Dagproject KunstverWerk!

Als Kleinkunstig worden we regelmatig benaderd voor het inzetten van NPO-gelden. We hebben in aansluiting daarop een prachtig project ontwikkeld. Leerlingen ontdekken in 3 stappen hoe ze hun corona-ervaringen kunnen herkennen, uiten én verwerken. Een inspirerende muziekvoorstelling is de eerste stap, een veilig groepsgesprek over de impact van corona is de tweede stap en het verwerken van de ervaringen in een kunstwerk of presentatie de derde stap.

Het project kan zo groot of zo klein als de school het wil. Van een uitgebreide versie waarin we de leerlingen bijna twee weken meenemen in theater, zeven verschillende kunstdisciplines, diepgaande masterclasses en presentaties tot een kleine versie waarin we op één dag met de leerlingen aan de slag gaan. Graag gaan we met scholen in gesprek: waar liggen de wensen en behoeftes en wat past het beste bij de leerlingen?

Opzet

Stap 1

Tim van Handsome Poets is een geweldig muzikant, spreker en workshopdocent. Met ervaring op de mainstage van Pinkpop, volle theaterzalen en festivals is hij een aansprekend figuur. In deze muziekvoorstelling vertelt hij onder begeleiding van zijn gitarist hoe hij muziek gebruikt om uiting te geven aan zijn gevoel. Hoe ontstaat een idee en hoe geeft hij zijn gevoelens een plek in zijn teksten en muziek? Hij gaat in op zijn corona-ervaringen en laat zien hoe hij een song schreef in deze periode. De voorstelling van 45 minuten is interactief. De voorstelling werkt het best met groepen van maximaal 50 leerlingen, maar kan tot groepen van 125. Tim zijn enthousiasme en openheid werken inspirerend en aanmoedigend, en vormen de basis voor dit project.

Stap 2

De tweede stap bestaat uit een gespreksronde. Onder leiding van een ervaren theaterdocent gaan de leerlingen met elkaar in gesprek. Door middel van theateroefeningen wordt een veilige groepsdynamiek gerealiseerd waarin respect voor elkaar en de vrijheid om open het gesprek aan te gaan centraal staan. Op lichtvoetige wijze praten de leerlingen vervolgens over hoe zij corona hebben ervaren. Wat is hen bijgebleven? Wat vonden ze écht stom en wat vonden ze misschien juist leuk?

Stap 3

In de derde stap komt alles samen. In een zelfgekozen workshop verwerken de leerlingen hun corona-ervaringen tot een kunstwerk of presentatie. Ze kiezen zelf wat ze weergeven of juist niet en hoe ze dat doen. Er is daarbij aandacht voor de keuzes die ze maken: waarom deze lichtinval/techniek/beweging/sound? Aan het eind van de workshop is er ruimte om de kunstwerken of presentaties met elkaar te delen en bespreken. De leerlingen volgen deze workshop in dezelfde groep als waarin de gespreksronde van stap 2 plaatsvond. Op deze manier is er een veilige sfeer om in te creëren, delen, reflecteren en presenteren.

Alles op maat

Afhankelijk van de gekozen opzet kunnen we tussen stap 2 en 3 diverse onderdelen ter verdieping aanbieden. Ook een schoolbrede presentatie behoort tot de mogelijkheden. Uw contactpersoon bij Kleinkunstig vertelt u er graag meer over!

Hygiënemaatregelen

Kleinkunstig hanteert voor het geven van de workshops op locatie een hygiëneprotocol. Deze is gemaakt op basis van de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het protocol van de VO-raad.

Leerdoelen

 • Leerlingen leren hoe ze door middel van kunst hun gedachten en gevoelens over afgelopen coronaperiode kunnen herkennen, uiten en verwerken.
 • Leerlingen gaan aan de slag met veilige groepsdynamiek, communiceren in de groep, respectvol reageren en open staan voor elkaars mening en ervaringen.
 • Leerlingen ervaren interactief muziektheater.
 • Leerlingen presenteren (als ze dat willen) binnen een veilige groep hun creaties.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • De reiskosten: standaard 35 euro per workshopleider, ongeacht de locatie.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.