Show menu

Introductiedag op het mbo

Filter op

Duur workshops

Onze workshops zijn vrijwel allemaal voor alle tijdsduren beschikbaar. Uitzondering hierop zijn workshops voor 60 minuten of korter, dan is er minder keuze. Wij adviseren graag welke tijdsduur het beste aansluit bij jouw wensen. Neem contact op met jouw adviseur.

Introductiedag op het mbo

Met elkaar iets meemaken verbindt. Creatieve workshops hierdoor zijn heel geschikt voor de introductiedag. In onderstaand overzicht vind je allerlei workshops die andere scholen organiseerden tijdens hun introductiedag. Elkaar leren kennen en iets van jezelf laten zien: dát staat centraal bij deze workshops. Bekijk alle workshops voor de mbo introductiedag hieronder!
Je gekozen filters Filters wissen
69 Workshops geselecteerd

We hebben een prachtige middag gehad. De docent die jullie hadden gestuurd, wat een toffe gozer, iedereen zat vastgeplakt aan zijn stoel, wat een verteller. De tijd was te kort, dit smaakt naar meer.”

Burgerschapsonderwijs middels kunsteducatie boeken?

“Ik vond het leuk dat alle workshops zo afwisselend waren qua inhoud en onderwerp. Ook vonden we allemaal dat de docenten het heel goed deden: ze waren vriendelijk, positief en pasten zich aan op de studenten.”

Jij regelt een lokaal, wij de rest! 

workshop-school-Podcast-maken-8-5184x3456

“Onze studenten gaven ook aan dat ze het fijn vonden dat de workshopdocente met concrete tools kwam om een podcast te maken”

Summa College – Helmond

“Wij hebben de workshops als heel informatief en leuk ervaren. Er was een fijne sfeer. Docenten sloten goed aan bij de belevingswereld van de student. Ze waren heel flexibel door zich te richten op de opleiding. Interactief.”

Drenthe College – Emmen

“De workshop was weer super! De studenten waren heel enthousiast. Heel fijn! Dank je wel weer voor het meedenken en de snelle organisatie.”

Zie je door de bomen het bos niet meer?

workshop-mbo-Camouflage grime-2-1513x907

“Ik vond het een groot succes. Elke student was erg betrokken en gemotiveerd. Ik was soms verbaasd hoe gefocust en gedetailleerd sommigen aan het werk gingen.”

Binnen een thema aan de slag met workshops?

Wat zijn leuke workshops voor de introductieweek van het mbo / ROC?

Tijdens de introductiedagen zoek je samenbindende activiteiten waarmee studenten van het mbo elkaar op ontspannen en veilige wijze leren kennen. Heel geschikt daarvoor zijn workshops waarbij je in een groep samenwerkt, iets van jezelf laat zien en tegelijkertijd niet té zichtbaar bent. Bijvoorbeeld de workshop Streetbeats of Braziliaanse Percussie, waarbij studenten met elkaar muziek maken onder begeleiding van een enthousiaste workshopdocent.

Activiteiten die geschikt zijn voor de introductieweek
Andere activiteiten die geschikt zijn voor de introductieweek zijn Sound Design, Animatie of Team Artwork. Bij die laatste workshop maken studenten samen een schilderij samen met een professionele kunstenaar. Dit schilderij wordt speciaal met en voor jullie studenten ontworpen, zodat het thema aansluit. Je kunt bijvoorbeeld een thema of motto toevoegen om het jaar met een positieve mindset te beginnen.

Dit zijn allemaal mbo-workshops die je via Kleinkunstig kunt organiseren.
Dit zijn allemaal workshops die je via Kleinkunstig kunt organiseren. Er zijn natuurlijk nog veel meer culturele activiteiten die je kunt inplannen: we hebben meer dan 80 workshops in ons aanbod. Introductiedag-mbo-1

Welke groepsvormende activiteiten voor het mbo zijn geschikt voor introductiedagen?

Activiteiten voor de introductieweek van mbo-opleidingen zijn bedoeld om studenten op een creatieve manier met elkaar kennis te laten maken en de veiligheid in de groep te stimuleren. Groepsvorming stimuleer je door samen iets te doen en samen iets mee te maken. Culturele workshops zijn daar heel geschikt voor. Denk aan de workshop Fotografie of Superimpose Fotografie. Maar ook aan workshops Monotype Design en Augmented Reality.

Activiteiten op introductiedagen gaan over ontmoeten en leren kennen
Tijdens de introductiedagen is het ook gaaf om de mentoren mee te laten doen aan de workshops. Zo ontmoeten ook mentor en klas elkaar op een persoonlijke manier en kunnen ze elkaar alvast aftasten, zonder dat de mentor ook de docent is van de les.

Van andere ROC’s weten we dat dit heel prettig werkt. De gastdocenten van Kleinkunstig zijn natuurlijk professionele docenten die veel ervaring hebben met het creëren van veiligheid in de groep. Introductiedag-mbo

Hoe kan ik introductieactiviteiten organiseren voor het mbo? 

