Show menu

Kleinkunstig en Hanzejaar 2023: een Team-Artwork met 600 leerlingen

Een Team-Artwork met 600 leerlingen

Met 600 leerlingen creëerde Zwolse kunstenaar Dennie Boxem het unieke Team-Artwork, een schilderij in drieluik. De samenwerking tussen Kleinkunstig, Dennie Boxem en Zwolse scholen brengt de rijke Hanzegeschiedenis van Zwolle op originele wijze tot leven.

Hanzejaar 2023: een brug tussen eeuwen

Overal waar je kijkt in Zwolle, word je begroet door kleurrijke promotieborden die de het Hanzejaar 2023 belichamen. Een jaar als geen ander, waarin de Hanzegeschiedenis haar 800-jarige mijlpaal bereikt en de stad een podium wordt. Een viering van wat was en wat zal zijn. Het is een ontmoeting van generaties, een brug tussen eeuwen.

Dennie-hanze-talentstad
Dennie met deel van een paneel dat in samenwerking met leerlingen van Talentstad tot stand is gekomen

Een drieluik brengt de Hanze tot leven

Dankzij onze nauwe banden met basis- en middelbare scholen, hebben we een prachtige gelegenheid gevonden om zo’n 600 jongeren uit Zwolle in contact te brengen met de rijke Hanzegeschiedenis. In samenwerking met Gemeente Zwolle, Zwolse kunstenaar Dennie Boxem en drie middelbare scholen; Meander College, Talentstad en Carolus Clusius College, hebben we een meeslepend Team-Artwork drieluik gecreëerd dat de geschiedenis van de Hanze, van verleden tot heden, tot leven brengt. Tijdens deze workshops leerden ze meer over de betekenis van het Hanzeverbond; een samenwerking tussen diverse steden en hun handelaren.

‘Supergaaf om samen met vele honderden Zwolse leerlingen stil te staan bij onze Hanzegeschiedenis’,

zegt Zwolse kunstenaar Dennie Boxem.

20230823_101913
Enkele details gemaakt door leerlingen waaronder een ijsje van Salute en “De Kampersteur met het belletje”

Expositie bij Stadkamer Centrum Zwolle

In het kunstwerk komt de kracht van samenwerking en creativiteit tot uiting. Gezamenlijk vormen deze kunstwerken op drie schilderspanelen van 2 bij 2 meter een prachtig drieluik, dat als een venster fungeert voor een reis door de geschiedenis van de Hanze.

Van links naar rechts ontvouwt zich op de drie panelen een betoverend visueel verhaal. Aan de linkerkant beweegt een oud binnenvaartschip rustig langs de ongeschonden toren van de Sint Michaëlskerk. In het midden verschijnt een beeld van vroeger tijden, met een oude haven die uitkijkt op de imposante Peperbus. Aan de rechterkant wordt het hedendaagse Zwolle getoond, levendig met kano’s, speelse donut-bootjes, de opvallende rode neonlichten van “Zwolle” en de prominente aanwezigheid van de Fundatie. Dit drieluik vertelt niet alleen het verhaal van de Hanze, maar ook van de voortdurende verandering en groei van Zwolle zelf. Hier smelten het verleden, het heden en de toekomst harmonieus samen.

Laat je betoveren vanaf 6 september! Breng een bezoek aan Stadkamer Centrum te Zwolle en bewonder daar ons prachtige kunstwerk, gemaakt door ongeveer 600 enthousiaste Zwolse jongeren. 

Gratis downloaden: kunsteducatieve lesbrieven Hanzejaar

Voor andere scholen die ook interesse hebben om samen met hun leerlingen de Hanzegeschiedenis te verkennen hebben we bij Kleinkunstig iets prachtigs in petto! We hebben een reeks voorbereidende lesbrieven samengesteld voor het Hanzejaar. Als je hiervan gebruik wilt maken, klik dan op de onderstaande link.

Lesbrieven Kleinkunstig Hanzejaar 2023

20230823_101851
De Peperbus en Dinoland

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente Zwolle, De Hanze Connectie ‘Met Hart en Ziel’