Show menu

Themaworkshop Vrijheid - #ditbenik - Theater

Verwerk je verhaal in een theaterscène

In deze workshop maken leerlingen via improvisatie een theaterscène over hun eigen ervaringen met vrijheid.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshop start met een warming-up en een korte uitleg.

Beginnen

In groepjes oefenen de leerlingen met spel- en improvisatieopdrachten.

Doen

De leerlingen vertalen hun ervaringen met vrijheid in scènes.

Delen

De leerlingen voeren de scènes voor elkaar op.

Laat je leerlingen hun LOB-dossier aanvullen met een eigen theaterscène.

‘Wie bén jij?’ is stiekem best een lastige vraag als alleen je naam zeggen geen afdoende antwoord is. De themaworkshop Vrijheid – #ditbenik – Theater draait om vrijheid en het zelfbewustzijn van de leerlingen over het vertellen van je eigen verhaal. Waar kom je vandaan, wat is jouw achtergrond? Welke gebeurtenissen hebben invloed op je gehad? En wat voor rol heeft vrijheid (of misschien juist wel onvrijheid) daarin? Samen met een ervaren workshop- en theaterdocent gaan de leerlingen met deze vragen aan de slag. Ze zetten een stukje van hun eigen levensverhaal om naar een theaterscène.

Opzet van de themaworkshop Vrijheid – #ditbenik – Theater

Na een warming up legt de workshopdocent uit wat de leerlingen gaan doen in deze themaworkshop: een korte theatervoorstelling maken waarin hun eigen levensverhalen centraal staan. De leerlingen werken in groepjes aan verschillende spel- en improvisatie opdrachten. Zo komen ze door middel van theater langzaam tot situaties of herinneringen die écht iets zeggen over wie zij zijn, en over wat vrijheid voor hen betekent. Hoe kun ze die verhalen vertalen naar een pakkende scène? De workshopdocent begeleidt de leerlingen in dit proces. Aan het einde van de themaworkshop Vrijheid – #ditbenik – Theater spelen de leerlingen hun scènes voor de klas. Ook kijken ze samen met de workshopdocent hoe ze hun theaterscène kunnen verwerken in hun LOB-dossier.

Tips

Wél interesse in het thema vrijheid, maar wil je met je leerlingen met een andere discipline aan de slag? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van workshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een themaworkshop Vrijheid – Cartoontekenenthemaworkshop Vrijheid – Podcast maken en themaworkshop Vrijheid – Black Out Poetry Voor ieder wat wils!