examenprogramma is uitgegaan van disciplineoverstijgende dimensies om handvatten te bieden om het artistieke proces uit te lichten.  Kleinkunstig heeft een mooi aanbod dat zich perfect leent voor ckv activiteiten, die invulling kunnen geven bij de behandeling van de dimensies. Hieronder vind je enkele voorbeelden van workshops die hier goed bij aansluiten.

Ambachtelijk/industrieel

Om de dimensie “ambachtelijk” te onderzoeken, is het een mooie aanvulling om zelf een aantal van deze kunstvormen toe te passen. Binnen de kunstdiscipline beeldend, zijn de volgende ckv workshops geschikt:

Workshop Etsen
Workshop Zeefdrukken

Zowel Etsen als Zeefdrukken is een ambachtelijke druktechniek. Voor beide workshops hebben we voorbereidend lesmateriaal ontwikkeld, waarbij leerlingen worden uitgedaagd om de techniek(en) te onderzoeken. Met dit voorbereidend lesmateriaal kan je voorafgaand aan de workshops alvast opdrachten doen. Hiermee wordt de workshop ook meer in het curriculum ingebed.

Digitaal/Analoog

We leven in een wereld waarbij we steeds meer digitaal actief zijn. En dit geldt ook bij het maken van kunst, dit gebeurt tegenwoordig ook steeds meer digitaal. Maar wat vinden we van kunst die ‘digitaal’ gemaakt is? Vinden we dat anders dan analoge kunst? Dit kunnen zo maar eens onderzoeksvragen voor ckv zijn. Een mooie manier om dat te onderzoeken is rondom de kunstdiscipline muziek. Wij hebben de volgende ckv workshops geselecteerd:

Workshop Beatmaking
Workshop Slagwerk

Tijdens de workshop Beatmaking gaan de leerlingen op een Ipad aan de slag om een eigen track te maken. Door middel van een muziek-app leren ze hoe ze op gemakkelijke wijze een beat, baslijn en melodielijn kunnen componeren. Daar tegenover staat de muziekworkshop Slagwerk waar ze met fysieke instrumenten ritmes gaan maken.

Traditie/Innovatie

Hier draait het om vernieuwingen rondom kunst. Onderzoeksvragen die bij deze ckv dimensie gesteld kunnen worden zijn: Hoe ontstaan deze en is het soms ook goed om ze te vermijden?  Een voorbeeld hoe je met een workshop van Kleinkunstig aan de slag kan:

Workshop Robotische Origami

Origami is een eeuwenoude Japanse kunstvorm waarbij sculpturen worden gemaakt door het vouwen van papier. Maar wat gebeurt er met het kunstwerk / de sculptuur als je er techniek aan toevoegt? Kleinkunstig vindt het een verrijking, wat vinden de leerlingen zelf? Ze ervaren het tijdens deze workshop waarin traditie en innovatie een mooie plek hebben gekregen.

Mocht je ons graag inzetten om te werken aan een andere dimensie, dan kan dat natuurlijk ook! We gaan graag met je in gesprek.

(bron: kunst uit het vuistje)