Show menu

Kleinkunstig op praktijkonderwijs: Franka Oude Nijhuis vertelt

‘Bij Kleinkunstig hebben de docenten een bepaalde 'relaxedness': heel knap hoe ze meteen contact af weten te dwingen met onze leerlingen’, vertelt docent Franka Olde Nijhuis van de vestiging voor praktijkonderwijs van het Twents Carmel College.
» Lees verder
leliestraat

Fair Practice Code bij Kleinkunstig. Directeur Sjoerd vertelt

‘Wat je veel ziet in de cultuursector, is dat de uitvoerenden – de workshopdocenten in dit geval – te weinig krijgen’, vertelt Sjoerd. ‘Maar wij vinden diegene die op het einde van de keten zit, die docenten dus, net zo belangrijk als diegene aan het begin. Het is geen strategie of visie, het is een mindset. Onze workshopdocenten zijn ervaren, didactisch sterk en een aanvulling op de schooldocent. Zij zijn het waard om goed betaald te krijgen. En we doen nog veel meer dan dat.’
» Lees verder
sjoerd

Op de barricade met je leerlingen: (maga)zine maken!

Steeds meer jongeren voelen zich geroepen om van zich te laten horen over politieke kwesties. Daar staan ook nog steeds veel pubers tegenover die zich daar totaal niet mee bezig houden. De workshop (maga) Zine maken speelt hier op in: wat is belangrijk nieuws voor jou? En hoe geef je dat weer in jouw eigen mini (maga) Zine?
» Lees verder
Workshop-mbo-Zine-maken-2

CJP als gesprekspartner bij Present

Jennet Sintenie is toegevoegd aan het panel bij De Blikopener bij Present. Jennet werkt naar eigen zeggen 'al heel lang' bij CJP als projectleider van de CJP Cultuurkaart, dé financiële impuls voor het voortgezet- en beroepsonderwijs waarmee culturele activiteiten betaald worden. "Het is altijd inspirerend om met verschillende betrokkenen van gedachten te wisselen over cultuuronderwijs. Of het nu gaat om praktische zaken als budgetten of de marktplaats (iets waar wij bij CJP graag over informeren) of over inhoudelijke ontwikkelingen waarover we graag ons oor te luisteren leggen."
» Lees verder
CJP-logo

CJP-budget aanvragen of niet? 5 redenen om dat wél te doen

CJP budget. Voor sommige scholen een vaststaand feit, voor andere scholen een heet hangijzer. Hoe werkt het precies en wat zijn de 5 grootste redenen om wél dit budget voor jouw school aan te vragen?
» Lees verder
CJP-workshops-Kleinkunstig-home-update

School aan het woord: Montessori College Nijmegen

‘We dachten: laten we ons jubileum eens groots aanpakken’, vertelt cultuurcoördinator en docent Nederlands Nagihan Dilaver van het Montessori College in Nijmegen. En dat lukte: de school pakte afgelopen voorjaar uit met een cultuurdag voor bijna tweeduizend leerlingen en met meer dan tachtig workshops en masterclasses.
» Lees verder
montessori-college-nijmegen

Maak kennis met onze topdocent Marjolein Koot!

Worstelen hoort bij het leven, vindt workshopdocent Marjolein Koot, die daarom graag workshops geeft waarbij je materiaal in handen hebt: ‘Je gaat je problemen letterlijk aan, je kunt er direct iets mee. Tegenvallers? Die brengen je verder.’
» Lees verder
Marolein-Koot-Kleinkunstig-update

Present: programma bekend!

Op 19 september vindt Present plaats: de inspiratie- en interactiedag voor kunsteducatie voortgezet onderwijs. Het programma is rond! Zo maakt Ronald Kox van LKCA deel uit van het panel in de gespreksronde en kan je workshops volgen als NFT-kunst en een voorstelling van IUDK rondom (homo)seksualiteit.
» Lees verder
flyer-present-uitsnede

Tune in! Dé voorstelling als kickstart van het nieuwe schooljaar

Wat een gave muziekvoorstelling hebben Tim en Erik gemaakt. Een geweldige interactieve ervaring om in te zetten voor de start van het nieuwe schooljaar. Deze singer-songwriters nemen elke leerling mee in hun muzikale verhaal. Wat gaat er gebeuren? Waar kijk je naar uit? Welke leraar mag in het zonnetje worden gezet?
» Lees verder
Voorstelling-start-schooljaar

