Show menu

Een Cultuurdag op de middelbare school is een inspirerende dag vol workshops bij jullie op locatie. Nieuwe ervaringen opdoen, boeiende optredens zien of spannende technieken uitproberen. Kleinkunstig heeft een enorm gevarieerd aanbod, dat helemaal af te stemmen is op jullie wensen. We komen graag langs om dat te bespreken.

Cultuurdag op school

Wat regelen wij voor de Cultuurdag VO?

Een groot voordeel als je Kleinkunstig inschakelt, is dat wij een groot deel van de organisatie uit handen nemen. Natuurlijk kiezen jullie zelf welke workshops op de CKV Cultuurdag gegeven worden. Nadat de keuzes zijn gemaakt regelen wij vrijwel alles, van workshopdocenten, tot materialen en een online inschrijving waarin leerlingen hun eigen programma kiezen. En wat wij niet kunnen regelen staat helder omschreven in het draaiboek. Vaak beperkt zich dit tot lokalen en wifi codes. Tijdens de Cultuurdag op de middelbare school fungeert een van de workshopdocenten als coördinator die ’s ochtends alle lokalen langsloopt en bij wie je terecht kan met al je vragen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat jij als docent de leukste dag van het jaar kunt mee beleven. Lees vooral meer over het organiseren van een cultuurdag?

“De wereld aan keuzes”: zelf inschrijven Cultuurdag

Sytse Vijver, docent bij Singelland Burgum vertelt in een interview over de cultuur educatie met Kleinkunstig te organiseren: “Sinds een paar jaar vragen we Kleinkunstig om de Cultuurdag met ons vorm te geven. Het aanbod is zo enorm gevarieerd, je kunt van alles uitproberen. Je hebt de wereld aan keuzes. Dit jaar wilden we iets gaan maken met de leerlingen; een echt eindproduct. Zo kwamen we uit bij de workshop Vloggen, workshop Monotype Design en workshop Pinhole Fotografie. Geweldige technieken voor de leerlingen om te ontdekken. Maar ook wilden we de leerlingen aan het bewegen zetten met een workshop capoeira. Deze mix zorgt voor een breed en divers programma.” Leerlingen kunnen middels onze gratis online inschrijving zelf kiezen welke workshops ze volgen tijden de Cultuurdag VO.

De organisatie van de Cultuurdag voortgezet onderwijs wordt gedaan

Sytse vindt het ook een groot voordeel dat Kleinkunstig de organisatie van de CKV Cultuurdag op zich neemt. “Kleinkunstig komt vooraf langs en kijkt ook naar alle praktische zaken als ruimtes die geschikt zijn voor de verschillende workshops. De inschrijving wordt online geregeld, het rooster krijgen we en de draaiboeken worden gemaakt. Dat scheelt een hoop tijd, geregel en gedoe. Wij hoeven alleen nog maar na te denken over wat we écht leuk vinden om te doen.”

Inschrijven Cultuurdag van de Chef

Lopen jouw agenda en hoofd over? En wil je een cultuureducatie dag in het voortgezet onderwijs waar je écht bijna geen omkijken naar hebt? Dan is de Cultuurdag van de Chef echt iets voor jou. Bij een Cultuurdag van de Chef geef je aan Kleinkunstig door hoeveel workshops je nodig hebt en volgens welke planning. Kleinkunstig stelt vervolgens een verrassingsprogramma samen dat aansluit bij jullie leerlingen en beschikbare lokalen. Fantastisch, want alles is in no-time geregeld met een tof gevarieerd programma als resultaat. Lees gerust meer over deze Cultuurdag van de Chef of neem contact met ons op. 

Gemak van online inschrijven Cultuurdag

De online inschrijving voor de Cultuurdag is een service waar veel scholen enthousiast van gebruikmaken. We bepalen samen met de school de planning en stellen het cultuur educatie programma samen. De leerlingen kunnen vervolgens inloggen in het AVG-proof online inschrijfsysteem en kiezen uit het vastgestelde workshopaanbod. In dit online inschrijfsysteem kunnen we ook de lokalen verwerken, waardoor deze in de roosters en presentielijsten zijn verwerkt. Elke leerling kan na de inschrijving zijn/haar eigen programma downloaden. Regelmatig krijgen we ook vragen over hoe wij de privacy van leerlingen waarborgen. Dit staat uitgebreid omschreven in ons privacystatement. Het belangrijkste uitgangspunt is dat wij twee dagen nadat de workshops hebben plaatsgevonden alle gegevens van de leerlingen verwijderen. Daarnaast worden alle gegevens ook veilig en encrypted opgeslagen. Bekijk de video met de uitleg over online inschrijvingen.

Cultuurdag op school 2

Speciale wensen voor de CKV Cultuurdag?

Soms hebben scholen speciale wensen. Dit kan te maken hebben met het type leerling, maar bijvoorbeeld ook met de identiteit van de school of met dat er aangesloten moet worden op het bestaande lesprogramma. Wij vinden dit soort wensen leuk! Het meeste plezier halen wij uit het organiseren van een Cultuurdag VO waarvan iedereen – leerlingen, leerkrachten en wij – na afloop zegt: “dit was een succes!”. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat er goed gekeken wordt naar wat jullie wensen zijn. Ben je bijvoorbeeld een Cultuurprofielschool, dan hebben we vooraf een uitgebreid gesprek over wat er allemaal al aan de orde komt in de kunstlessen. Door dit goed door te spreken, kunnen wij onze workshopdocent een complete briefing geven en passen zij waar nodig hun workshop aan. Het gebeurt ook regelmatig dat onze workshopdocenten vooraf bellen met leerkrachten van de school om de opzet met elkaar af te stemmen.

