Show menu

Hiphop beeldende kunst workshop

 

Beeldende kunst in de hiphop cultuur

Ook de beeldende kunst kent haar plek in de culturele hiphop beweging. Zo was hiphop nooit hiphop geweest als graffiti er geen deel van uit had gemaakt. Graffiti is erg populair geworden in het begin van de jaren tachtig, samen met de hiphopcultuur kreeg ook graffiti een groter podium als voorheen.

Echter vindt graffiti haar ontstaan niet in de hiphopcultuur, wat velen wel denken. Sterker nog, graffiti bestaat al duizenden jaren en wordt ook al zolang gebruikt met hetzelfde doel. Er zijn zelfs muurtekening die terug te traceren zijn naar de Romeinse tijd. Deze muurtekeningen hadden commentaar op de sociale structuur en hoe de politiek gevoerd werd, net zoals nu. In de tweede wereldoorlog werd graffiti gebruikt door soldaten om hun aanwezigheid te bevestigen. De tag “Killroy was here” met een tekening is nog steeds terug te vinden op veel plekken in Europa.

Graffiti bestaat dus al even, echter heeft hiphop graffiti de boost gegeven die ze nodig had. Wat voorheen bleef bij het plaatsen van je eigen naam of het maken van een kleine doodle groeide tot een grote kunstvorm.

Beeldende kunst graffiti 1

Beeldende kunst vormen onder de hiphop paraplu

Vaak was graffiti een manier om jouw naam of de naam van je groep ergens neer te zetten. Tevens werd dit ook gebruikt door veel bendes in Amerika om hun territorium af te bakenen. Het is een vorm van expressie waarbij je jouw aanwezigheid wilt bevestigen. Dit noemen we tags, we hebben er hier een gave beeldende kunst workshop van gemaakt.

Nu is dit één kant van de kunst en kent graffiti ook een kant die zich meer focust op zelfexpressie en kunst. Zo zijn er verschillende grote kunstenaars die zichzelf bekend hebben gemaakt door hun creatieve graffiti pieces. Banksy is daarvan de bekendste, zijn stukken zijn over de hele wereld te zien. Het grootste gedeelte van Banksy’s werk is gemaakt met stencil graffiti. Stencil graffiti wilt zeggen dat je van tevoren al bepaald hebt wat je wilt maken en dit hebt uitgesneden in karton of papier. Vervolgens gebruik je dit uitsnijdsel om snel je stuk ergens neer te kunnen zetten. Ook hier hebben we een leuke workshop van gemaakt.

Er zijn ook anti-graffiti vormen ontplooit met de grotere opkomst van de kunstvorm. Zo is er de graffiti vorm “post-graffiti” waarin kunstenaars de bekladde muren schoonmaken, maar dit wel op een bepaalde manier doen dat er alsnog een patroon te zien is. Graffiti ontwikkeld zich dus non-stop, en dat maakt het zo’n interessante kunstvorm. Kunststijlen doen vaak inspiratie van elkaar op, zie bijvoorbeeld de onderstaande foto. Hier ziet u de kunstvorm handlettering, deze heeft een duidelijke invloed gekregen van de graffitiwereld. Handlettering biedt de mogelijkheid om je eigen stijl te ontwikkelen, deze stijl kan hierna worden toegepast bij het maken van graffiti tags.

beeldende kunst graffiti 2

Graffiti en de middelbare school

Uw leerlingen kennen het bestaan van graffiti al, echter weten velen niet hoe en waarom het is ontstaan. Met een van onze gave workshops geven we uw leerlingen de kennis over deze kunstvorm. Natuurlijk gaan we tijdens de workshop ook bezig met het maken van een kunstwerk, niet op uw muur maar op een stuk canvas.

Wij bieden twee verschillende graffiti workshops aan:

  • Graffiti Tags: leer jezelf te uitten doormiddel van een originele graffiti tag.
  • Stencil Graffiti: Stap in de schoenen van Banksy en creëer je eigen stencil piece.