Interview met topdocente Caroline Beuth

Cats, Chicago, Mamma Mia: zomaar een paar van de musicals waarin Kleinkunstig docente Caroline Beuth schitterde. Zelf afgestudeerd aan de danscacademie, gaf ze ook les op dansscholen. Sinds twee jaar zijn daar workshops voor Kleinkunstig bijgekomen, zoals musicaldans, streetdance, theater en werelddans. ‘Musical is meer dan een dansje aanleren’, vertelt Caroline: ‘Ik laat leerlingen ervaren hoe je een verhaal kan vertellen terwijl je meerdere dingen tegelijk doet’
» Lees verder
Musical-Chicago

School aan het woord: Klaartje van Veen van Cambreur College

De organisatie van het culturele gedeelte van de sport- en cultuurdag op het Cambreur College in Dongen is dit jaar helemaal in handen van Kleinkunstig: zo’n 1100 leerlingen zullen zich onderdompelen in allerlei workshops. Klaartje van Veen is docent muziek op deze school en heeft Kleinkunstig in de arm genomen. ‘Heel fijn, want met zoveel leerlingen ben je het overzicht gauw kwijt.’
» Lees verder
cambreur-college

In gesprek met Christine Haak van De Lingeborgh

Kleinkunstig is al jarenlang vaste partner van De Lingeborgh. ‘Kleinkunstig zoekt echt de beste mensen uit die goed met jongeren kunnen. Niet zomaar workshopdocenten, maar docenten die inspireren.’
» Lees verder
logo-lingeborgh

Topdocent Alaor Soares: 'Braziliaanse muziek brengt een soort liefdesgevoel'

's Avonds is hij muzikant, overdag geeft hij les op scholen;  de Braziliaanse percussiedocent is over álles enthousiast: ‘Percussie is communicatie’, vindt hij. Lees hier meer hoe hij leerlingen meeneemt op een reis door slagwerkland.
» Lees verder
alaor-1

Kunstworkshops rond thema Burgerschap

Burgerschap: door veel leerlingen ervaren als een droog, taai, saai onderwerp. Kleinkunstig brengt daar graag verandering in! Versterk burgerschap op een creatieve manier: een workshop kunst met het thema Burgerschap voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Lees meer>>
» Lees verder
Kopie-van-KDPfoto-9016

Maak kennis met het Roelof van Echten College

Al jaren werken we samen met het Roelof van Echten College. Lees hier meer over hoe cultuurcoördinator Kuni van Ruler het cultuurprogramma samenstelt.
» Lees verder
Roelof-van-Echten

Oma's workshops

Oude ambachten zijn bezig aan een revival. Door filmpjes op o.a. TikTok zijn de technieken van vroeger weer mateloos populair. Daarom hebben wij nu workshops weven, breien, borduren, haken, tuften en vilten!
» Lees verder
Workshop-weven-kleinkunstig

Maak kennis met onze topdocent Bibian Melisse!

Ben je ook benieuwd wat onze workshopdocenten motiveert en inspireert? Lees hier het interview met onze topdocent Bibian. Wat vindt zij zo leuk aan het werken met jongeren en hoe pakt zij haar workshops aan?
» Lees verder
bibian-melisse

Lees over het Kunstfestival op het DaVinci College Leiden

Op het DaVinci College in Leiden organiseerde docent Esther de Vink samen met Kleinkunstig een een festivalweek vol workshops, optredens en museumbezoeken. ‘Wow’, dachten we, ‘als we dit allemaal zelf hadden moeten doen, was dat heel complex geweest.’
» Lees verder
kleinkunstig-DaVinci-College-1

Maak kennis met onze topper Moniek Bijl!

De stencilworkshop met planeten (‘dat kennen leerlingen tegenwoordig van TikTok’) zit vaak snel vol: ‘In een paar simpele stappen maak je een prachtige galaxy.’ Het leuke hieraan? ’De kans op succes is groot. Met de spuitbus hoef je niet per se goed te kunnen tekenen om vette dingen te maken.’
» Lees verder
Moniek_Bijl_Kleinkunstig

Wist je dat wij ook op basisscholen komen?

