Dagproject Filmscenario over thema racisme - i.s.m. Movies that Matter

Tijdens het dagproject Filmscenario behandelen de jongeren de thema’s racisme en discriminatie aan de hand van de film NIGHT van Joosje Duk. Ze krijgen daarin een situatie te zien waarin de personages te maken krijgen met racisme en discriminatie. Tijdens dit dagproject ligt de nadruk op de creatieve verkenning en uitwerking van deze thema’s. We gaan niet alleen de dialoog aan, we gaan vooral maken! Jongeren bedenken en realiseren een aanvullende eindscène voor de film NIGHT. Hoe willen zij dat het verhaal verder gaat? Ze nemen de regie over van de regisseur én pakken de regie over de thema’s.

Opzet van het dagproject Filmscenario

Het dagproject start met een introductie over Movies that Matter en het kijken van de film NIGHT. Vervolgens gaat de workshopdocent met de jongeren kort in gesprek over de film. Wat is hun reactie op de film en hoe zien zij de behandelde thema’s? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! De jongeren brainstormen in groepjes over hun aanvullende filmscène. Onder begeleiding van de workshopdocent bedenken zij de scène die ze na de eindscène van de film zouden willen zien. De jongeren krijgen uitleg van de workshopdocent hoe ze hun scène kunnen maken. Filmtechnieken en montagetechnieken worden besproken en de jongeren nemen hun scènes op. Het dagproject Filmscenario eindigt met het samen kijken en bespreken van de resultaten.

Over de film ‘NIGHT’

NIGHT gaat over micro-agressies. Wanneer vier vriendinnen met verschillende culturele achtergronden samen uitgaan naar een hippe club, verandert hun relatie nadat ze een ongemakkelijke interactie met de bouncer van de club hebben.

Samen met Movies that Matter

Kleinkunstig en Movies that Matter hebben de handen ineen geslagen en samen een aantal inspirerende kunstworkshops en dagprojecten ontwikkeld. Zo kun je ook kiezen voor de workshop Storyboard over het thema racisme. Of wat dacht je van een workshop over klimaatverandering en watertekort? In de workshop Klimaat Mix komen film, muziek en digitale technieken samen.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-Heyliger20221013_140256sjoerdwouter

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Film in de Klas

Via een online zoekmachine biedt Movies that Matter (online) films met maatschappelijke thema’s aan. Bij een deel van de films is ook online lesmateriaal op LessonUp ontwikkeld. Via de zoekmachine op de website van Movies that Matter vind je gemakkelijk een film die past bij jouw klas, niveau en vak.  

Leerdoelen

  • Leren een boodschap of thematiek over te brengen in een filmscène.
  • Leren hoe je een filmscenario maakt.
  • Leren over filmtechnieken en camera shots.
  • De (h)erkenning bij jongeren over maatschappelijke thema’s zoals racisme vergroten.
  • Ervaren dat kunst een uitnodiging kan zijn tot gesprek.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Movies that Matter Educatie

Movies that Matter biedt toegankelijke films aan over maatschappelijke thema’s met inspirerend lesmateriaal. Denk aan thema’s als etnisch profileren, oorlog, vluchten en lgbtq+. Dit doet Movies that Matter door middel van filmvertoningen op school, in bioscopen en op het Movies that Matter Festival.    

Meer informatie aanvragen