Hoeveel kost een Cultuurdag in het voortgezet onderwijs?

Wanneer je een Cultuurdag op de middelbare school organiseert wil je natuurlijk weten wat dit kost. De prijs per leerling start vanaf 11,60 euro. Er zijn echter een hoop factoren die meespelen in wat uiteindelijk de prijs wordt. Als je een Cultuurdag VO wilt organiseren, is het daarom verstandig om altijd contact met ons op te nemen. We kunnen dan een prijsopgave maken voor jouw situatie met daarin verschillende opties. Om toch een beeld te geven van waar kosten van afhangen hebben we hieronder een aantal factoren opgesomd.

– In onze prijsopbouw is het voordeliger om een workshopdocent zo lang mogelijk op school te laten zijn. Als een workshopdocent bijvoorbeeld voor 1 groep naar school komt, dan ben je in verhouding een stuk duurder uit, dan wanneer die workshopdocent 4 groepen na elkaar workshops geeft.

– Workshops kunnen 50, 60, 75, 80, 90, 100 of 120 minuten duren bij een Cultuurdag op de middelbare school. Elke tijdsduur brengt een andere prijs met zich mee. Gezien het bovenstaande punt is echter het prijsverschil tussen bijvoorbeeld 75 of 90 minuten niet heel groot. Zo kun je de workshopduur goed toespitsen op de doelgroep. 

– Ook hangt het af van hoe groot je een groep maakt. Een workshop is per leerling duurder als 10 leerlingen de workshop volgen, dan wanneer 20 leerlingen de workshop volgen.

– Het maakt niet uit waar je school gevestigd is! Wij hanteren een standaard prijs voor de reiskosten en deze zit al doorberekend in de prijs per leerling.

– Bij sommige workshops (voornamelijk bij beeldende workshops) komen er materiaalkosten bovenop de leerling prijs.

Hoe start ik de organisatie van een Cultuurdag op mijn middelbare school?

Het startpunt is vrijwel altijd dat we op school langskomen om te bespreken wat de wensen zijn. (Video)Bellen kan uiteraard ook. We bespreken voor welke leerlingen je de CKV Cultuurdag wilt organiseren. Er zit natuurlijk verschil in het niveau; een vmbo leerling spreek je anders aan dan een havo of vwo leerling of een student van een mbo. Vaak komen er in het gesprek ook ervaringen, verhalen of twijfels naar voren waar we het meteen over kunnen hebben. Hierdoor zorgen we ervoor dat we zo nauw mogelijk kunnen aansluiten bij jullie wensen en verwachtingen. Soms komen we ook achter verrassende invullingen. Een van onze meer onbekende workshops is de workshop Step Dance; een dansvorm met een bijzondere geschiedenis.

Wil je graag de mogelijkheden van een Cultuurdag voortgezet onderwijs bespreken? Neem dan contact met ons op!

Hieronder nog een keer de meest gestelde vragen in het kort.

Wat is een Cultuurdag voortgezet onderwijs?

Een Cultuurdag VO is een spetterende workshopdag waarin leerlingen 2, 3 of 4 workshoprondes volgen in ‘carousselvorm’. De workshops duren over het algemeen 75 of 90 minuten, maar kunnen in overleg ook 50, 60, 100 of 120 minuten duren. Het programma wordt op basis van de wensen van de school opgesteld, maar Kleinkunstig neemt verder alle organisatie uit handen! Van een online inschrijving voor de leerlingen, tot alle werkmaterialen. Het enige dat de school nog hoeft te regelen is een klaslokaal!

Uit hoeveel workshops bestaat een Cultuurdag op de middelbare school? 

Hoeveel workshops er op een Cultuurdag door Kleinkunstig worden verzorgd, is afhankelijk van het totaal aantal leerlingen dat meedoet en de gewenste groepsgrootte. Zo houden de school en kleinkunstig controle over de kwaliteit (hoe kleiner de groepjes; hoe persoonlijker de begeleiding) en/of het budget (hoe groter de groepen, hoe minder workshops er nodig zijn). Uiteraard kunnen de workshops ook in klasverband worden gevolgd of in groepen die door de school zijn ingedeeld. Een van de Kleinkunstig- adviseurs denkt hierin graag mee.

Uit welke workshops kan een leerling kiezen tijdens de Cultuurdag VO? 

Vooraf bepaalt de school in overleg met Kleinkunstig welke workshops er op de Cultuurdag of CKV dag aangeboden zullen worden. Kleinkunstig biedt meer dan 75 workshops in 7 verschillende kunstdisciplines; beeldend, dans, digitale media, literatuur, muziek en theater. Ter voorbereiding kunnen slides worden gedownload met informatie over de workshops. Zo kan een leerling een weloverwogen keus maken in de gepersonaliseerde, “AVG-proof” online inschrijving Cultuurdag van Kleinkunstig.

Wat is het voordeel van online inschrijven voor de Cultuurdag via Kleinkunstig? 

Kleinkunstig heeft zelf een systeem ontwikkeld voor een online inschrijving voor de CKV Cultuurdag. In dat systeem kiezen de leerlingen de workshops die ze willen volgen. De online inschrijving van Kleinkunstig is volledig ‘AVG-proof’. Met één druk op de knop ontvangt de school na de inschrijving de klassenlijsten én presentielijsten per workshopronde. Andere handige features: je kan tijdens de inschrijving inzien wie zich nog niet heeft ingeschreven. Ook kan er een maximum groepsgrootte worden ingesteld, ‘verdwijnen’ workshops die al vol zitten uit het zicht, en kunnen workshops door een leerling niet twee keer gekozen worden.