Kleinkunstig is vooral bekend van alle workshops en voorstellingen in het voortgezet onderwijs. Maar wist je dat wij ook al jaren grote dagen organiseren op basisscholen? In 2016 hebben we het Nijmeegse bedrijf Grote Broer Kunsteducatie overgenomen. Sindsdien zijn we vanuit die naam projecten op basisscholen gaan organiseren. Benieuwd naar hoe we die projecten aanpakken?
» Lees verder
Grote-Broer-Kunsteducatie-GB-update

Maak kennis met Cultuurprofielschool Stad & Esch

In 2011 waren wij voor het eerst bij Stad & Esch, toen met een voorstelling. Sindsdien is de samenwerking steeds groter geworden en de afgelopen 6 jaar organiseren we met elkaar de Cultuurweek: een week waarin de hele school allerlei verschillende workshops volgt. Benieuwd naar de visie van Stad & Esch? Lees het interview met kunstdocent Rachel Kieneker.
» Lees verder
Stad-en-Esch-Kleinkunstig-2-1

Maak kennis met onze topdocent Lloyd Terborg!

Lloyd Terborg werkt al zo'n 7 jaar samen met ons. Hij geeft de meest geweldige rap, graffiti en DJ-workshops. Ben je benieuwd naar wie hij is? Hoe zijn, inmiddels lange, carrière eruit heeft gezien? Lees hier meer over Lloyd!
» Lees verder
Lloyd-Terborg-Kleinkunstig-3

Deadline CJP!

De deadline van CJP komt er weer aan! Na 31 december vervalt je huidige budget. Maar geen zorgen, dit budget kan je óók inzetten voor een programma in 2023. Reserveer dus je budget van 2022. We lichten het graag toe!
» Lees verder
CJP-workshops-Kleinkunstig-home-update

Kerstspecial!

Al in kerst- en nieuwjaarsstemming? Van de makers van de zeer succesvolle voorstellingen van Handsome Poets en Kick-Start, presenteert Kleinkunstig: de Kerstspecial! Zanger Tim neemt samen met gitarist Erik de leerlingen mee in een sfeervolle muziekvoorstelling rondom goede voornemens, herinneringen, een unieke schoolquiz en een heuse Christmas sing-a-long!
» Lees verder
Voorstelling-Kerst-Kleinkunstig-5-1

Samenwerking Museum De Lakenhal en Kleinkunstig!

Kunst en muziek ervaren met al je zintuigen en het maakproces erachter ontdekken: dat doen leerlingen in Museum De Lakenhal. Met deze nieuwste partner heeft Kleinkunstig een supermooi programma ontwikkeld: Eerste Hulp bij Kunst Beleven. Leerlingen gaan samen met een professionele rondleider op onderzoek uit in het museum én wonen een inspirerende muziekvoorstelling van Handsome Poets bij, waarin de band ze meeneemt op hun creatieve reis.
» Lees verder
Workshop-Lakenhal-Kleinkunstig

Gave Cultuurdag bij ROC Amsterdam Westpoort!

Zo’n 150 eerstejaars studenten administratie niveau 2 en 4 op het ROC Amsterdam Westpoort startten vorige week hun studiejaar met een energieke dag workshopdag en heerlijk eten. De studenten maakten hun eigen animatie met sound design en sloegen strakke ritmes bij streetbeats bij workshops van Kleinkunstig. Benieuwd naar wat er nog meer is georganiseerd? Klik dan hieronder en lees het hele artikel!
» Lees verder
ROC-Amsterdam-1

Nieuw! Themaworkshop Klimaat - Klimaat Mix 

Zelf een steentje bijdragen aan een positieve impact op het klimaat, dat leren leerlingen doen tijdens de workshop Klimaat Mix! Kleinkunstig en Movies that Matter komen samen met deze nieuwe workshop. Leerlingen maken een muzieknummer van 2 minuten voor tijdens een klimaatbewust getimede douchesessie.
» Lees verder
Workshop-Movie-that-Matter-School

Kleinkunstig in 2035

Hoe ziet (kunst)educatie er uit in 2035? En welke rol speelt Kleinkunstig daar dan in? In een inspirerende brainstormsessie bij onze museumpartner het Kröller-Müller Museum, kwam het team van Kleinkunstig tot verrassende inzichten, nieuwe paden om te bewandelen en maakten we ons op voor een enerverende toekomst.
» Lees verder
WhatsApp-Image-2022-06-14-at-3.00.34-PM

Start het schooljaar met de voorstelling "Kickstart!"

