Show menu

Hiphop Literatuurworkshop

 

Literatuur en de hiphopcultuur

Hiphop en literatuur zijn twee dingen die veel mensen niet direct aan elkaar koppelen, echter hebben de twee veel met elkaar te maken. Het ontstaan van hiphop gebeurde volgens velen in de jaren 70, toen “Cool Herc” platen ging mixen op het verjaardagsfeest van zijn broertje. Voor een lange tijd bleef het bij het mixen van twee platen, soms werd hier dan ook op gerapt. Echter is hiphop uitgegroeid tot veel meer dan dat, hiphop is een culturele beweging geworden. Inmiddels heeft de literatuur die voort is gekomen uit de hiphopcultuur een grote impact gehad op de literatuur van nu. Poëzie gevoed door dezelfde principes waar hiphop voor staat is overal op de wereld te horen, artiesten als Saul Williams en Prince EA zijn hieruit voortgekomen. Onze hiphop literatuurworkshops zijn mede door hun geïnspireerd.

Hiphop literatuurworkshop 1

Waarom hiphop en literatuur?

Hiphop staat voor vrijheid, zelfexpressie, ethiek, creativiteit en nog veel meer. Zo wordt hiphop geassocieerd met een vorm van tegengeluid en kritiek op de maatschappij zoals die is. Duidelijk werd snel dat wanneer je je boodschap in iets ritmisch en creatiefs stopte er meer naar geluisterd werd. Daarmee is hiphop een bron van ritme en creativiteit. Rappers begonnen steeds minder materialistische raps te schrijven, er werd steeds vaker een boodschap verwerkt in de nummers. Rappers als Kendrick Lamar en Tupac nemen/namen geen blad voor de mond wanneer het ging om kritiek geven op de overheid.

Literatuur wordt vaak ingezet om hetzelfde doel te bereiken, namelijk je ongenoegen uitten. Prince EA, hierboven benoemd, is het perfecte moderne voorbeeld hiervan. In zijn video’s spreekt hij over de problemen die hij waarneemt in de maatschappij, echter dit doet hij dit op zijn eigen creatieve manier.

Literatuurstijlen onder de hiphopparaplu

Hoewel literatuur is verwerkt in bijna alle disciplines binnen de hiphop zijn er een aantal concrete literatuurstijlen te vinden. Met Spoken word rijmen we op een ritme, maar geen beat. We schrijven hier onze gedachtes op, laten dit rijmen en proberen dit vervolgens op een ritmische manier te uitten. Spoken word wordt vaak vergeleken met een dans, het gaat namelijk om de variatie in snelheid en de nadruk die je ergens op wilt leggen. Spoken word is voor velen een uitlaatklep, een plek om je gedachten te uitten zonder daar direct aansprakelijk voor te zijn.

hiphop literatuurworkshop 2

Hiphop literatuurworkshop op school

Jezelf kunnen uitten en tegelijkertijd veel kennis opdoen over de bekende spoken word artiesten is een grote ontwikkelmogelijkheid voor leerlingen. Waarschijnlijk observeren de leerlingen ontzettend veel maar nemen ze niet de ruimte om dit te uitten. Wij hebben twee leerzame hiphop literatuurworkshops ontwikkeld voor op het VO.

  • Spoken word: leer je gedachtes uitten op een creatieve, ritmische manier.
  • Poetry slam: ga de literaire strijd aan met je klasgenoten, het beste gedicht wint.