Show menu

Interview met Marcel Harmsen

‘Ik gun iedere leerling theater op school’

Theater hielp hem door zijn eigen middelbareschooltijd heen. Niet dat cabaretier en workshopdocent Marcel Harmsen school nu zó vervelend vond maar ‘ook niet echt leuk’. Als leerling ontdekte hij door theater op school dat er meer was in het leven dan met je hoofd bezig zijn. “In theater – en zeker in improvisatietheater – komt zoveel samen! Je mag lachen, fouten maken, experimenteren. Je gebruikt je lijf en stem, je geeft en ontvangt feedback, je krijgt applaus. Ik zie leerlingen opbloeien.”

Marcel-Kleinkunstig-theater

Voor Kleinkunstig verzorgt Marcel workshops Theatersport en het dagproject de Theatersportbattle. Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt hij over hoe hij als workshopdocent te werk gaat en wat hij ziet gebeuren. “Ik werk telkens weer met nieuwe groepen van verschillende onderwijsniveaus. Dat maakt het leuk. Iedere groep is anders en kent zijn eigen dynamiek. Het is aan mij om daar goed op in te spelen. Wat heeft deze groep nodig? Zijn ze ingetogen of juist heel druk? Hoe zit het met de veiligheid? Ik heb mijn spreekwoordelijke koffer met oefeningen waar ik uit kan putten.”

Veilige ‘warming up’

De oefeningen vormen een veilige en toegankelijke ‘warming up’ voor de leerlingen. “Daarmee maak je het zo spannend of ingewikkeld als je zelf wil. Je maakt allerlei keuzes: waar wil je je met de groep op richten? Het kan gaan over beweging of stemgebruik maar ook over een inhoudelijk thema zoals spelstatus of omgangsvormen. Met de oefeningen lok je de leerlingen als vanzelf het theaterspel in. Het helpt ze over de drempel.”

De oefeningen helpen de leerlingen als vanzelf over de drempel

Zowel in de oefeningen als in de theatersport zet Marcel humor in. “Daar kun je zoveel mee bereiken. Samen lachen, lol maken, luchtigheid… dat zijn voor mij belangrijke elementen in de workshops.”

Fouten zijn leuk!

Een kenmerk van theatersport en improvisatietheater is dat je fouten mag maken, geeft Marcel aan. “Sterker nog: fouten en vergissingen zijn heel welkom. Daar ontstaan de beste grappen uit.” Het is die mix van humor, laagdrempeligheid en fouten mogen maken die ervoor zorgt dat leerlingen geregeld hun grenzen verleggen. “Dan hoor ik achteraf van de docent: ‘Ik had niet verwacht dat die dat zou durven.’ De leerling heeft een sprongetje gemaakt, er is iets gebeurd. Mooi vind ik dat.” In de ene groep is die ontwikkeling groter dan in een ander, maar: “Met theatersport breng je altijd íets teweeg. De energie die het losmaakt, dat wordt erg gewaardeerd, zowel door de docenten als door de leerlingen.”

Feedback én applaus

Die frisse blik biedt ook ruimte om voor een groep gevoelige onderwerpen te behandelen. Marcel: “Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen afkraken en feedback geven? Hoe geef je feedback op een goede manier?” Hij pauzeert even en gaat dan verder: “In de oefeningen en het theaterspel komt zóveel samen.”

In theatersport komt alles samen!

Er worden heel veel vaardigheden aangesproken: lachen, fouten maken, uitproberen, jezelf presenteren. Leerlingen zetten hun lijf in, gebruiken hun stem en krijgen applaus. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze applaus krijgen, je ziet ze dan opbloeien. Ik gun iedere leerling theater op school.”

Nieuwsgierig naar méér?
Lees verder over de Theatersportbattle
Lees verder over Marcel Harmsen