Show menu

Hiphop Muziekworkshop

Hiphop als muziekgenre

Hiphop heeft binnen veel kunstdisciplines een plek gevonden, binnen de muziekwereld misschien wel de grootste. zo is Hiphop de afgelopen jaren ontzettend gegroeid als muziekgenre en staat het inmiddels op veel plekken bekend als een muziekstijl die iedereen kan uitproberen. Sinds 2018 domineert hiphop zelfs de charts. Artiesten als Drake, Kendrick Lamar en The Weeknd zijn de namen die tegenwoordig bovenaan de poster van de grote festivals staan. De groeiende bekendheid van hiphopmuziek is voor een groot deel te danken aan de ontwikkelingen in de techindustrie. Met de opkomst van sterke computers die voor iedereen te verkrijgen zijn staat plotseling de deur om producer te worden voor iedereen open. Voorheen was dit alleen weggelegd voor het individu die zich volledig stort in de discipline. Hierdoor zijn ook wij in de mogelijkheid gebracht om hiphop muziekworkshops te geven.

De groeiende toegankelijkheid van muzieksoftware loopt parallel aan de groei van opkomende hiphopproducers. Tegenwoordig kan iedereen met een computer en een internetverbinding beats maken en uploaden naar het internet. Het maken van deze beats is in het eerste opzichte een grote opgave, echter kan hier met de juiste docent richting aan worden gegeven. Leerlingen kunnen dit tijdens een workshop beatmaking zelf leren toepassen en hun creativiteit gebruiken om beats te maken.

Hiphop muziekworkshop school

Muziekstijlen onder de Hiphop paraplu

Hiphopmuziek is inmiddels dusdanig bekend geworden dat er binnen de hiphopwereld allemaal verschillende subculturen zijn ontstaan. In Amerika, de plek waar hiphopmuziek uitbloeide tot wat het vandaag de dag is, zijn er een honderdtal verschillende hiphop subculturen. Rap, Trap, Old-School, Christelijke Rap en Mumble Rap zijn hier maar een paar voorbeelden van. Zelfs in Nederlands en onze buurlanden ontstaan elk jaar weer nieuwe hiphop subculturen die allemaal hun eigen visie hebben.

Hiphopmuziek geeft de ruimte om hier je eigen draai aan te geven. Zo je kan met je eigen groep je eigen stijl ontwikkelen en hiermee doorbreken. Tijdens een workshop rap leert een leerling hoe hij zijn eigen stijl kan ontwikkelen door gebruik te maken van rijmschema’s en dit te vertalen naar een tekst.

Hiphopmuziek en leerlingen

Hiphopmuziek is bekend met een reden, het spreekt de nieuwe generatie aan. De rauwheid, het ritme en de bijbehorende sfeer is voor velen een reden om het dagelijks te luisteren. Veel leerlingen kijken op naar Nederlandse of buitenlandse iconen in de hiphopcultuur. denk hier aan Bizzey, Boef maar ook Drake en Kanye West. Met dit in ons achterhoofd willen wij leerlingen de kans geven om zelf te ervaren hoe het is om hiphopmuziek te maken.

Hiphop muziekworkshop school 2

Hiphop muziekworkshops op school

Omdat hiphop zo ruim is en verschillende lagen kent hebben wij een selectie gemaakt van onderdelen in de hiphopindustrie waarvan wij weten dat leerlingen dit willen proberen:

  • Workshop Rap: leerlingen leren hier aan het werk te gaan met rijmschema’s en maken hun eigen rapnummer.
  • Workshop Beatmaking: zelf een beat maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Tijdens de workshop beatmaking wordt er gewerkt aan het produceren van drums en melodieën.
  • Workshop DJ Techniek: Scratchen, inmixen en het kiezen van de juiste muziek. Deze technieken worden allemaal uitgelegd tijdens deze workshop.
  • Workshop Spokenword: de nadruk leggen op de klankt, je ritme en je woordkeuze. Bij de workshop Spokenword inspireren we leerlingen om de diepte in te duiken met taal.
  • Workshop Gospel: Gospel geeft je energie, zeker als je dit samen met je klasgenoten mag zingen.