Kerndoel 51 gaat over het verslag doen van ervaringen. Het LKCA fomuleert het als volgt: “Met behulp van visuele of auditieve middelen leert de leerling verslag te doen van deelname aan kunstzinnige activiteiten (als toeschouwer en als deelnemer)”. Een mening vormen over een kunstwerk of over kunst in het algemeen is niet niks! Kleinkunstig heeft een aantal workshops waarin verslaggeving centraal staat. Leerlingen kunnen zo op een creatieve manier kennis maken met reportages en het verwoorden van een mening. Het vraagt veel oefening van leerlingen om een mening te vormen over een kunstwerk of over een kunstzinnige activiteit die ze bijgewoond hebben. De workshops van Kleinkunstig gaan hiermee aan de slag en trainen de leerlingen hierin.
Audioverslag, maak een podcast!
Jazeker! Kleinkunstig heeft diverse workshops die aan kerndoel 51 gelinkt zijn. Dit zijn allemaal workshops waarbij verslaggeving centraal staat, zoals het maken van een podcast. Vraag vooral aan een van onze collega’s welke workshop voor jouw leerlingen geschikt is.
De leerlingen ontdekken de podcast. Het klinkt als een nieuw medium, maar het heeft een oude herkomst in het hoorspel. Tijdens de workshop Podcast maken luisteren de leerlingen naar verschillende podcasts en bespreken de overeenkomsten en verschillen. Daarna gaan ze zelf aan het werk met een online muziekprogramma. Het kan ook een verslag van een workshop of voorstelling zijn. Als eerste ontwerpen ze een intro. Wat wordt er verteld in de intro? En welk tapijtje (bijpassende muziek) past daar goed bij? Na het ontwerpen nemen de leerlingen hun tekst op met een microfoon en monteren het geheel aan elkaar. De leerlingen gaan naar huis met hun zelfgemaakte en unieke podcast. Het audioprogramma is vrij te gebruiken, dus de leerlingen kunnen deze technieken ook later nog inzetten voor andere opdrachten of eigen creativiteit.
(Maga)zine maken
Dat kan! Kleinkunstig biedt de toffe workshop Zine maken aan, waarbij de leerlingen een minimagazine samenstellen. Dit kan gemakkelijk draaien om verslaggeving van andere kunst ervaringen. Daarnaast zijn er nog wel meer mogelijkheden, er is veel ruimte voor maatwerk, dus vraag het vooral aan je contactpersoon.
In de workshop (Maga)zine maken leren jongeren de Zine kennen. Een minimagazine met beeld en woord, waarin een leerling zijn eigen belangrijkste nieuws samenstelt. Ze leren over de ontstaansgeschiedenis van de Zine: de jaren ’70, de punkscene en het feminisme. De Zine werd gebruikt om meningen uit te drukken en te verkondigen. Het kan ook de verslaggeving van een bijgewoonde voorstelling of workshop zijn, als het basisprincipe maar blijft gelden: dat de eigen mening in de Zine baas is. Kortom een bijzondere manier om Kerndoel 51 in te vullen!
Het videoverslag voor Kerndoel 51
YouTube puilt uit van de videoblogs. Maar hoe maak je een vlog? De professionals van Kleinkunstig gaan samen met de leerlingen aan de slag. De leerlingen krijgen een korte introductie met voorbeelden uit de praktijk. Ze krijgen tips over de opname- en montagetechnieken. Daarna starten ze met een onderwerp uit hun eigen leven. Dit onderwerp kan vrij ingevuld worden en kan dus ook verslaggeving van een eerdere kunstuiting zijn. Ze filmen zichzelf en monteren het geheel aan elkaar. In de workshop Vloggen focussen leerlingen op presentatie en leren ze het medium video kennen en benutten.