Show menu

Voorstellingen en workshops gecombineerd

 

Workshops en voorstellingen op school 2

Net zoals bij een rekenles of bij de vervoeging van het Franse ‘être’, is kunst iets dat leerlingen het best leren kennen door herhaling en door het via verschillende ingangen te benaderen. Daarom is het fijn als de leerlingen beide kunnen beleven: zowel een voorstelling als een workshop.

Herkenning

Een voorbeeld: tijdens een cultuurdag kunnen de leerlingen zowel naar een theatervoorstelling van Uit de Kunst kijken, als de workshop theatersport van Kleinkunstig volgen. Tijdens het kijken naar de voorstelling zien de leerlingen een afgewerkt kunstproduct. De leerlingen observeren en worden ondergedompeld in iets nieuws, merken de kracht van de stem, houding en dialoog zelf op. Ze zien de overgave van de acteurs en de mise-en-scène. Nadien kunnen ze deze bemerkingen zelf uittesten in de workshop. De workshop is speels, actief en een experiment. De leerlingen krijgen tips aangereikt om in de huid van een karakter te kruipen, ze oefenen op stem en theatraliteit. De leerlingen kunnen dingen herkennen uit workshop in de voorstelling, of andersom, ze herkennen iets uit de voorstelling in de workshop.

Workshops en voorstellingen op school 1

Creatieve drempel

Door voorstellingen te combineren met workshops, kunnen leerlingen zelf meer koppelingen leggen. De ene leerling zal meer hebben aan de voorstelling, de andere aan de workshop. Door de leerlingen op verschillende manieren aan te spreken willen Uit de Kunst en Kleinkunstig de creatieve drempel verlagen. De leerlingen kunnen zich echt even verhouden tot een andere wereld. Zo zouden de voorstellingen en de workshops ook hetzelfde thema kunnen behandelen, zoals ‘identiteit’ of ‘politiek’, waardoor het bespreekbaar wordt.

Iets nieuws leren gaat in stapjes. Het leren kennen van de eigen creativiteit gaat gestaag, via verschillende zintuigen. In de samenwerking van Uit de Kunst en Kleinkunstig ontdekken leerlingen de kracht van kunst door het te bekijken, te beleven en te doen.

Workshops en voorstellingen op school