Show menu

CultuurProfielScholen en Kleinkunstig

Wat is een CultuurProfielSchool

Op een CultuurProfielSchool heeft kunst en cultuur een prominente rol. Het staat vast op het rooster en wordt daarnaast aangevuld met buitenschoolse activiteiten. Ook vinden er bovengemiddel veel kennismakingen plaats met professionals van buiten de school. De CultuurProfielSchool biedt meerdere kunstdisciplines aan en laat de kunstvakken zo goed mogelijk aansluiten op de andere vakken. Het cultuur- en kunstonderwijs wordt niet alleen maar gezocht binnen de muren van de school maar er worden ook samenwerkingen aangegaan met organisaties buiten de school.

Missie van CultuurProfielScholen

Leraren en schoolleiders van CultuurProfielScholen zijn ervan overtuigd dat de leerling zich met goed cultuuronderwijs optimaal toerust om als mens een waardevolle bijdrage te leveren aan de steeds veranderende samenleving. Als Kleinkunstig sluiten wij ons hier helemaal bij aan! Kunstonderwijs maakt leerlingen nieuwsgierig, creatief en kritisch. Op deze manier ontwikkel je leerlingen die sociaalvaardig zijn en weten wat ze willen. Als Kleinkunstig scharen wij ons achter de missie en visie van de CultuurProfielScholen; dit is de ideale basis om samen te werken!

Samenwerkingen tussen Kleinkunstig en een CultuurProfielSchool

Hoe ziet zo’n samenwerking tussen Kleinkunstig en een CultuurProfielSchool er uit? Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van jullie wensen en ons aanbod. Bij de ene school organiseren we af en toe een specifieke workshop op school, bijvoorbeeld de workshop Hololens of de workshop Zeefdrukken. Dit zijn workshops die qua materialen vaak lastig te regelen zijn voor scholen. Op andere scholen organiseren we elk jaar een cultuurdag, en sommige scholen leggen voor vijf jaar hun cultuurplanning bij ons vast. Voor elke school is er iets passends, onze accountmanagers komen graag langs om te praten over jullie wensen!

Kleinkunstig en het Meander College uit Zwolle

Het Meander College is de CultuurProfielSchool waar Kleinkunstig de langste relatie mee heeft. Inmiddels werken we al acht jaar samen en hebben we samen voor zeker 5.000 van hun leerlingen prachtige Podiumdagen georganiseerd. Door de lange samenwerking voelt het als een geoliede machine. We weten elkaar makkelijk te vinden, de lijntjes zijn kort en we kennen elkaars wensen. Het bijzondere aan de jaarlijkse Podiumdag is dat de leerlingen in leerjaar 1 en 2 kennismaken met allerlei verschillende kunstvormen en in leerjaar 3 een verdiepende masterclass kiezen. Ieder jaar streven we ernaar om weer vernieuwende workshops te organiseren, zodat de leerlingen ook meer inzicht krijgen in kunstvormen die je niet standaard tegenkomt. Samen hopen we de blik van de leerlingen te verruimen en hun handvaten te geven om buiten de gebaande paden te gaan kijken.

Kleinkunstig en Stad en Esch

Stad en Esch is een middelbare school in Meppel en Diever en biedt vrijwel alle stromingen binnen het voortgezet onderwijs aan. De samenwerking tussen Kleinkunstig en Stad en Esch bestaat al sinds 2016 en is de afgelopen jaren gegroeid. Waar we begonnen met een voorstelling en een losse workshop, organiseren we nu een gehele cultuurweek. De samenwerking tussen Stad en Esch en Kleinkunstig is bijzonder, omdat we het echt samen organiseren. In overleg zijn er workshops die de school zelf organiseert en er zijn workshops die onze docenten geven. Naast losse workshops worden er ook gedurende de dag mooie kunstwerken gemaakt door meerdere groepen leerlingen. Er is in 2020 zelf een echt buitenkunstwerk gemaakt. Gedurende de week hebben ongeveer 300 leerlingen aan dit kunstwerk gewerkt.

Kleinkunstig en ORS Lek en Linge Culemborg

Sinds 2014 organiseert Kleinkunstig al Cultuurdagen op ORS Lek en Linge Culemborg. Waar we begonnen met een kleine Cultuurdag voor 100 leerlingen bedienen we nu per jaar het zesvoudige. De dagen op het ORS Lek en Linge zijn gevarieerde dagen vol theaterworkshops voor school en muziekworkshops op school. De dagen zijn altijd een groot succes en de leerlingen kijken uit naar de jaarlijkse cultuurdag! Door het regelmatige contact dat we onderhouden met deze school, zijn we goed op de hoogte en kunnen we aanhaken bij wat er op school en in de maatschappij speelt. De lange samenwerking zorgt er ook voor dat we het programma steeds verder tot in detail aanscherpen.

