Show menu

Een Cultuurdag is een inspirerende dag vol workshops bij jullie op school. Nieuwe ervaringen opdoen, boeiende optredens zien of spannende technieken uitproberen. Kleinkunstig heeft een enorm gevarieerd aanbod, dat helemaal af te stemmen is op jullie wensen. We komen graag langs om dat te bespreken.

Cultuurdag op school

Wat regelen wij voor de Cultuurdag

Een groot voordeel als je Kleinkunstig inschakelt, is dat wij een groot deel van de organisatie uit handen nemen. Natuurlijk kiezen jullie zelf welke workshops op de Cultuurdag gegeven worden. Nadat de keuzes zijn gemaakt regelen wij vrijwel alles, van workshopleiders, tot materialen en een online inschrijving waarin leerlingen hun eigen programma kiezen. En wat wij niet kunnen regelen staat helder omschreven in het draaiboek, vaak beperkt zich dit tot lokalen en wifi codes. Op de Cultuurdag zelf komt er vanuit ons een coördinator die ’s ochtends alle lokalen langsloopt en bij wie je terecht kan met al je vragen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat jij als docent de leukste dag van het jaar mee kunt beleven. Lees vooral meer over het organiseren van een cultuurdag?

“De wereld aan keuzes”

Een jaar geleden is Sytse Vijver, docent bij Singelland Burgum, geïnterviewd over de Cultuurdag bij hun op school. “Sinds een paar jaar vragen we Kleinkunstig om de Cultuurdag met ons vorm te geven. Het aanbod is zo enorm gevarieerd, je kunt van alles uitproberen. Je hebt de wereld aan keuzes. Dit jaar wilden we iets gaan maken met de leerlingen; een echt eindproduct. Zo kwamen we uit bij de workshop Vloggen, workshop Monotype Design en workshop Pinhole Fotografie. Geweldige technieken voor de leerlingen om te ontdekken. Maar ook wilden we de leerlingen aan het bewegen zetten met een workshop capoeira. Deze mix zorgt voor een breed en divers programma.”

De organisatie wordt gedaan

Sytse vindt het ook een groot voordeel dat Kleinkunstig de organisatie van de Cultuurdag op zich neemt. “Kleinkunstig komt vooraf langs en kijkt ook naar alle praktische zaken als ruimtes die geschikt zijn voor de verschillende workshops. De inschrijving wordt online geregeld, het rooster krijgen we en de draaiboeken worden gemaakt. Dat scheelt een hoop tijd, geregel en gedoe. Wij hoeven alleen nog maar na te denken over wat we écht leuk vinden om te doen.”

Gemak van online inschrijven

Sinds een aantal jaren regelen wij voor Cultuurdagen de online inschrijving. We bepalen samen met de school de planning en stellen het workshopprogramma samen. Je leerlingen kunnen vervolgens op Cultuurdag.nl inloggen in het online inschrijfsysteem en kiezen uit het workshopaanbod dat je zelf hebt samengesteld. In dit online inschrijfsysteem kunnen we ook de lokalen verwerken, waardoor deze in de roosters en presentielijsten zijn verwerkt. Elke leerling kan na de inschrijving zijn/haar eigen programma downloaden. Regelmatig krijgen we ook vragen over hoe wij de privacy van leerlingen waarborgen. Dit staat uitgebreid omschreven in ons privacystatement. Het belangrijkste uitgangspunt is dat wij de dag nadat de workshops hebben plaatsgevonden alle gegevens van de leerlingen verwijderen. Daarnaast worden alle gegevens ook veilig en encrypted opgeslagen. Bekijk hier een filmpje met de uitleg over online inschrijvingen.

Cultuurdag op school 2

Speciale wensen?

