Een dosis gratis lesmateriaal en inspiratie

Een dosis gratis lesmateriaal en inspiratie

Lesmateriaal en inspiratie op onze website

Inspiratie is overal vandaan te halen, maar waar vind je concrete lesideeën? Bij Kleinkunstig zitten we vol met educatieve kennis en we delen dit graag. Op onze website staat gratis beschikbaar lesmateriaal. Voor docenten maar ook voor leerlingen digitaal beschikbaar voor op school of thuis. We zitten met ons allen gedurende de week veel achter de computer. Ook daar is kunst te maken! We hebben ideeën om te delen voor op een computer of tablet, maar zeker ook om dat scherm even uit te zetten en iets te gaan maken. Dit is soms individueel en soms voor met een groep.

Lesbrieven

De Kleinkunstig lesbrieven zijn geschreven om op actieve wijze onze workshops voor te bereiden, of juist de kunstvorm toe te lichten. Deze zijn in eerste instantie bestemd voor een docent die de workshop of het onderwerp met de leerlingen wilt behandelen of begeleidt. Het uitvoeren van de lesbrief kan een mooie introductie zijn op de workshop, of juist een mooie naverwerking om de workshop nog eens samen na te bespreken. Het lesmateriaal kan jou als docent ook net wat extra informatie geven om bekender te worden met het onderwerp.

Iedere lesbrief bevat basisinformatie over de kunstdiscipline. Ook wordt er uitleg gegeven bij een bepaalde techniek, en hoe je deze van te voren al kunt onderzoeken of zelfs uitproberen. Dit geeft meer context. Een workshop duurt immers vaak gemiddeld “maar” 90 minuten. Hopelijk geven de opdrachten stof tot nadenken, bijvoorbeeld om samen de kunstvorm in een bepaalde maatschappelijke context te plaatsen. Onze tip is dan ook om de resultaten, concreet of soms enkel wat aantekeningen, te verzamelen en met de groep langs te lopen.

We hebben bij de opdrachten geprobeerd rekening te houden met verschillende beschikbare tijdslots. Het is natuurlijk prettig als een lesbrief flexibel is wat betreft tijdsbesteding, waarmee je deze dus hopelijk voor of na een workshop kunt gebruiken. De lesbrieven komen in twee- of drievoud, maar zijn wel los van elkaar te gebruiken. Mocht je meer tijd willen besteden aan de lesbrieven, hebben deze op volgorde wel een bepaalde opbouw.

Voor alle workshop waarbij we lesmateriaal hebben gemaakt, klik hier.

De 2D3D poster

In een oogopslag zien welke digitale apps je kunt gebruiken voor ontwerpopdrachten? Dat kan met de 2D3D poster. Hierop staan verschillende applicaties en software waarmee je de gaafste dingen kunt maken. En alles helemaal gratis. Veel software op school is prijzig, in het Engels of te ingewikkeld voor jongeren. De apps op de poster draaien allemaal om creativiteit en juist het gebruik door jongeren. De ene is natuurlijk uitgebreider en daarmee ingewikkelder of juist makkelijker om te gebruiken, dan de ander. Als je een willekeurige app voor de eerste keer opent ziet het er vaak best ingewikkeld uit, en dat kan soms best demotiveren. Deze poster doet het voorwerk en laat hopelijk zien dat je ook gewoon simpel kunt beginnen. Sommigen moet je echt even uitproberen en onder de knie krijgen, anderen wijzen zich meteen vanzelf en zijn direct te gebruiken. Het online lesmateriaal in de vorm van de instructiefilmpjes schelen in ieder geval veel tijd!

De verschillende thema’s die je terugvindt op de poster: fotobewerking, illustratie, video, 3D-animatie, 3D-printen en muziek. Deze onderwerpen zijn voor lessen rondom media of film te gebruiken, maar ook vakken als natuurkunde, wiskunde of nederlands kunnen goed aangevuld worden met behulp van creatieve software. Laat je inspireren! Kom je er nog niet uit, wij van Kleinkunstig denken natuurlijk graag mee.

Download hier de digitale 2D3D poster gratis!

Meer weten? Neem contact op

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Een dosis gratis lesmateriaal en inspiratie