Onze workshopdocenten staan iedere les die ze geven weer voor dezelfde uitdaging: hoe ga ik deze leerlingen inspireren. Hoe ga ik ze laten zien hoe creatief ze zelf eigenlijk zijn, en hoe ga ik zorgen dat ze met een mooie nieuwe ervaring het klaslokaal weer verlaten? Afgelopen jaar kwam daar een uitdaging bij: hoe doe ik dat online vanuit mijn eigen huiskamer? Hoe zorg ik dat mijn verhaal en enthousiasme nog een beetje effect hebben als het nog alleen maar via een schermpje bij de leerlingen binnenkomt? En hoe hou je überhaupt de aandacht vast als leerlingen ondertussen ook iets anders aan het doen kunnen zijn zonder dat je dat direct ziet?
Net als zo ongeveer ieder bedrijf heeft ook Kleinkunstig zich behoorlijk moeten aanpassen door de komst van corona. Dat wat we altijd deden, inspirerende workshops in de klas organiseren, was ineens een tijd lang geen optie meer. En dus verschoof ons werk, net als de rest van het onderwijs, naar online. De afgelopen tijd gaven we maar liefst 976 online workshops, waarmee we in totaal 15006 leerlingen bereikten! Dat is ongeveer een vol Ahoy, maar dan met iedereen thuis vanachter zijn laptop.

Online leerlingen blijven raken
Wat vanaf het begin af aan duidelijk was, was dat we geen slap aftreksel van onze fysieke workshops wilden leveren. Geen eindeloos ‘ja dit zouden we in de klas dan zo gedaan hebben maar dat kan nu even niet’. Een online workshop moet echt gezien worden als een nieuwe workshop. Een soms heel andere aanpak. Het enige wat hetzelfde bleef was het einddoel: leerlingen in aanraking met kunst en cultuur brengen.
Online bood ook mogelijkheden die er eerder niet waren! Zo zette we samen met het Kröller-Müller Museum, het Groninger Museum, het Van Abbemuseum en het Scapino Ballet online rondleidingen/workshops op. Dit is ook iets waar we na corona mee verder gaan, want waar het voorheen bijvoorbeeld niet altijd mogelijk was voor een school in Maastricht om een kijkje te nemen in het Groninger Museum, kan dat nu via deze weg wel! Maar ook de ‘normale’ workshops bleken soms baat te hebben bij de online omgeving. Zo besloot een workshopdocent de breakout rooms van Zoom te gebruiken om drie groepen te maken. Een groep die al wist wat ze wilden maken en zo snel mogelijk aan de slag wilden, een groep die wel een idee had maar over een kwartiertje wel wat hulp en feedback konden gebruiken, en een groep die echt nog geen idee had waar ze moesten beginnen. Waardoor hij die laatste groep veel directere en persoonlijkere hulp kon geven. Zo’n splitsing is bij een fysieke workshop vaak toch lastiger te maken, al was het maar omdat je dan door elkaar heen zit te praten.

Hulp van Cultuurconnectie
In onze transitie naar online workshops werden we enorm geholpen door branchevereniging Cultuurconnectie en hun sponsoren. Dankzij die hulp konden wij gratis gebruik maken van de volledige versie van Zoom. Zo hoefden onze docenten zich geen zorgen te maken over meetings waar ineens de tijd van op is en konden alle uitgebreide functies benut worden.
Natuurlijk hopen ook wij dat het onderwijs (en de rest van het leven) snel weer een beetje normaal worden. En zijn we ook nu het weer kan weer meer fysiek op scholen aanwezig. Soms nog in een hybride variant, waar een deel van de leerlingen vanuit huis meekijkt, zodat ze niks hoeven te missen Maar mocht het toch weer nodig zijn om volledig online te gaan, of is het zoals bij het voorbeeld van de musea gewoon handiger, dan staan we ook online klaar om onze kennis te delen. Want via welke weg we het ook doen, dat einddoel blijft uiteindelijk het belangrijkste!