Show menu

Kleinkunstig in coronatijd: hoe gaat dat?

Geen kunst en cultuur voor leerlingen én geen werk voor workshopdocenten? Geen optie!

Wat begon als een  ‘ver van ons bed-show’ in China, kwam al heel snel dicht bij huis. Afgelopen maanden heeft Nederland een zware periode gekend en heeft de onderwijs- én kunst- en cultuursector het flink te verduren gehad. Totale lockdown, thuisonderwijs en weinig tot geen mogelijkheden om met de leerlingen kunst- en cultuur buiten het reguliere onderwijs te volgen.

Kleinkunstig stond direct in de startblokken om hier een andere wending aan te geven, want leerlingen die geen kunstonderwijs kunnen volgen en workshopdocenten zonder werk; dat vonden wij onverteerbaar.

Workshop basisschool Grote Broer BL 55

#Thuiskunstenaar

Alle collega’s kwamen digitaal bijeen en de stemming was niet bedrukt, maar vol energie: hóe kunnen we scholen, ouders en workshopdocenten in deze tijd bijstaan? In no time werden gave kunstlesideeën voor thuis uit de grond gestampt door onze workshopdocenten. Filmpjes, handleidingen, foto’s en inspiratie, alles kwam samen. In eerste instantie voor primair onderwijs, maar langzaam maar zeker hoorden we ook steeds meer positieve geluiden hierop van VO-scholen. Dus ook daar gingen we voor aan de slag. Onder #thuiskunstenaar gingen ouders met leerlingen kunst maken en kregen we prachtige resultaten op social media te zien.

Online kunstonderwijs voor VO-scholen

Voor het VO ging het nog een stapje verder; daar gingen leerlingen online onderwijs volgen. Kleinkunstig was een van de, zo niet de eerste, die online kunstworkshops aanbood. Workshops Sound Design, Podcast Maken, Illustratie en Animatie vonden al heel snel hun weg naar het beeldscherm van de leerlingen. Niet passief een filmpje kijken, maar in het platform waar op school mee gewerkt werd, actief aan de slag met het maken van kunst onder live begeleiding van een workshopdocent. GAAN! En ondertussen werden de eerste linkjes gelegd met musea…

Kröller-Müller, Scapino Ballet.. En zo volgden er meer…

Kroller Muller Logo

Niet alleen workshopdocenten hadden een zware ‘coronadobber’ te pakken. Andere culturele instellingen hadden ook flink te lijden onder de sluiting. Al gauw werd contact gelegd met het Kröller-Müller Museum. Een fantastische rondleiding in een doodstille Beeldentuin werd gerealiseerd. En er volgde meer; Scapino Ballet, Tim van Handsome Poets en sinds kort ook het Groninger Museum en een Van Gogh tour. Een Online CKV-dag als resultaat. Ondertussen volgden studenten van de kunstacademie in Boston onze tour van de Beeldentuin. We kregen ‘raving reviews’: “Thank you so much. Mirjam and Anoek were phenomenal…truly phenomenal.” Heerlijk om te horen!

CKV Dag Logo Scapino Ballet

Krachtiger door Corona

Kleinkunstig is ervan overtuigd dat de pro-actieve houding die wij hebben ingenomen in deze periode ervoor heeft gezorgd dat tientallen, misschien wel honderden, workshopdocenten werkzaam konden blijven in hun eigen sector en leerlingen in contact bleven met hun artistieke zelf. Ontzettend trots zijn we op wat we hebben bereikt en dat we niet zwakker maar juist sterker uit deze periode zijn gekomen.  Wij zetten deze koers voort en richten onze pijlen hoger en hoger… Ondertussen zijn we onze grenzen aan het verleggen en doen we ook een poging om met de Akropolis in Athene en het Hundertwasser museum in Wenen een samenwerking op te zetten. Immers; afstand bestaat online niet! Wie weet zien we jullie over een tijdje online in andere Europese topsteden. Wij kijken er naar uit!