Show menu

Een Cultuurdag is een inspirerende dag vol workshops en voorstellingen bij jullie op locatie. Nieuwe ervaringen opdoen, boeiende optredens zien of spannende technieken uitproberen. Kleinkunstig heeft een enorm gevarieerd aanbod, dat helemaal af te stemmen is op jullie wensen. We komen graag langs om dat te bespreken. 

Hieronder vind je enkele inspirerende manieren waarop je een Cultuurdag kan inzetten, zoals om CKV af te ronden of een themagerichte Cultuurdag rond bijvoorbeeld Klimaat, Vrijheid of Film. En natuurlijk gave Cultuurdagen om het ijs te breken aan de start van het schooljaar, of het schooljaar mooi af te sluiten.

Wat regelen wij voor de Cultuurdag?

Een groot voordeel als je Kleinkunstig inschakelt, is dat wij een groot deel van de organisatie uit handen nemen. Natuurlijk kiezen jullie zelf welke workshops en voorstellingen op een Cultuurdag gegeven worden. Nadat de keuzes zijn gemaakt regelen wij vrijwel alles; van workshopdocenten en artiesten, tot materialen en een online inschrijving waarin leerlingen hun eigen programma kiezen. En wat wij niet kunnen regelen staat helder omschreven in het draaiboek. Vaak beperkt zich dit tot lokalen en wifi codes. Tijdens de Cultuurdag op een mbo of Cultuurdag op een middelbare school fungeert een van de workshopdocenten als coördinator die ’s ochtends alle lokalen langsloopt en bij wie je terecht kan met al je vragen. Op deze manier zorgen wij ervoor dat jij als docent de leukste dag van het jaar kunt mee beleven.

Sytse Vijver, docent bij Singelland Burgum vertelt in een interview: “Sinds een paar jaar vragen we Kleinkunstig om de Cultuurdag met ons vorm te geven. Het aanbod is zo enorm gevarieerd, je kunt van alles uitproberen. Je hebt de wereld aan keuzes. Dit jaar wilden we iets gaan maken met de leerlingen; een echt eindproduct. Zo kwamen we uit bij de workshop Vloggen, workshop Monotype Design en workshop Pinhole Fotografie. Geweldige technieken voor de leerlingen om te ontdekken. Maar ook wilden we de leerlingen aan het bewegen zetten met een workshop capoeira. Deze mix zorgt voor een breed en divers programma.”

Online inschrijven: “Dat scheelt een hoop tijd, geregel en gedoe”

Leerlingen of studenten kunnen middels onze gratis online inschrijving zelf kiezen welke workshops ze volgen tijdens de Cultuurdag vo of Cultuurdag mbo. Sytse vertelt: “De inschrijving wordt online geregeld, het rooster krijgen we en de draaiboeken worden gemaakt. Dat scheelt een hoop tijd, geregel en gedoe. Wij hoeven alleen nog maar na te denken over wat we écht leuk vinden om te doen.”

De online inschrijving voor de Cultuurdag is een service waar veel scholen enthousiast van gebruikmaken. De leerlingen of studenten kunnen inloggen in het AVG-proof online inschrijfsysteem en kiezen uit het vastgestelde programma. In dit online inschrijfsysteem kunnen we ook de lokalen verwerken, waardoor deze in de klassenlijsten en presentielijsten zijn verwerkt. Bekijk de video met de uitleg over online inschrijvingen.

Cultuurdag op school 2

Speciale wensen voor de CKV Cultuurdag?

Soms hebben scholen speciale wensen. Dit kan te maken hebben met het type leerling, maar bijvoorbeeld ook met de identiteit van de school of met dat er aangesloten moet worden op het bestaande lesprogramma. Wij vinden dit soort wensen leuk! Het meeste plezier halen wij uit het organiseren van een Cultuurdag waarvan iedereen – leerlingen/studenten, docenten en wij – na afloop zegt: “dit was een succes!”. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat er goed gekeken wordt naar wat jullie wensen zijn. Ben je bijvoorbeeld een Cultuurprofielschool, dan hebben we vooraf een uitgebreid gesprek over wat er allemaal al aan de orde komt in de kunstlessen. Door dit goed door te spreken, kunnen wij onze workshopdocenten en artiesten een complete briefing geven en passen zij waar nodig hun workshop aan.

Hoeveel kost een Cultuurdag in het voortgezet onderwijs of mbo?

Wanneer je een Cultuurdag op de middelbare school of het mbo organiseert wil je natuurlijk weten wat dit kost. De prijs per leerling start vanaf 11,60 euro. Er zijn echter een hoop factoren die meespelen in wat uiteindelijk de prijs wordt. Als je een Cultuurdag wilt organiseren, is het daarom verstandig om altijd contact met ons op te nemen. We kunnen dan een prijsopgave maken voor jouw situatie met daarin verschillende opties. Om toch een beeld te geven van waar kosten van afhangen hebben we hieronder een aantal factoren opgesomd.