Geef de leerlingen aan het begin van het nieuwe schooljaar een boost met de muzikale voorstelling "Kickstart!". Een interactief muziek optreden die de verwachtingen van het schooljaar onder de loep neemt!
» Lees verder
Voorstelling-start-schooljaar

Nieuw! Workshop Storyboard - thema Racisme 

Racisme is een pittig onderwerp en het is vaak moeilijk te bespreken. In de nieuwe workshop Storyboard reageren leerlingen via kunst op de korte film Night die alledaags racisme laat zien. Samen met Movies that Matter ontwikkelde Kleinkunstig deze themaworkshop en ook een dagproject rondom het thema racisme (dagproject Filmscenario). Nieuwsgierig? Lees hier meer!
» Lees verder
Workshop-Movies-That-Matter-School-4

Online examentraining Van Abbemuseum

Bereid jouw eindexamenleerlingen perfect voor op het theoretisch beeldend eindexamen met deze online tour door het Van Abbemuseum! Speciaal gemaakt op de thema’s Natuur, Te Gek! en Voorbeeldig en dus perfect aansluitend op de VMBO, HAVO en VWO eindexamens. Origineel, vernieuwend én leerzaam!
» Lees verder
16_Dwarsverbanden_in_de_collectie_van_het_Van_Abbemuseum_2021_Foto_Joep_Jacobs

Dagproject Theatersportbattle

Sport en theater; vaak past het niet bij elkaar, maar de Theatersportbattle combineert de actie en competitie van sport met de creativiteit van theater. De hele school kan deelnemen aan dit programma dat bestaat uit een of twee workshoprondes theatersport en een afsluitende Theatersportbattle.
» Lees verder
Organiseer-de-theatersportdag-battle-op-school

De duizendste online workshop

De noodgedwongen verplaatsing van het onderwijs naar online lesgeven zorgde voor iedereen voor nogal wat uitdagingen. Zowel voor de docenten als voor de leerlingen. Maar we ontdekten ook een aantal onverwachte nieuwe mogelijkheden en kansen!
» Lees verder
Online-workshop-kleinkunstig-4

Handsome Poets op school!

De Handsome Poets hebben alle grote festivals plat gespeeld, van Pinkpop en Lowlands tot Concert at Sea en Vrienden van Amstel. Nu komen ze ook naar school! Naast het spelen van muziek, vertellen ze over hun creatieve proces en nemen ze leerlingen mee in hun ontwikkeling.
» Lees verder
Tim-Handsome-Poets-workshop-1

Wij zoeken een nieuwe collega!

Lijkt het jou leuk om ook bij Kleinkunstig te werken? We zoeken een nieuwe collega die ons team kunsteducatie adviseurs komt versterken. Klik hieronder om de vacature te lezen. We zien je sollicitatie graag tegemoet!
» Lees verder
button vacature

Terugblik op de online kijkdag

Online workshops geven biedt natuurlijk uitdagingen, maar ook hele nieuwe kansen en mogelijkheden! Wij hielden een online kijkdag om te laten zien hoe wij die mogelijkheden benutten!
» Lees verder
Online-Kijkdag-Kleinkunstig-school-4

Workshops rondom het thema vrijheid!

