Uitgelicht: Robotische Origami

Workshop Robotische Origami
De workshop Robotische origami brengt de handvaardige en secure techniek van de eeuwenoude origami-kunst naar het nu, door dit aan te vullen met robotica. Iedere leerling maakt tijdens de workshop een eigen origami-werk en voegt hier bewegende delen aan toe.
Het eerste deel van de workshop focust op de oorsprong van de origami-kunst en inspireert de leerling om zelf een origami-werk te gaan maken. De workshop vloeit over in het werken met techniek om aan de origami-werken de robotica toe te voegen. Ze maken hierbij kennis met een nieuw technisch materiaal: Muscle wire. Dit is een bijzonder soort metaal dat zich gedraagt zoals de spieren in ons lichaam. Je kunt het leren bepaalde vormen aan te nemen waarna het draad dit onthoudt. Om de origami met het draad in beweging te zetten is stroom nodig. De leerlingen leren deze techniek op een veilige manier zelf te gebruiken.
Hoe werkt een stroomcircuit? Hoe kan je deze in een papieren object toevoegen? Wat gebeurt er dan? Leerlingen leren middels trial en error wanneer het werkt en wanneer niet.
Wat hebben kunst en techniek dan met elkaar te maken? Door zelf iets te maken leer je, waarbij meerdere vaardigheden worden ontwikkeld. Het belang van verbeeldingskracht en experiment past bij zowel kunst als techniek. Daarnaast kan kunst een inspiratiebron zijn om te prikkelen en aan te zetten tot actie. Daar zijn creatieve en technische vaardigheden voor nodig die je kan gebruiken in het dagelijks leven. Want zeg nou zelf: waarom zou je iets nieuw kopen, als je het ook zelf in elkaar kunt zetten?



