Kennismaking met het Nieuwe CKV

Voor het nieuwe ckv is de ‘projectdag het podium op’ een zeer geschikte manier om de leerlingen kennis te laten maken met diverse kunstdisciplines. Tijdens deze projectdag gaan de leerlingen in één dag een eigen interdisciplinaire voorstelling maken. Ze gaan aan de slag met minimaal twee kunstdisciplines die zijn benoemd voor het nieuwe ckv, namelijk de podiumkunsten dans, muziek of theater.

Dagproject ’t Podium Op!

Omlijst door een gave soundtrack of aansprekend thema voor de dag starten de leerlingen met een gezamenlijke kick-off. Energieke workshopdocenten nemen de leerlingen mee in een geweldige belevenis, waarbij ze uiteindelijk zelf op het podium hun nieuwe kunstvaardigheden presenteren! Vaak wordt er gewerkt met een thema, maar dit is niet noodzakelijk.

De leerlingen starten de dag in hun zelf gekozen kunstdiscipline. Ze maken een raamwerk, waar ze hun voorstelling / presentatie over willen doen. Ze leren basisvaardigheden die hen hierbij helpen en hun persoonlijke regisseur begeleidt hen en zorgt voor een veilige leeromgeving. Vervolgens maken de leerlingen een uitstapje naar een andere kunstdiscipline waar ze inspiratie opdoen. Ze verwerken dit in de derde workshopronde waarbij ze weer terugkeren naar hun ‘basis’-kunstdiscipline. Er volgt een generale repetitie waar ze op het podium nog eens hun presentatie doornemen. Is iedereen er klaar voor?! Onder leiding van hun persoonlijke regisseur gaan ze aan het eind van de dag “het podium op”!

Studievaardigheden

De studievragen die horen bij het examenprogramma van ckv komen ook terug in deze ckv dag. De drie studievaardigheden zijn: Onderzoeken, Presenteren en Reflecteren

De studievaardigheden onderzoeken en presenteren komen in grote mate terug tijdens de projectdag. Leerlingen leren op onderzoekende wijze hoe een voorstelling wordt gemaakt. Hoe zit de opbouw van een voorstelling in elkaar? Wat zijn benodigde vaardigheden? Tevens raakt deze projectdag ook het reflectievermogen van de leerling. Wat vind ik belangrijk om naar voren te laten komen in mijn voorstelling? Het presenteren is natuurlijk de kern van deze projectdag. Elke leerling heeft aan het eind van de dag een ervaring van onschatbare waarde! Ze hebben ervaren wat het betekent om in de spotlight te staan!