Cultuurdag op CultuurProfielSchool

Een onderdeel van het kunst- en cultuurprogramma op een CultuurProfielSchool zou zomaar de Cultuurdag kunnen zijn! Dit is altijd een mooi hoogtepunt. Met Kleinkunstig organiseren we cultuurdagen op middelbare scholen, zo ook op CultuurProfielScholen. Deze cultuurdagen bestaan uit verschillende workshops die we in een wisselprogramma aanbieden aan de leerlingen. We kunnen deze cultuurdag geheel naar wens samenstellen. De ene school heeft immers een groot aanbod in muziek, terwijl de ander daar nog wel invulling voor kan gebruiken. Wij denken graag met jullie mee over hoe we een aanvulling kunnen zijn op jullie eigen programma. Zo ontdekken de leerlingen zoveel mogelijk verschillende kanten van kunst!

Cultuurprofielschool 5

Organisatie van een Cultuurdag

De organisatie van een cultuurdag en workshops op een CultuurProfielSchool is veel werk. Wij nemen met alle liefde een groot gedeelte van deze organisatie van jullie over. De inhoud van de dag bepalen we natuurlijk gezamenlijk, we kiezen de opzet van de dag en de verschillende workshops. De Cultuurdag wordt extra leuk als de leerlingen zelf kunnen kiezen welke workshops ze willen volgen. Wij hebben daarvoor de online inschrijving ontwikkeld. De leerlingen kunnen zichzelf inschrijven voor de workshops die ze willen volgen, geheel online in een beveiligde omgeving. Met een druk op de knop kunnen jullie de verschillende lijsten downloaden. Dat is nog eens makkelijk!

Workshops op CultuurProfielSchool

Om het aanbod aan reguliere lessen op een CultuurProfielSchool aan te vullen bieden wij workshops aan. Misschien hebben jullie leerlingen wel behoefte aan dansworkshops omdat daar geen docent voor is? Wij bieden ze aan in alle denkbare vormen! Door ons grote netwerk van docenten is er altijd wel iemand die goed bij jullie school, leerlingen en workshopwensen past. Wellicht hebben jullie behoefte aan vernieuwende muziekworkshops op school? Naast ritmische workshops slagwerk bieden wij ook digitale workshops aan. Bij bijvoorbeeld de workshop Beatmaking leren de leerlingen beats maken op de iPad! We gebruiken hiervoor basic programma’s zodat de leerlingen thuis verder aan de slag kunnen met hun nieuwe vaardigheden.

Buitenschoolse activiteiten op de CultuurProfielSchool

Naast de vele activiteiten onder schooltijd worden er ook buitenschoolse activiteiten gevraagd van de CultuurProfielScholen. Dit is voor scholen vaak een lastigere opgave, omdat er ook docenten beschikbaar moeten zijn buiten schooltijd en het is lastig om het met een grote groep leerlingen te doen. Het is ook mogelijk om de buitenschoolse activiteiten met Kleinkunstig te organiseren. Misschien hebben jullie behoefte aan een schoolmusical? Wij denken graag met jullie mee en hebben de beste mensen paraat staan om jullie uit de brand te helpen. Of wellicht zijn er leerlingen die meer met beeldende kunst willen doen? Wij kunnen ook een workshop beeldende kunst organiseren buiten schooltijd, of misschien past een lessenserie wel goed bij jullie leerlingen?

Externe partners CultuurProfielSchool

Voor een CultuurProfielSchool is het belangrijk om samenwerkingen aan te gaan met culturele organisaties of personen uit de wereld van kunst en cultuur. Kleinkunstig kan een van die externe samenwerkingspartners voor een CultuurProfielSchool zijn. Wij gaan graag met jullie aan de ontwerptafel zitten om te bekijken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wellicht willen jullie een schoolbreed project organiseren met een bepaald thema? Of misschien iets dat elk jaar terugkomt, bijvoorbeeld een schoolmusical? Wij helpen jullie graag met brainstormen, keuzes maken en uiteindelijk het realiseren van de ideeën.

Cultuurprofielschool 3