Vrijheid en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! De vrijheid om zelf iets te maken, jezelf te uiten en jezelf volledig te laten zien. En die vrijheid willen we vieren! In april en mei (rondom bevrijdingsdag) biedt Kleinkunstig 10 workshops aan rond het thema ‘Vrijheid’. Want vrijheid maak je samen!
» Lees verder
Thema-vrijheid-blackout-poetry-workshop-school

Online Kijkdag op 22 maart

Met trots organiseren wij op 22 maart onze eerste Online Kijkdag! In twee workshoprondes laten we zien hoe wij onze workshops geven, zowel online als fysiek. Je kunt zelf kiezen bij welke workshops je wilt meekijken. Meld je dus nu aan via onderstaande link.
» Lees verder
Eerste-Online-kijkdag-Kleinkunstig

Subsidie: Extra hulp voor de klas

Het is een moeilijke tijd, dat is al veel gezegd, maar daarom niet minder waar. Het onderwijs stond sinds maart 2020 voor grote uitdagingen. Het kabinet stelt 210 miljoen euro beschikbaar waarmee scholen en instellingen in het po, vo en mbo extra hulp binnen en buiten de klas kunnen inschakelen. Kleinkunstig kan helpen met het geven van invulling aan de subsidie.
» Lees verder
Logo-min-ocw

Kerstwens namens het Kleinkunstig team

Wauw wat een jaar was 2020! Nu is het tijd om terug te blikken, want wat hebben we veel meegemaakt met jullie! We hopen dat je in de kerstvakantie even tijd voor jezelf kunt nemen, dat je even tot rust kan komen en de boel maar even de boel laat. We voelden de behoefte een kerstwens te schrijven en terug te kijken. Lees hem hier!
» Lees verder
Kerstkaart KK 2020 1

Kleinkunstig in coronatijd: hoe gaat dat?

Wat een enorme klap kreeg de kunst- en cultuursector de afgelopen maanden door corona te verduren. Kleinkunstig stond in deze tijd echter direct paraat om een positieve draai aan deze moeilijke situatie te geven. Met online workshops, 'gepaste-afstandworkshops' en samenwerkingen met o.a. Kröller-Müller Museum, Groninger Museum en Scapino Ballet als resultaat.
» Lees verder
970x404 Anderhalf meter

Workshops Computerkunst & Game Design

Vanaf half september hebben we drie workshops rondom computerkunst: Game Design, Programmeren met algoritmes en Interactieve Installatie. Leerlingen maken binnen deze workshops kennis met nieuwe vormen van digitale kunst!
» Lees verder
Interactieve installatie workshop school ckv 2

Brochure schooljaar 20/21

De brochure voor schooljaar 20/21 is er! In de brochure lees je alles over onze nieuwe workshops rondom game design en computerkunst. En we hebben vanaf dit schooljaar ook workshops voor loopbaanoriëntatie. Download de brochure nu!
» Lees verder
Brochure homeupdate

Unieke online CKV-dag gelanceerd!

Samen met het Kröller-Müller Museum, Scapino Ballet, Holland Opera en Handsome Poets hebben we de online CKV-dag ontwikkeld. Een dag vol spetterende, inspirerende en unieke online workshops. Laat je leerlingen door de beeldentuin van het Kröller-Müller struinen! En wanneer krijg je nou een workshop van Tim van Esch, de frontman van Handsome Poets, over het creatieve proces van een popband? Alle workshops worden live gegeven door een workshopdocent!
» Lees verder
Tim Handsom Poets Workshop 1

Maatregelen Kleinkunstig in 'coronatijd'

In lijn met de adviezen vanuit het RIVM en de VO-raad heeft Kleinkunstig diverse acties ondernomen. Zo kan je ons hygiëneprotocol downloaden en biedt Kleinkunstig diverse online én offline oplossingen voor het ervaren van kunst en cultuur door jongeren. Als school kun je nu bijvoorbeeld kiezen uit onder andere "gepaste-afstandworkshops", een online CKV-dag of online workshops.
» Lees verder
Workshop Etsen afstand 1

Online workshops gaan van start!

Online workshops van Kleinkunstig volgen? Dat kan vanaf nu. Leerlingen komen binnen in een online klaslokaal waar de workshopdocent van Kleinkunstig hen opwacht. Ze volgen live de workshop en maken bijvoorbeeld een Podcast, Beat of Stiftgedicht. Een gave aanvulling op het CKV-programma en leuke afwisseling tijdens het thuisonderwijs.
» Lees verder
Online workshops blackout poetry

