Show menu

Cultuurkaart budget voor het mbo: waarom?

Cultuurkaart budget in het mbo: hoe werkt het?

De mbo CJP Cultuurkaart bestaat kortgezegd uit twee onderdelen:

 • budget dat geoormerkt is voor het cultuuronderwijs
 • Digitale CJP-pas voor studenten en docenten

Het ministerie van OCW heeft budget beschikbaar gesteld voor cultuuronderwijs in het mbo.
Met het Cultuurkaartbudget kan je culturele en kunstzinnige activiteiten betalen, welke je
kunt inzetten voor de invulling van Burgerschap of een ander vak op de opleiding. De
activiteiten worden door geaccrediteerde aanbieders georganiseerd. Kleinkunstig is daar
natuurlijk een van!

Schoolbijdrage versus geen schoolbijdrage

Het is mogelijk voor een school om te kiezen of ze het CJP Cultuurkaart budget willen aanvullen met een eigen bijdrage of niet. Het Ministerie van OCW stelt het basistegoed beschikbaar; dit bestaat uit € 10,50 per student. Aanvullen brengt veel voordelen met zich mee en kan met minimaal € 10,50 per student. Je krijgt dan onder andere direct een gratis CJP (à € 2,50) per student.

CJP-logo

Waarom aansluiten bij CJP?

Als mbo is het zeker de moeite waard om je aan te sluiten bij CJP (Cultureel Jongeren Paspoort). Kleinkunstig noemt hieronder vijf redenen waarom het ons inziens voordelig kan zijn om je als mbo aan te sluiten bij CJP:

 1. Beheer en administratie van alle culturele activiteiten en uitgaven
  CJP biedt een handig beheersysteem voor cultuurkaarten. Dit stelt scholen in staat om gemakkelijk inzicht te krijgen van de bestedingen, zodat je als school precies kunt zien waar het budget voor wordt gebruikt en hoeveel er nog beschikbaar is. Dit vereenvoudigt de administratie en helpt bij het beheren van het budget voor culturele activiteiten.

 2. Geoormerkt budget voor kunstactiviteiten
  Het Cultuurkaart-budget fungeert als een garantie dat het geld wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is en dat studenten de kans krijgen om zich artistiek en cultureel te ontwikkelen. Op deze manier voorkom je dat het ‘potje’ voor kunst en cultuur dat er op een school is, wordt gebruikt voor andere doeleinden.

 3. Individueel én centraal beschikbaar budget
  Door als school een extra bijdrage te leveren bovenop het Cultuurkaart-budget, (minimaal) €10,50 per student, wordt het totale bedrag per student verhoogd naar € 21,-. Dit verhoogde budget maakt het mogelijk om ook centrale activiteiten te organiseren, waarbij alle studenten kunnen profiteren van de kunst- en cultuurervaringen. Dit kan bijvoorbeeld een schoolbreed kunstproject zijn, een culturele week of een optreden waar alle studenten aan deelnemen. Op deze manier wordt kunst en cultuur niet alleen
  individueel, maar ook collectief beleefd.

 4. ‘AVG-proof’? Jazeker!
  Het is begrijpelijk dat scholen zich zorgen maken over de privacywetgeving bij het implementeren van programma’s zoals het Cultuurkaart-budget. Het waarborgen van de privacy van studenten is van groot belang en moet te allen tijde worden gerespecteerd. Dat vindt CJP ook. Hoe zij zich houden aan de richtlijnen lichten ze toe in dit document.

 5. Het burgerschapsdossier
  Wanneer jouw school deelneemt aan de CJP Cultuurkaart, krijg je ook toegang tot het burgerschapsdossier van CJP. Een online portfolio-tool welke ook makkelijk gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld Magister. Hierin kun je als docent de culturele ontwikkeling van de student structureren, monitoren en bijsturen.

Klok horen luiden en nu weten waar de klepel hangt?

Het CJP Cultuurkaart-budget biedt nog veel meer voordelen. Zo kunnen docenten en onderwijsondersteunend personeel ook profiteren van kortingen bij culturele activiteiten. CJP opent de deuren naar diverse culturele events die anders misschien moeilijker toegankelijk zouden zijn.

Voor meer gedetailleerde informatie en een overzicht van alle voordelen en redenen om de school aan te sluiten bij het CJP Cultuurkaart-programma, raden we aan om de website van CJP te bezoeken. Daar kun je meer te weten komen over de verschillende mogelijkheden en hoe het programma specifiek kan bijdragen aan jullie mbo.
Of, kijk deze handige filmpjes:

Informatie voor student:

Informatie voor docent:

De CJP Cultuurkaart voor het mbo is onderdeel van een pilot van het ministerie van OCW en CJP en kan t/m 31 december 2023 worden aangevraagd. Het budget kan t/m 31 december 2024 worden besteed.