Show menu

Hiphop dansworkshop

 

Hiphop in de danswereld

Toen hiphop zichzelf als culturele beweging ontplooide moest ook de danswereld eraan geloven. Wat voorheen voor een groot deel bestond uit het precies volgen van een bepaalde choreografie veranderde volledig toen hiphop in het spel kwam. Hiphop draait om vrijheid, zelfexpressie en creativiteit. Wij vinden het belangrijk om dit te vertalen naar onze hiphop dansworkshops. Hiphopdans heeft wel overeenkomsten met andere urban dansstijlen zoals jazz. Hier wordt namelijk ook vaak de nadruk gelegd op zogenaamde isolatiebewegingen. Bij een isolatiebeweging leg je de nadruk op een ledemaat, bijvoorbeeld je arm. Deze doet een bepaalde beweging en stroomt dan vervolgens over op een andere ledemaat. Met isolatiebewegingen kan er een volledige choreografie ontstaan die steeds van het ene ledemaat overloopt naar het andere ledemaat.

Hiphopdans heeft zijn podium te danken aan de culturele beweging van de hiphop. De muziek, de kledingstijl en de bijbehorende geschiedenis dragen allemaal bij in wat hiphopdans laat zien. De drang naar zelfexpressie binnen deze cultuur is gegroeid naar een van de meest bekende dansstijlen op het moment.

hiphop dansworkshop

Dansstijlen onder de hiphop paraplu

Onder de paraplu van hiphop vallen meerdere dansstijlen, sommige bekender dan anderen. We kennen natuurlijk breakdance, deze dansstijl vraagt veel explosiviteit en kracht van de danser. Bij deze dansstijl spendeer je een grote tijd op je handen of draaiend als een molen. Breakdance heeft veel overeenkomsten met acrobatiek, hierdoor is het geen dansstijl om eventjes uit te proberen. Echter kan de juiste workshopdocent leerlingen dit zeker leren. D

Naast de bekende dansstijlen als breakdance en popping and locking zijn er ook kleinere, obscuurdere dansstijlen binnen de hiphopcultuur. Zo is er bijvoorbeeld de dans bonebreaking, hier werken dansers hun ledematen in zichtbaar onmogelijke bochten. Deze dansstijl heeft weer veel overeenkomsten met verschillende circusacts zoals contortionisme. Naast bonebreaking is er ook nog de dansstijl krumping. Deze dansstijl doet van een afstand lijken alsof twee mensen met elkaar in gevecht zijn. Deze stijl wordt dan ook gezien als de meest agressieve dansstijl onder de hiphop paraplu, echter gaat het ook hier nog altijd om zelfexpressie.

Wat kan een hiphop dansworkshop ons leren?

Hiphop geeft ook een gevoel van saamhorigheid, dit komt steeds weer terug in de workshops. Het kan namelijk erg spannend zijn om voor je eigen klasgenoten te gaan dansen, al helemaal wanneer je dit nog nooit gedaan hebt. Er zitten een aantal lessen verborgen in de hiphopcultuur. Onze workshopdocenten dragen deze lessen naar hun hart en brengen dit ook graag over aan de leerlingen. Een van die lessen is je eigen creativiteit centraal te laten staan, je mag zijn wie je wilt zijn en doormiddel van hiphop kan je dit laten zien.

Hiphop dansworkshop breakdance

Hiphopdans op school

De agressieve dansstijl krumping is misschien geen verstandige optie voor op school, maar onderstaande hiphop dansstijlen zeker wel!

  • Breakdance – Bij deze workshop leren kinderen hoe het is om als een echte acrobaat te dansen.
  • Freerunning – Zo snel en sierlijk mogelijk over een parcours heen, dit leer je bij freerunning.
  • Hiphopdance – Een combinatie van verschillende hiphop dansstijlen in één workshop.
  • Streetdance – Hier leer je eigen creativiteit te gebruiken om tot de mooiste choreografie te komen.

Deze workshop kunnen allemaal geboekt worden in 60, 75, 90 en 120 minuten. Er wordt altijd een professionele workshopdocent ingezet.