Kerndoelen zijn de wettelijke kaders waaraan het onderwijs moet voldoen. Om cultuureducatie meer vorm te geven is het handig om vanuit deze kaders aan de slag te gaan. De workshops van Kleinkunstig sluiten aan bij diverse kerndoelen zodat jullie ze weer makkelijk binnen de kaders van jullie onderwijs kunnen plaatsen!
Het uitdrukken van gevoelens, dat is de basis van kunst en daar sluit kerndoel 48 bij aan. Kerndoel 48, het produceren van kunst, is namelijk als volgt geformuleerd: “De leerling leert door het gebruik van elementaire vaardigheden de ontzeggingskracht van verschillende kunstdisciplines te onderzoeken. En om die toe te passen om eigen gevoelens uit te drukken, ervaringen vast te leggen, verbeelding vorm te geven en communicatie te bewerkstelligen.” (bron LKCA)
Het kan dan om verschillende vormen gaan: beeldende kunst, dans, theater of muziek. Verbeelding en creativiteit worden als middel ingezet om te communiceren. De puberteit is een periode van gemengde gevoelens, waarbij kunst een welkome uitlaatklep kan bieden. Via workshops en voorstellingen van Kleinkunstig kunnen leerlingen op een professionele manier kennismaken met verschillende kunstdisciplines, zowel door ernaar te kijken als door ze uit te proberen. Niet elke kunstvorm past bij elke leerling, daarom is het fijn als ze veel kunnen zien en doen.
Kerndoel 48 is op allerlei manieren in te vullen, van beeldende kunst tot aan dans, theater of muziek. Een van de workshops die wij zouden aanraden is bijvoorbeeld Cartoontekenen omdat beeld en tekst hier samenkomen en de leerling zich zo kan uiten. Op zoek naar iets energiekers? Dan zijn onze theaterworkshops ook erg geschikt. Vraag een van onze collega’s voor persoonlijk advies.
Expressie in woord & beeld: workshop Cartoontekenen
Cartoons zijn grappig, maar kunnen ook worden ingezet om de heersende orde uit te dagen. In de workshop Cartoontekenen worden de leerlingen stap voor stap meegenomen in de wereld van cartoons. Ze krijgen uitleg over de basisingrediënten, zoals de typische manier van tekenen en het gebruik van tekst. De workshopleider geeft tips hoe je een grap of boodschap kracht bij kan zetten. De leerlingen verzinnen zelf een grap of boodschap en zetten deze om in een cartoon. De ene leerling zal zich meer storten op de taalgrap, de andere op de uitgewerkte tekening. Leerlingen onderzoeken het begrip ‘humor’ en gaan kritisch aan de slag met wat grappig is en wat niet. Aan het einde van de workshop toont ieder zijn of haar cartoon aan de klas. De leerlingen leren dat je jezelf ook in een tekening kan uitdrukken en dat je zelfs zonder tekstballon een boodschap over kan brengen.
Nee, ook voorstellingen kunnen in het kader van kerndoel 48 gegeven worden. De voorstellingen van Kleinkunstig zijn namelijk interactief en de leerlingen participeren hier zelf in. Een goed voorbeeld is de voorstelling Maak je dromen waar.
Voorstelling: Maak je dromen waar
Tieners zitten vol dromen over het leven, liefde en hoop. In de grappige goochelvoorstelling Maak je dromen waar geeft artiest Jo De Rijck raad over hoe je dromen aanpakt. De voorstelling raast als een trein voorbij, waarbij tal van knotsgekke scènes de revue passeren. Van een huwelijksaanzoek tot een jongleer act met een draaiende kettingzaag. De hele zaal wordt betrokken, sommige leerlingen worden zelfs uitgenodigd op het podium om een handje te helpen. Bovenal is de voorstelling leerzaam. Er wordt geleerd hoe je dromen waarmaakt, hoe je grootse dingen in je leven bereikt en vooral: hoe je kartonnen torens bouwt. De voorstelling is voor alle leeftijden in het voortgezet onderwijs geschikt. Leerlingen maken kennis met circus, theater en kunnen aan het denken worden gezet: ‘Wat wil ik nu écht?’