Show menu

Themagerichte Cultuurdag

Organiseer een themagerichte Cultuurdag op school

Op scholen wordt regelmatig gewerkt met thema’s zoals duurzaamheid, wereldse culturen, een project rondom ‘Film’. Kleinkunstig heeft al honderden Cultuurdagen georganiseerd waar een thema aan ten grondslag lag. Hieronder enkele inspirerende voorbeelden.

Kick-off voor Filmproject

Veel scholen willen graag met leerlingen aan de slag rondom Film. Een film in 1 dag is vaak de grootste wens. Maar kom je dan tot het gewenste resultaat als leerlingen aan het begin van de dag nog niet weten wat er allemaal bij komt kijken? Kleinkunstig biedt uitkomst met een programma gericht op het laten ervaren van alle facetten van het maken van een film. Filmacteren, grimeren, Filmtechnieken en Filmen met AI, Stage Fighting, Animatie en filmposters maken. Een spetterende start die de leerlingen een goede basis geeft om op school verder mee aan de slag te gaan.  Ook gaaf om te laten zien hoe Film kan bijdragen aan een live voorstelling zoals bij de dansvoorstelling Het Verrotte Leven van Floortje Bloem.

Het Marne College blikt terug op de Filmdag: “We kijken terug op een hele geslaagde ochtend. De leerlingen werden geboeid door goede docenten en zijn actief met de inhoud aan de slag gegaan. We hebben voor de eerste keer de workshops als inspiratie ingezet, waarna de leerlingen in de lessen aan de slag gaan met dit thema. Wat mij betreft doen we dit aankomend jaar op dezelfde manier!”

1kennismaken-filmscenario-schrijven

Cultuurdag rondom wereldse culturen

Waar globalisering alle culturen dichter bij elkaar brengt, staan leerlingen in het dagelijks leven soms nauwelijks in contact met andere culturen dan hun eigen. Een cultuurdag met als thema ‘Stamppot CousCous’ is daarop een mooi antwoord.

Een gezamenlijke start met de inspirerende voorstelling “Friends to be” van Stichting Op Roet zet de leerlingen (eventueel met een nagesprek) aan het denken over verschillen en overeenkomsten tussen diverse culturen.  Aansluitend kunnen leerlingen  in verschillende rondes kiezen uit een groot aantal workshops die hun oorsprong kennen in landen van overal ter wereld. Uit Brazilië: Capoeira of Braziliaanse percussie. Of wat dacht je van Afrikaanse Dans? Of toch liever Stepdance uit Amerika of Cajon uit Peru?  Ideale workshops om ‘even aan te proeven’ en leerlingen bijvoorbeeld 3 wat kortere workshops van 50 minuten te laten beleven.

Cultuurdag rondom Vrijheid en Respect

Een thema dat veelal geboekt wordt rond 4 en 5 mei en ook bijvoorbeeld rond Paarse Vrijdag,  maar dat natuurlijk alle dagen van het jaar relevant is: Vrijheid en Respect. 

Leerlingen kijken kritisch naar zichzelf: ‘wat betekent vrijheid voor mij?’ en leren dit te verwoorden of uit te beelden middels kunst. Een Cultuurdag rondom dit thema is een prachtige manier om een wat zwaar thema op een lichtere manier bespreekbaar te maken zonder dat het zijn waarde verliest. De voorstelling ‘t Is stil aan de overkant van STOOK is daar een fantastisch voorbeeld van. Hoe ga je ermee om als je vriend homoseksueel blijkt? 

Op deze pagina vind je workshops die uitermate geschikt zijn om een Cultuurdag rondom Vrijheid en Respect mee samen te stellen. Andere workshops uit ons bestand zijn ook mogelijk. Neem contact op met jouw adviseur om samen een Cultuurdag te realiseren die perfect aansluit bij jullie wensen.