Op zoek naar workshops rondom de Hiphop? Rappen, DJ, breakdance en graffiti zijn belangrijke onderdelen van Urban Culture. Bekijk hieronder alle workshops die Kleinkunstig aanbiedt rondom Hiphop en Urban Culture. Door verschillende workshops te combineren, kun je een Urban Culture dag samenstellen waarin leerlingen met verschillende aspecten ervan kennismaken.
Wat is hiphop?
Hiphop is een culturele stroming die vooral bekend is van het muziekgenre dat in de VS in de jaren ’70 ontstond. Hiphop muziek is een muziekstijl dat gestileerde ritmische muziek combineert met rap. Vier belangrijke pijlers van de hiphopcultuur zijn rappen, DJ, breakdance en graffiti. Ontdek ze allemaal in onze hiphop workshops!
Hiphopmuziek en rap liggen dicht bij elkaar, maar hebben elkaar niet noodzakelijk nodig. Bij hiphopmuziek gaat het vooral om beat-sampling en ritmische beatboxing. Dit kan worden aangevuld met rap. Bij onze hiphop muziek workshops gaan we hier dieper op in!
Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:
Hoe zit het met….
Kleinkunstig is helemaal thuis in de urban workshops. Van Hiphop Dance, tot Graffiti, DJ techniek, Streetbeats of Breakdance. Met veel plezier organiseert Kleinkunstig een diverse dag waarin leerlingen kennismaken met verschillende aspecten en disciplines van hiphop workshops. Wat dacht je van een programma waarin leerlingen allemaal 3 workshops van 75 minuten volgen? Of juist een Masterclass van 120 minuten?
Jazeker! De East Side Crew is een gave interactieve hiphopvoorstelling waarin de leerlingen op laagdrempelige wijze kennismaken met allerlei vormen van de hiphopcultuur. Een energieke start van een dag waarin de leerlingen vervolgens in een zelfgekozen discipline (bijvoorbeeld dans, beeldend of muziek) workshops gaan volgen binnen dit urban thema.
Kleinkunstig is ooit begonnen als platform voor cultuureducatie met een Christelijke achtergrond. Daardoor weet Kleinkunstig als geen ander hoe belangrijk het kan zijn om uiting te kunnen geven aan jouw identiteit. Hiphop workshops kunnen met respect voor deze identiteit gegeven worden. Er worden passende voorbeelden gebruikt en er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met kledingkeuze.
De workshops van Kleinkunstig kunnen gegeven worden in de tijdsduren van 50, 60, 75, 90, 100 en 120 minuten. En, mocht het jullie school beter uitkomen om een workshop van 80 minuten te doen, dan kan dat natuurlijk ook! Op basis van gewenste planning, maar ook leerniveau, leeftijd en budget wordt gekeken welke tijdsduur het beste aansluit bij de wensen. Overigens goed om te weten: het is heel voordelig om een workshop meerdere rondes te organiseren. Er wordt slechts een kleine meerprijs gerekend voor de 2e, 3e of 4e ronde. Zo bereik je méér leerlingen voor relatief minder geld!
Waar komt HipHop eigenlijk vandaan?
Hiphop is niet alleen een dans- of muziekstijl, hiphop is een culture beweging. Rond de jaren zeventig begint de culturele Hiphop beweging zichzelf te ontplooien in The Bronx, New York. Hiphop gaf de Amerikaanse onderklasse een manier om zichzelf te uitten. De hiphop cultuur ontstond dan ook als een beweging die geen blad voor de mond nam, met als doel een spiegel voorhouden voor de samenleving. Hiphop was altijd al rauw, eerlijk en een manier om de verhalen uit de in Amerikaanse ghetto’s een podium te geven. Zo uit Hiphop zichzelf vanaf zijn oorsprong al op verschillende manieren. Streetdance, graffiti maar ook het mixen en MC’en zijn allen aparte expressies die onder de hiphopcultuur vallen. Deze onderdelen van de hiphopcultuur heeft Kleinkunstig vertaald naar educatieve hiphop workshops.
Wat maakt hiphop workshops populair?