Introductieactiviteiten organiseer je simpel met Kleinkunstig. Een van de educatie experts van Kleinkunstig kan langskomen om met jou en je team te overleggen over welke culturele activiteiten passen bij jouw studenten. Bellen is natuurlijk ook goed!

Doordat we voor zo’n 125.000 leerlingen en studenten workshops en voorstellingen organiseren per jaar, hebben we veel kennis en ervaring per doelgroep. We denken graag mee! Als we de inhoud hebben afgestemd, organiseert Kleinkunstig verder alles. We regelen workshopdocenten die de benodigde materialen meenemen.

Als school hoef je vrijwel alleen de tafels en stoelen, en pen en papier te regelen en that’s it. Zo kun je zelf ook ontspannen deelnemen aan de introductiedagen bij jou op het mbo. Er komt in zo’n week natuurlijk al genoeg op je af qua begeleiding van de nieuwe studenten. Samen maken we er een onvergetelijke ervaring van!

Welke introductie activiteiten kun je organiseren voor het begin van het studiejaar op het ROC? 

Nieuwe studenten die hun weg vinden op een nieuwe opleiding: de introductiedagen zijn een spannende en leuke tijd! Workshops zijn heel geschikt om studenten kennis te laten maken met elkaar en een positieve start te maken in het nieuwe studiejaar. Leuke introductie activiteiten zijn bijvoorbeeld Cajon, waarbij studenten muziek maken samen met een inspirerende professionele docent/muzikant van Kleinkunstig.

Of wat denk je van NFT-kunst maken tijdens de mbo-introductie?

Bij deze workshop ontdekken studenten ook dat NFT’s minder nieuw zijn dan ze lijken; digitale kunst is er al een paar decennia. Ook Beatmaking is een aansprekende activiteit voor de introductieweken. Zelf een nummer mixen en ondertussen elkaar ontspannen leren kennen. 

Hoe organiseer ik voor onze hele mbo vestiging introductie activiteiten voor studenten?

Introductiedagen kun je ook organiseren voor de hele vestiging. Kleinkunstig is gespecialiseerd in grote culturele dagen, met bijv. wel 1000 deelnemers. Vanuit onze expertise als grootste cultuureducatie aanbieder van Nederland, denken we mee over roosters, begroting en inhoud. We verzorgen daarnaast het volledige programma, zodat je zelf vrijwel alleen de tafels en stoelen hoeft klaar te zetten.

Je ontvangt vooraf een overzichtelijk draaiboek met daarin per activiteit de puntjes waarop je moet letten. Op de dag zelf is een workshopdocent van Kleinkunstig coördinator, zodat je eventuele vragen snel kunt oplossen. Uiteraard zijn de kantoormedewerkers van Kleinkunstig ook telefonisch goed bereikbaar, ook buiten kantooruren, zodat jullie dag een spetterend succes wordt! Een mooi visitekaartje van jullie ROC voor de nieuwe studenten. 

Welke activiteiten zijn leuk voor de introductieweek op het mbo? 

Nieuwe studenten verbinden met elkaar en hun nieuwe opleiding kan goed via culturele activiteiten. Kleinkunstig biedt allerlei creatieve en actieve workshops aan. Voor de introductieperiode zijn bijvoorbeeld Djembé, Team Artwork, Fotografie, Podcast en Handlettering geschikt.

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden en adviseren we je graag in je workshop keuze. Kleinkunstig organiseert per jaar voor zo’n 125.000 leerlingen en studenten workshops en voorstelling. Daardoor kunnen we mooie voorbeelden geven van hoe andere ROC’s hun introductieweek aanpakken. Elke opleiding en stad is immers verschillend en vraagt om een project op maat. 

Kleinkunstig organiseert al meer dan 17 jaar introductieactiviteiten voor studenten

Kleinkunstig is Nederlands meest ervaren cultuureducatie aanbieder. Per jaar organiseren we voor ongeveer 125.000 deelnemers creatieve workshops en voorstellingen. Dit doen we regelmatig voor grote groepen, van bijvoorbeeld 1000 leerlingen. We hebben ruime ervaring met de planning en logistiek hieromheen.

Als organisator nemen we je zo veel mogelijk uit handen in de voorbereiding van de introductiedag

Als organisator nemen we je zoveel mogelijk uit handen. We stemmen bijvoorbeeld met jou en je team de inhoud af (met veel tips vanuit onze ervaring met andere mbo’s), we maken de planning, regelen de workshopdocenten en meeste materialen, en we maken een draaiboek voor alle betrokkenen.

Coördinatie en werkzaamheden tijdens de introductiedag

Op de dag zelf zijn er vanuit Kleinkunstig een of meerdere coördinatoren aanwezig om op locatie te ondersteunen. Het enige wat jij en je team hoeven te doen is het klaarzetten van de tafels en stoelen en enkele materialen (denk aan pen en papier), begeleiders vanuit de opleiding te regelen en de studenten te informeren dat ze een fantastische dag tegemoet gaan. Veel plezier!