Een dosis gratis lesmateriaal en inspiratie

Gratis lesopdrachten en veel inspiratie: dat hebben we voor je! Naast onze workshops en dagprojecten, willen we ook vrijblijvend kennis delen. Zo hebben we voor de meeste kunstvormen lesbrieven geschreven met actieve en ook digitale opdrachten. Daarnaast kan je via ons de 2D3D poster downloaden. Lees snel verder voor meer informatie.
» Lees verder
Lesmateriaal

Ontmoet onze nieuwe workshopdocent

Willemijn den Harder Beeldende kunst
Beeldend kunstenaar Willemijn den Harder maakt het alledaagse mooier door kunst. Als workshopdocent sluit ze aan op de belevingswereld van leerlingen en stimuleert hen om met open vizier naar de wereld te kijken. Een portret van Willemijn: energiek, gedreven en veelzijdig!
» Lees verder
Foto Willemijn

Nieuw! Workshop Pinhole Fotografie

Laat jouw leerlingen kennismaken met de betoverende wereld van de analoge fotografie. Techniek, kunst en ambacht komen samen in deze fascinerende workshop. Leerlingen ontdekken wat er komt kijken bij het maken van analoge foto’s, die ze zelf ontwikkelen in een doka. Magisch!
» Lees verder
Workshop Pinhole voor school

Onze nieuwste workshop: Podcast maken!

Ze bestaan al lang, maar met name de laatste jaren zijn ze enorm populair geworden: Podcasts. Ga met jouw leerlingen ook deze journalistieke workshop volgen! Ze leren de tips en tricks van hoe je een goede podcast opzet.
» Lees verder
Podcast maken workshop op school

Wedstrijd Kunst & Techniek: Artcadia

Oplossingen zoeken voor dringende problemen waar wij in de toekomst mee te maken krijgen, dat laat Artcadia graag aan de leerlingen over! Artcadia is een gave kunst- en techniekwedstrijd voor middelbare scholen, waarbij leerlingen gaan ontwerpen voor de toekomst.
» Lees verder
Workshop school onderwijs Protopiper 8

De Waerdenborch Cultuurdag 2019

"Goedemorgen Fleur, Het was een fijne dag met creatieve explosie, enthousiaste leerlingen en geweldige begeleiders. Geen op en of aanmerkingen, het was top!” Kijk, dát zijn nog eens evaluaties om ‘s ochtends op kantoor met je koffie in de hand een dansje bij te doen! Lees hier over de fijne topdag bij De Waerdenborch te Holten.
» Lees verder
Workshop school onderwijs Zeefdrukken 5

Robotica en origami gecombineerd

Een eeuwenoude kunstvorm verbinden aan Robotica. Dit doen we met een van onze nieuwe workshops: Robotische origami. Deze workshop biedt inzicht in technische kneepjes zoals stroomcircuits en Muscle Wire om deze vervolgens toe te voegen aan een mooi origami-kunstwerk.
» Lees verder
Workshop school Robotische Origami

Stad & Esch Cultuurdagen 2019

Wow! Geen cultuurdag, maar een hele cultuurWEEK organiseerden we met Kleinkunstig van 4 t/m 8 februari bij Stad & Esch in Meppel. De wens vanuit school: een week waarbij iedere dag een andere leerlaag twee workshops en een voorstelling meemaakt. Deze wens zetten wij natuurlijk graag om in een spetterend programma!

» Lees verder
Cultuurdag Kleinkunstig Stad en Esch

Onze Workshopdocenten

Samera Pronk Grimeren
Workshopocent Samera is in juli 2018 begonnen bij Kleinkunstig als docent voor de workshop Grimeren. Als een energieke frisse wind waait zij door het team. Afgelopen december is zij voor het eerst als coördinator op een Cultuurdag ingezet, want Samera is als ‘nieuweling’ op volle kracht gestart en heeft haar plaats helemaal gevonden!
» Lees verder
Samera

Workshopreeks Personal branding

Onze ‘Nieuwe Maker’ en workshopdocent Mirjam heeft een uitdagende workshopreeks rondom Personal Branding ontwikkeld. Vanuit reflectie creëren de leerlingen op diverse manieren een beeld dat hun identiteit en imago weergeeft. De try-outs voor de workshops Instagram Stories, Alfabet Design, Superimpose en Beeldmerk zijn in volle gang!
» Lees verder
Personal Branding Workshop Kleinkunstig