Themagesprek bij Present
De Blikopener is een themagesprek van de route die je hebt gekozen. In het panel zitten:
– Ronald Kox van LKCA
– Jennet Sintenie van CJP
– Tom Lash: cabaretier en workshopdocent bij Kleinkunstig
– een schoolvertegenwoordiger
Aan de hand van verschillende stellingen rondom het thema vertellen de gesprekspartners over hun ervaringen. Niet alleen de ‘best practices’ maar ook de ‘worst practices’. Waar ging het wel eens goed mis? Hoe werd dat opgelost? De zaal met ongeveer 30 deelnemers is de vijfde gesprekspartner, die een even grote rol speelt. Onder leiding van gespreksleider Sarah word jij als bezoeker actief betrokken bij het gesprek. Bij Present, ben je als bezoeker ook écht present. Welke vraag stel jij?
Meld je hier direct aan voor Present
Gesprekspartner Ronald Kox van LKCA

““Ik maak graag onderdeel uit van de interactie- en inspiratiedag omdat ik het belangrijk vind dat scholen en cultuuraanbieders goed met elkaar samenwerken om kinderen en jongeren maximaal de kans te geven zich te ontwikkelen. Zeker in deze tijd waarin scholen verplicht worden zich nadrukkelijk te richten op cognitieve prestaties.”
Ronald Kox (1967) is Specialist Cultuureducatie bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Met zijn achtergrond in zowel de kunstpraktijk, het kunstvakonderwijs, bij de overheid en cultuureducatie in de vrije tijd heeft hij een brede ervaring in alle aspecten van de cultuureducatie.
Hij is intensief betrokken bij nationale en internationale ontwikkelingen als Curriculum.nu, Cultuureducatie met Kwaliteit, de World Alliance for Arts Education (WAAE) en het Unesco Framework for Arts and Education. Hij schrijft en spreekt regelmatig over het belang van cultuureducatie voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, en de verbindingen die gelegd kunnen worden vanuit cultuureducatie met andere gebieden zowel op school als in het voor- en naschoolse. Hij leidt regelmatig (online) gesprekken en bijeenkomsten over cultuur, educatie en beleid.
Gesprekspartner Tom Lash: cabaretier en workshopdocent bij Kleinkunstig

Tom Lash (1994) is cabaretier, schrijver en columnist. In 2012 stond hij in de finale van cabaretfestival Cameretten, destijds met zijn 18 jaar als jongste finalist ooit. Sindsdien maakte hij 3 avondvullende solo-voorstellingen, die enthousiast werden ontvangen. “Tom Lash laat zien dat geëngageerd cabaret een plaats heeft in de 21e eeuw.” zo schreef Het Parool. Toms voorstellingen raken eigenlijk altijd aan de politiek, actualiteit en bredere maatschappelijke onderwerpen.
In 2019 maakte Tom een uitstapje naar Theaterfestival de Parade, waarvoor hij in samenwerking met schrijver Ronald Giphart een korte voorstelling over columns maakte. Hier schreef Tom samen met het publiek binnen 20 minuten een korte column over de actualiteit van die dag.
Als columnist was Tom ook al vele malen op de radio te horen, o.a. bij het NPO Radio 1 programma ‘De Nieuws BV’. In 2021 verscheen zijn eerste boek ‘Waarom je niet gelukkig bent (en het waarschijnlijk nooit zal worden)’.
Halverwege 2020 is Tom begonnen met het geven van workshops bij Kleinkunstig, in eerste instantie als noodoplossing omdat vanwege corona alle theaters gesloten waren. Hij geeft o.a. de workshop podcast maken en presentatie-workshops. Maar ook nu de theaters weer helemaal geopend zijn staat Tom nog steeds een paar keer per maand voor de klas. Omdat hij er eigenlijk meer lol in gekregen heeft dan hij zelf verwacht had.
Gesprekspartner Jennet Sintenie van CJP

Ik ben Jennet Sintenie en werk al heel lang bij CJP als projectleider van de CJP Cultuurkaart, dé financiële impuls voor het voortgezet- en beroepsonderwijs waarmee culturele activiteiten betaald worden. Het is altijd inspirerend om met verschillende betrokkenen van gedachten te wisselen over cultuuronderwijs. Of het nu gaat om praktische zaken als budgetten of de marktplaats (iets waar wij bij CJP graag over informeren) of over inhoudelijke ontwikkelingen waarover we graag ons oor te luisteren leggen.
Gespreksleider Sarah Evers

‘In dit gesprek laten we alle perspectieven aan bod komen’
Bij Sarah gaan kunst en educatie al jarenlang hand in hand. Als regisseur, als accountmanager bij Kleinkunstig en nu als ZZP project- en gespreksleider. Een creatieveling die met het ene been in de kunst en het andere been in educatie staat. Een luisteraar, die in een gesprek subtiel stuurt en laveert tussen verschillende gesprekspartners. “Het is geweldig dat we met verschillende partijen bij elkaar zitten, en dus verschillende ervaringen en meningen bij elkaar hebben”, zegt Sarah. “In dit gesprek laten we alle perspectieven aan bod komen.” Met zoveel kennis van alle verschillende takken binnen de branche is zij de perfecte gespreksleider die de nuances tussen de verschillende partijen weet te herkennen en expliciteren.