Tijd voor iets nieuws! Impresariaat Uit de Kunst en Kleinkunstig slaan de handen ineen. Waar Uit de Kunst zich vooral richt op het tonen van kunst in tal van muziek-, dans- en theatervoorstellingen op en voor scholen, richt Kleinkunstig zich meer op actieve deelname aan kunst in verschillende creatieve workshops. Het was tijd om de krachten te bundelen, zodat beide partijen een nog breder en gevarieerder pallet aan kunsteducatie kunnen aanbieden, en vooral kunnen aanvullen op Cultuurdagen. Samen zullen ze voorstellingen en workshops aan elkaar koppelen in het voortgezet onderwijs.
Voorstellen
We zullen de twee organisaties even voorstellen.
Impresariaat Uit de Kunst is het grootste impresariaat gericht op voorstellingen in het onderwijs, zowel in het voortgezet als het primair onderwijs. Denk aan muziek, dans en theater, als ook de cross-overs daarvan. Ze werken met professionals, groepen zoals Lonneke van Leth, Piepschuim, Andy Ninvalle, De Vuilnismannen. De voorstellingen zijn maximaal een lesuur en kunnen in een beperkte opbouwtijd opgezet worden in speellokalen, aula’s en gymzalen. Uit de Kunst selecteert voorstellingen op thema, doelgroep, schooltype en leeftijdsgroepen en bovenal op kwaliteit en geschiktheid.
Kleinkunstig is de grootste aanbieder van creatieve workshops in het voortgezet onderwijs. Hun workshops gaan van acrobatiek tot virtual reality, van poetry slam tot cartoon tekenen. Ze werken samen met gepassioneerde workshopdocenten uit heel Nederland. Samen met hun streven ze ernaar om leerlingen de ruimte te geven om kunst op hun eigen manier te beleven. Zowel de workshopdocent als de leerling leunt niet achterover, maar zit op het puntje van de stoel om het experiment aan te gaan. Kleinkunstig slaat een brug tussen de school, de kunst en de realisatie.
Missie
Beide organisaties hebben een groot en enthousiast hart voor het verbinden van kunst en jongeren, zien hier hun missie in. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat jongeren stuk voor stuk creatief zijn, maar dat nog niet altijd in zichzelf herkennen. Door voorstellingen te zien en workshops te beleven, komen de jongeren via verschillende ingangen in aanraking met kunst en prikkelen we ze om het creatieve in zichzelf naar boven te halen. De samenwerking tussen Uit de Kunst en Kleinkunstig is bij deze dus een feit. Beide partijen antwoordden volmondig: ‘Ja’ op een totaalpakket van workshops en voorstellingen! Natuurlijk blijven Kleinkunstig en Uit de Kunst voor hun eigen specialisme individueel benaderbaar.
Wat betekent dit voor scholen?
Voor scholen betekent de samenwerking tussen Uit de Kunst en Kleinkunstig dat er een gevarieerder totaalpakket samengesteld kan worden. De school vangt twee vliegen in een klap. Het aanbod van twee grote organisaties binnen de kunsteducatie kan tezamen en tegelijkertijd aangevraagd worden. Op een cultuurdag kunnen de leerlingen zowel kunst beleven door te kijken naar voorstellingen als door het zelf te doen tijdens workshops.
De school ontzorgt
Het partnerschap betekent voor scholen ook: minder werk. De organisatie van zo’n dag blijft zoals Kleinkunstig dat voorheen ook al deed. De accountmanagers van Kleinkunstig komen graag en vrijblijvend – daarmee bedoelen we: gratis en voor niets! – langs op een school om kennis te maken en samen naar de mogelijkheden te kijken. In het geval van interesse, doet Kleinkunstig het verder werk. Ze nemen het werk uit handen van de school. Binnen de organisatie linkt kleinkunstig de voorstelling van Uit de Kunst aan het workshopprogramma. Kleinkunstig maakt een passend programma, legt interessante verbindingen tussen workshops en voorstellingen en zorgt ervoor dat de cultuurdag rustig en overzichtelijk verloopt.