Show menu

Creatieve invulling van Flex-uren

Flex-uren en lerarentekort 

Kleinkunstig ontvangt steeds vaker mailtjes en belletjes van scholen die te maken hebben met ‘ingeroosterde flex-uren’ waar ze een (creatieve) invulling voor zoeken. Leerlingen moeten nog ‘punten’ halen en daarvoor krijgen ze een x aantal uur per week beschikbaar in hun rooster. Echter, scholen kunnen in sommige gevallen door lerarentekort hiervoor geen personeel inzetten. Kleinkunstig biedt graag een helpende hand door workshopdocenten in te zetten met passende lesinvulling in de vorm van workshops. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden en werkwijzen van Kleinkunstig om scholen in lastige tijden te helpen.

Lessenserie-beeldende-kunst

Lessenserie in discipline of thema

Een factor die meespeelt bij de Flex-uren is dat sommige leerlingen slechts één week gebruik zullen moeten maken van dit moment en andere leerlingen wekenlang deze uren zullen volgen. Kleinkunstig verzorgt daarom graag een lessenserie binnen een bepaalde discipline. 

Wat dacht je van een gave lessenserie rondom Digitale Media? Zo kunnen leerlingen de ene week een Podcast Maken, de andere week een workshop Game Design volgen en de week daarna een workshop Filmtechnieken. Zo zit er een lijn in de lessenserie voor de leerlingen die meerdere workshops volgen, maar kan elke leerling elke week ‘inspringen’ wanneer dat nodig is. Hetzelfde is ook mogelijk met bijvoorbeeld de discipline Theater, met workshops als Filmacteren, Theatersport, Schimmenspel, Slapstick of Theatersoap. Of Dans met Breakdance, Moderne Dans, Stepdance en meer!  

Ook is het mogelijk om meer themagericht te werk te gaan. Wil jij jouw leerlingen 8 weken aan de slag zetten met Duurzaamheid, De Toekomst of Urban Culture? Voor elk van deze thema’s heeft Kleinkunstig diverse workshops die hier mooi op kunnen aansluiten.  

Inroosteren

Kleinkunstig beweegt graag zo goed mogelijk mee binnen jullie rooster. De workshops zijn mede daarom te boeken in 50, 75, 80, 90, 100 of 120 minuten. Het prettigst is als we in blokuren kunnen werken; dan kan je de diepte in met leerlingen. Daarbij is het voordeliger (en makkelijker te regelen voor Kleinkunstig) om meerdere rondes achter elkaar te geven. Het is voor een workshopdocent namelijk aantrekkelijker om voor bijvoorbeeld 100 minuten, jullie kant op te komen dan voor 1x 50 minuten. 

Uitzonderingen

Omdat we jullie graag helpen waar mogelijk, geven we ook graag op voorhand aan wanneer een lessenserie níet mogelijk is. Dat is in de twee weken voorafgaand aan een grotere vakantie. Denk hierbij aan de kerstvakantie, meivakantie en zomervakantie. Hier hebben wij namelijk standaard te maken met piekdrukte waardoor lessenseries moeilijker in te plannen zijn. 

Kleinkunstig als helpende hand?

Klinkt onze invulling interessant voor jouw school? Neem dan vooral eens contact met ons op! We denken mee met je en sparren graag om een passend plan te maken voor de invulling van jullie Flex-uren. Door onze brede inzetbaarheid en grote aanbod zorgen we altijd voor maatwerk dat goed aansluit op jouw wensen.

Vind hier de contactpersoon voor jouw regio!