Dagproject Lipdub

Aan de slag met tekst, muziek en dans

In dit dagproject maken leerlingen met elkaar een lipdub: een in één take opgenomen muziek- en dansfilmpje.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat zijn kenmerken van een lipdub en hoe ziet het maakproces eruit?

Beginnen

De leerlingen oefenen met hun tekst en zelfbedachte choreografie.

Doen

Alles komt samen in één opname (en er wordt natuurlijk gerepeteerd)!

Delen

De leerlingen bekijken samen het eindresultaat en wisselen ervaringen uit.

Van 20 tot 600 leerlingen: met een lipdub kun je alle kanten op!

Muziek uitkiezen, een choreografie bedenken en uitvoeren, samenwerken en veel plezier hebben: een greep uit de elementen die aan de orde komen in het dagproject Lipdub. Een lipdub is een zelfgemaakte videoclip die bestaat uit één lang, ononderbroken shot. De jongeren kiezen vooraf zelf een muzieknummer dat ze vervolgens op een route door de school ‘dubben’ ofwel playbacken. Met allerlei leuke dansjes en verrassende attributen. Een lipdub duurt drie tot zes minuten en er kunnen twintig tot wel zeshonderd jongeren aan meedoen! Tijdens het dagproject Lipdub maken ze van begin tot eind een eigen lipdub.

Opzet van het dagproject Lipdub

Het dagproject Lipdub begint met een introductie door de workshopdocent. Zo krijgen alle jongeren een goed beeld van wat een lipdub is en wat ervoor nodig is om er een te maken. Vervolgens oefent de workshopdocent samen met de jongeren het nummer. Zit de tekst er goed in? Iedereen krijgt een stukje van het nummer toebedeeld en verwerkt dat in de lipdub. Daarna denken ze na over een choreografie en over attributen waarmee ze de boodschap van het nummer kracht kunnen bijzetten. Ze oefenen de choreografie en maken de attributen. Samenwerking is tijdens het dagproject Lipdub heel belangrijk. Alle korte choreografieën en ideeën moeten uiteindelijk samenkomen in de lipdub, die in één keer wordt opgenomen. Monteren is dus absoluut verboden! Dat betekent dat iedereen flink repeteert voordat het daadwerkelijke ‘En… actie!’ klinkt. Het eindresultaat? Een toffe lipdub voor iedereen en een dag die de jongeren niet snel zullen vergeten!

Tips

Benieuwd naar andere dagprojecten van Kleinkunstig? Tijdens het dagproject Het Podium Op! ontdekken jongeren het creatieve proces achter het maken van een voorstelling. Aan het eind van de dag gaan ze natuurlijk zelf het podium op. Ben je op zoek naar een dagactiviteit buiten school? Samen met Museum De Lakenhal in Leiden verzorgt Kleinkunstig het dagproject Eerste Hulp Bij Kunst Beleven.

Meer weten? Neem contact op

Leerdoelen

  • De leerlingen beleven plezier aan dansen, choreografie en uitvoer.
  • De leerlingen leren creatief mee te denken en leren een scène interessant te maken.
  • Leerlingen leren beter met elkaar samen te werken, hierdoor komen ze makkelijker tot een besluit bij het kiezen van bijvoorbeeld het liedje.
  • Leerlingen maken kennis met het opnemen van een videoclip.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Dagproject Lipdub