Leerlingen aan het dichten krijgen, met energie laten presenteren, zich kwetsbaar laten opstellen of kritisch naar zichzelf en hun omgeving laten kijken, het zijn soms zware dobbers. Het blijkt uit onderzoek (Hill, 2009) dat deze vaardigheden binnen hiphop onderwijs sterker worden ontwikkeld. Binnen onze hiphopworkshops voor middelbare scholen focussen we ons dan ook op zelfexpresse, reflectie, kritische blik, zelfkennis en de intrinsieke motivatie van leerlingen.
Wat maakt hiphop workshops toegankelijk voor leerlingen?
Binnen de hiphopcultuur hebben leerlingen veel grote voorbeelden: Beyonce, Jay Z, Wu-Tang Clan, Ronnie Flex, Josylvio, Bizzey, Banksy en nog veel meer. Leerlingen kunnen zich goed verhouden tot de hiphopcultuur. Binnen onze hiphop activiteiten gebruiken we deze voorbeelden als kick-start. We laten de leerlingen bijvoorbeeld zien hoe bekende dansers hun choreografie maken. Lees hier meer over op de pagina Hiphop dansworkshops.
Verrassende workshops die vanuit hiphop komen
Een aantal hiphop workshops die we aanbieden komen voort uit of hebben een relatie met de hiphop cultuur, terwijl je dat niet direct zou verwachten. Voorbeelden van dit soort hiphop activiteiten voor school zijn:
- De workshop Free Running, tricking is een onderdeel van breakdance en free running.
- De workshop Spoken Word, een voordrachtskunst die ook groot werd in de jaren ’70 in New York. Hiphop elementen kunnen deel uitmaken van Spoken Word.
- De workshop Poetry Slam, ook deze competitieve voordrachtskunst groeide sterk in de jaren ’70 in New York.
- De workshop Stepdance en de workshop Gospel. Deze twee workshops gaan in op vroege vormen van Afro-Amerikaanse cultuur. Stepdance is een dansvorm waarbij met ritmisch bewegen en percussie d.m.v. body clapping en op de grond stampen een dans vormt. Gospel kennen we allemaal vanuit de kerk en als je niet naar de kerk gaat, dan ken je het wel van de film “Sister Act”. Veel grote hiphop artiesten zijn ooit in een kerkkoor begonnen. De bekendste is wellicht Whitney Houston.
Hiphop in de verschillende kunstdisciplines
Om hiphop nog te beschouwen als een Afro-Amerikaanse culturele stroming is inmiddels flink achterhaald. Bijzondere kunstenaars in alle kunstdisciplines drukken hun stempel op de kunstsector. Shayne Oliver is een inspirerende mode-ontwerper. Mykki Blanco is een rapper, maar ook performance kunstenaar en dichter. Rashaad Newsome manifesteert zich weer juist als visueel kunstenaar. Al deze artiesten zijn te vinden in de grote musea of tentoonstellingsruimten van de wereld, zoals het MoMa. Beeldende kunst en literatuur hebben dus ook zeker een plek in de hiphop cultuur. En al deze artiesten hebben een duidelijke koppeling met hiphop. Binnen onze hiphop workshops voor scholen nemen we deze ontwikkelingen mee. Bij bijvoorbeeld de workshop Monotype Design inspireren we leerlingen met sjablonen uit de graffiti cultuur. En bij bijvoorbeeld de workshop moderne dans nemen we typische hiphopdance bewegingen mee.
Urban workshops op school
Urban workshops worden vaak gelijkgesteld aan Hiphop workshops. Dat klopt niet helemaal. Als iemand een Urban choreografie maakt, dan worden wel vaak hiphop elementen gebruikt. Echter wordt er ook bijvoorbeeld moderne dans aan toegevoegd. Het raakt verwarrend, doordat Urban choreografieën vaak wel meer gebruik maken van hiphop invloeden en elementen, zoals popping, krumping en tricking, dan elementen uit andere dansstijlen. Als je puur naar de periode waarin het ontstond kijkt, dan komt Urban na Hiphop (jaren 80/90 en jaren 70) en dus is er iets voor te zeggen Urban te beschouwen als een subcultuur die onder hiphop valt. Binnen onze workshops gebruiken wij de term Urban weinig en als we het gebruiken, dan is het een aanduiding voor hedendaagse hiphop cultuur.