Show menu

Het cultuurprogramma van schooljaar 2021/2022

Geef je cultuurprogramma nu al vorm

Hoewel het schooljaar nog maar net begonnen is, is het goed om vooruit te kijken naar de planning van de rest van het schooljaar. Wanneer investeer je het beste in cultuureducatie? Welke projecten en workshops zijn op welk moment van meerwaarde voor jouw school en leerlingen?

De introductieweken zijn achter de rug en het is verleidelijk om pas weer rond de eerstvolgende grote vakantie, namelijk de kerstvakantie, na te denken over een themaweek of een cultuurdag. Hartstikke zonde, want juist in het herfstige november of de donkere maanden januari en februari gebeurt er veel minder en is het minstens zo leuk en zinvol om iets te organiseren dat aansluit op de belevingswereld en/of de lesstof van leerlingen. Met een grote kans dat het culturele aanbod juist in die relatief rustige periodes meer impact heeft!

Workshop-school-kleinkunstig-2

Workshops naar de interesses van leerlingen

Een greep uit wat we voor november, januari en februari te bieden hebben: een dansworkshop volledig ontwikkeld zodat deze inspeelt op de TikTok trend! Tijdens de workshop wordt een toffe tiktok choreografie gemaakt. Een ander onderwerp waar leerlingen op de middelbare school veel mee bezig zijn is het ontdekken van wie ze zijn en wat hun identiteit is. Hier gaat de theaterworkshop #ditbenik over. In een veilige omgeving en samen met een professionele workshopdocent ontdekken de leerlingen dit onderwerp hand in hand met theater.

In januari starten we het jaar met een aantal compleet nieuwe workshops die draaien rondom maatschappelijke thema’s. Leerlingen bekijken een korte film en gaan daarna met theater, dans of beeldende kunst aan de slag om dit thema te verwerken. Thema’s zijn bijvoorbeeld klimaatverandering, racisme en social media.

Waarom herfst of het nieuwe jaar?

Wij doen dit deels omdat we merken dat deze periodes heel vruchtbaar zijn voor het organiseren van culturele activiteiten: de klas kent elkaar al goed en is nog energiek (nét herfst- of kerstvakantie gehad). Hierdoor komt de boodschap ook beter over en onthouden de leerlingen deze beter. Dit in tegenstelling tot het moment dat de leerlingen al met één been in de vakantie staan…

Daarnaast hebben we het afgelopen half jaar gemerkt dat er veel meer aanvragen zijn dan voorheen. Met name door CJP-budget dat is blijven liggen door corona en de vrijgekomen NPO-gelden. Traditiegetrouw plannen veel scholen hun evenementen in de twee weken voor kerst. Het gevolg hiervan is dat we veelal met ‘carte blanche’ moeten werken (die sommige misschien nog wel kennen van de corona- en zomerperiode), waardoor de keuze voor workshops niet meer afhankelijk is van wat de school wil, maar van wat er nog beschikbaar is. Dit vinden wij enorm zonde!

Bekijk dus vooral ons aanbod voor de maanden november, januari en februari en organiseer een fantastisch cultuureducatief programma volledig naar wens!

Workshop-school-kleinkunstig-3

Tóch de week voor kerst?

Wij zijn ons ervan bewust dat veel scholen ‘vast’ zitten aan specifieke projectweken en dat deze veelal ingepland worden de week voorafgaand aan een vakantie. Ben je genoodzaakt om tóch in een van deze weken een Cultuurdag of Projectdag in te plannen? Wees er dan snel bij en neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.