1. Totaal aantal leerlingen of studenten
Als we voor een grotere groep een Cultuurdag organiseren, dan krijg je staffelkorting. 

2. Hoeveel rondes volgt elke leerling of student? Twee, drie of vier?
Meer rondes betekent een iets hogere leerlingprijs, want de tweede, derde of vierde ronde zijn maar een fractie van de prijs van de eerste ronde. Meer waar voor je geld dus! 

3. Hoe lang duurt een workshopronde?
Als een workshop langer duurt, dan zijn de kosten ook iets hoger. 

4. Groepsgroottes
Hoe groter de groep, hoe minder workshopdocenten er op de gehele dag worden ingepland. Dat is vanzelfsprekend goedkoper. 

5. Eventuele materiaalkosten
Deze hangen af van de workshops die je kiest

Het maakt niet uit waar je school gevestigd is! Wij hanteren een standaard prijs voor de reiskosten en deze zit al doorberekend in de prijs per leerling/student.

Hoe start ik de organisatie van een Cultuurdag op een middelbare school of mbo? 

Het startpunt is vrijwel altijd dat we op school langskomen om te bespreken wat de wensen zijn. (Video)Bellen kan uiteraard ook. We bespreken voor welke leerlingen/studenten je de Cultuurdag wilt organiseren. Er zit natuurlijk verschil in het niveau; een vmbo leerling spreek je anders aan dan een havo of vwo leerling of een student van een mbo. Vaak komen er in het gesprek ook ervaringen, verhalen of twijfels naar voren waar we het meteen over kunnen hebben. Hierdoor zorgen we ervoor dat we zo nauw mogelijk kunnen aansluiten bij jullie wensen en verwachtingen. Soms komen we ook achter verrassende invullingen. Een van onze meer onbekende workshops is de workshop Step Dance; een dansvorm met een bijzondere geschiedenis. Wil je graag de mogelijkheden van workshops en voorstellingen tijdens een Cultuurdag voortgezet onderwijs of mbo bespreken? Neem dan contact met ons op!

Hieronder nog een keer de meest gestelde vragen in het kort.

Wat is een Cultuurdag voortgezet onderwijs?

Een Cultuurdag VO is een spetterende dag waarin leerlingen 2, 3 of 4 workshoprondes volgen in ‘carousselvorm’. Soms worden er ook voorstellingen tijdens deze dag georganiseerd. De workshops duren over het algemeen 75 of 90 minuten, maar kunnen in overleg ook 50, 60, 100 of 120 minuten duren. Voorstellingen duren meestal 45 of 50 minuten. Het programma wordt op basis van de wensen van de school opgesteld, maar Kleinkunstig neemt verder alle organisatie uit handen! Van een online inschrijving voor de leerlingen, tot alle werkmaterialen. Het enige dat de school nog hoeft te regelen is een klaslokaal of ruimte voor de voorstelling!

Uit hoeveel workshops bestaat een Cultuurdag op de middelbare school? 

Hoeveel workshops er op een Cultuurdag door Kleinkunstig worden verzorgd, is afhankelijk van het totaal aantal leerlingen dat meedoet en de gewenste groepsgrootte. Zo houden de school en kleinkunstig controle over de kwaliteit (hoe kleiner de groepjes; hoe persoonlijker de begeleiding) en/of het budget (hoe groter de groepen, hoe minder workshops er nodig zijn). Uiteraard kunnen de workshops ook in klasverband worden gevolgd of in groepen die door de school zijn ingedeeld. Een van de Kleinkunstig- adviseurs denkt hierin graag mee.

Uit welke workshops kan een leerling kiezen tijdens de Cultuurdag VO? 

Vooraf bepaalt de school in overleg met Kleinkunstig welke workshops er op de Cultuurdag of CKV dag aangeboden zullen worden. Kleinkunstig biedt meer dan 75 workshops in 7 verschillende kunstdisciplines; beeldend, dans, digitale media, literatuur, muziek en theater. Ter voorbereiding kunnen slides worden gedownload met informatie over de workshops. Zo kan een leerling een weloverwogen keus maken in de gepersonaliseerde, “AVG-proof” online inschrijving Cultuurdag van Kleinkunstig.

Wat is het voordeel van online inschrijven voor de Cultuurdag via Kleinkunstig? 

Kleinkunstig heeft zelf een systeem ontwikkeld voor een online inschrijving voor de CKV Cultuurdag. In dat systeem kiezen de leerlingen de workshops die ze willen volgen. De online inschrijving van Kleinkunstig is volledig ‘AVG-proof’. Met één druk op de knop ontvangt de school na de inschrijving de klassenlijsten én presentielijsten per workshopronde. Andere handige features: je kan tijdens de inschrijving inzien wie zich nog niet heeft ingeschreven. Ook kan er een maximum groepsgrootte worden ingesteld, ‘verdwijnen’ workshops en voorstellingen die al vol zitten uit het zicht, en kunnen workshops en voorstellingen door een leerling niet twee keer gekozen worden.