Soms hebben scholen speciale wensen. Dit kan te maken hebben met het type leerling, maar bijvoorbeeld ook met de identiteit van de school of met dat er aangesloten moet worden op het bestaande lesprogramma. Wij vinden dit soort wensen leuk! Het meeste plezier halen wij uit het organiseren van een Cultuurdag waarvan iedereen – leerlingen, leerkrachten en wij – na afloop zegt: “dit was een succes!”. Om dit te bereiken in het noodzakelijk dat er goed gekeken wordt naar wat jullie wensen zijn. Ben je bijvoorbeeld een Cultuurprofielschool, dan hebben we vooraf een uitgebreid gesprek over wat er allemaal al aan de orde komt in de kunstlessen. Door dit goed door te spreken, kunnen wij onze workshopleider een complete briefing geven en passen zij waar nodig hun workshop aan. Het gebeurt ook regelmatig dat onze workshopleiders vooraf bellen met leerkrachten van de school om de opzet met elkaar af te stemmen.

Hoeveel kost een Cultuurdag?

Een terugkerende vraag is wat de kosten van een Cultuurdag zijn. De prijs per leerling start vanaf 10,80 euro. Er zijn echter een hoop factoren die meespelen in wat uiteindelijk de prijs wordt. Als je een Cultuurdag wilt organiseren, is het daarom verstandig om altijd contact met ons op te nemen. We kunnen dan een prijsopgave maken voor jouw situatie met daarin verschillende opties. Om toch een beeld te geven van waar kosten van afhangen hebben we hieronder een aantal factoren opgesomd.

  • In onze prijsopbouw is het voordeliger om een workshopleider zo lang mogelijk op school te laten zijn. Als een workshopleider bijvoorbeeld voor 1 klas naar school komt, dan ben je in verhouding een stuk duurder uit, dan wanneer die workshopleider 4 klassen na elkaar workshops geeft.
  • Ook hangt het af van hoe groot je een groep maakt. Een workshop is per leerling duurder als 10 leerlingen de workshop volgen, dan wanneer 20 leerlingen de workshop volgen.
  • Het maakt niet uit waar je school gevestigd is! Wij hanteren een standaard prijs voor de reiskosten en deze zit al doorberekend in de prijs per leerling.
  • Bij sommige workshops (vooral beeldend) komen nog materiaalkosten bovenop de prijs per leerling.

Hoe start ik de organisatie van een Cultuurdag op mijn school?

Het startpunt is vrijwel altijd dat we op school langskomen om te bespreken wat de wensen zijn. We bespreken voor welke leerlingen je de Cultuurdag wilt organiseren. Er zit natuurlijk verschil in het niveau, een vmbo leerling spreek je natuurlijk anders aan dan een havo of vwo leerling. Vaak komen er in het gesprek ook ervaringen, verhalen of twijfels naar voren waar we het gelijk over kunnen hebben. Hierdoor zorgen we ervoor dat we zo nauw mogelijk kunnen aansluiten bij jullie wensen en verwachtingen. Soms komen we ook achter verrassende invullingen. Een van onze leukste workshops is de workshop Gospel. We hebben maar weinig workshopleiders die dit goed kunnen, maar als we het organiseren, dan is het altijd feest. Wil je graag de mogelijkheden van een Cultuurdag bespreken? Neem dan contact met ons op! Eenmaal een Cultuurdag bij ons gergegeld kan je van te voren met de leerlingen een quiz doen ter voorbereiding van de dag zelf!

Online, hybride of op school?

Door corona kwamen we voor aardig wat uitdagingen te staan. In april 2020 zijn we samen met onze partners – onder andere het Kröller-Müller Museum, Groninger Museum, Scapino Ballet – online programma’s gaan ontwikkelen. We zijn vanaf “0” begonnen en hebben workshops ontwikkeld die ook alleen online werken. Ze zijn speciaal gemaakt om via Teams, Hangout of een ander online programma gegeven te worden onder begeleiding van een live workshopleider. Toen het personeel van het Kröller-Müller zelf de workshop volgde waren ze positief verrast van de kwaliteit en leuke ervaring. Maar we zijn natuurlijk niet alleen maar online gaan werken. We hebben een hygiëneprotocol ontwikkeld waar alle workshopleiders zich aan houden. Elke workshopleider bereidt zijn/haar workshop grondig voor en zorgt ervoor dat deze veilig gegeven kan worden. En mochten er aanvullende vereisten zijn van de school, dan zorgen we ervoor dat we daar rekening mee houden. Wil je dus nog een bijzondere dag organiseren? Dan kan dat hoe dan ook; online of offline!