Show menu

Loopbaanoriëntatie- en Begeleiding

loopbaanoriëntatie en begeleiding workshops en activiteiten

LOB

Leerlingen op het vmbo beginnen in het eerste jaar met het ontdekken wat zij later willen gaan doen. Loopbaanoriëntatie- en Begeleiden is er om de leerlingen te helpen met het maken van deze belangrijke beslissing. En niet zomaar een beslissing, een beslissing over hoe de komende jaren eruit gaan zien. Het maken van deze beslissing kan erg lastig zijn, veel leerlingen twijfelen en hebben geen idee wat ze later willen gaan doen. Nu is er tegenwoordig veel keuze, leerlingen kunnen nu ze op de middelbare school zitten nog alle kanten op. Op veel gebieden is dit een mooi gegeven, echter brengt de hoeveelheid mogelijkheden ook weer problemen met zich mee. Het kan erg lastig zijn voor de leerlingen om een concreet besluit te nemen. 

Bij het maken van deze keuze is het begeleiden van de leerlingen belangrijk, dit noemen we Loopbaanoriëntatie- en Begeleiding (LOB). LOB is er om de leerlingen meer inzicht te geven in hun eigen kwaliteiten, interesses en drijfveren. Voor veel leerlingen is het opnoemen van hun eigen kwaliteiten en motivaties namelijk helemaal niet zo makkelijk. Kleinkunstig snapt dit als geen ander, we zien dat leerlingen hier hulp bij nodig hebben en dragen graag ons steentje bij. Kleinkunstig is al jaren actief in de educatieve branche als leverancier van kwalitatieve workshops. Met deze ervaring hebben wij een unieke en leuke LOB experience ontwikkeld. Onze LOB experience focust zich op actief leren wat je leuk vindt, achter dingen komen die je misschien niet wist en vooral uitgedaagd worden om aan de slag te gaan met je eigen kwaliteiten en competenties.

loopbaanoriëntatie en begeleiding workshops en activiteiten - 1

Workshops en activiteiten

Onze workshops hebben altijd het doel gehad om kinderen te motiveren, te laten ontdekken en uit te dagen. De koppeling met LOB wordt gemaakt door tijdens de workshops te focussen op het ontwikkelingsproces van de leerling zelf. Kleinkunstig heeft nieuwe creatieve workshops ontwikkeld die toegepast worden in het LOB-traject van de leerling.

Workshop #ditbenik

“wat heeft jou gemaakt zoals je nu bent?”, dit is de vraag waar leerlingen deze workshop mee aan de slag gaan. Improviseren tijdens theateropdrachten pushed en motiveert leerlingen om zichzelf op een originele manier te laten zien. Tijdens deze workshop onderzoeken de leerlingen wie zij zelf zijn en werken zij toe naar een korte performance. 

 • Leerdoelen/competenties:
 • Wie ben ik, wat kan ik? kwaliteitenreflectie
 • Wat wil ik, wat drijft mij? motievenreflectie

Workshop Egodocument

Het Egodocument is er voor de leerlingen om hunzelf onder te dompelen in een onderwerp naar keuze. Dit kan hun droombaan zijn, maar ook een item over een actualiteit. de leerlingen gebruiken fotografie en beeldbewerking om hun eigen digitale pamflet te maken. Bij het egodocument zijn er geen regels, je mag hier uitstralen wat jij wilt uitstralen. 

 • Wat wil ik, wat drijft mij? motievenreflectie

Workshop Infographic: 

Een infographic wordt gebruikt om iets op een leuke en praktische manier uit te leggen, deze komen in alle vormen en maten terug in onze maatschappij. Tijdens deze workshops maken de leerlingen hun eigen infographic om een praktisch maar toch creatief beeld te weergeven van hun social media leven. Hierin komt terug wat zij graag zien, wie zij graag volgen en welke rol zij daar zelf in spelen. 

 • Wie ben ik, wat kan ik? kwaliteitenreflectie
 • Welk soort werk past bij mij? werkexploratie

Workshop De ‘dit vind ik’ Podcast: 

De podcast is er om de diepte in te gaan en een lang ongestoord gesprek te voeren over een onderwerp naar keuze. De leerlingen zullen dit gebruiken om in duo’s de diepte in te duiken over een maatschappelijk onderwerp wat zij willen bespreken. Naast het leren van de technische kant van het maken van een podcast leren de leerlingen ook hoe het is om een langdurig gesprek te voeren over een maatschappelijk onderwerp.

 • Wie ben ik, wat kan ik? kwaliteitenreflectie
 • Wat wil ik, wat drijft mij? motievenreflectie

Workshop Filmportret: 

Het filmportret wordt in deze workshop gebruikt om iemand uit te beelden, de leerlingen kiezen iemand die zij graag willen uitbeelden. Dit kan een ster, topsporter, politicus of misschien wel hun opa zijn. Het draait hier om het uitbeelden van iemand die de leerling inspireert, in het filmportret wordt duidelijk waarom. 

 • Welk soort werk past bij mij? werkexploratie
 • Wat wil ik, wat drijft mij? motievenreflectie
 • Wie kan mij daarbij helpen? netwerken

Workshop Pitchen: 

De pitch is er om iemand binnen een aantal seconden te kunnen overtuigen, kort maar krachtig is hier het idee. Bij de workshop Pitchen maakt de leerling een pitch over haarzelf, in een periode van een aantal seconden probeert de leerling de groep te laten zien wie zij is. Tijdens deze workshops wordt er veel tijd besteed aan verbaal en non verbaal contact met het publiek. 

 • Wie kan mij daarbij helpen? netwerken
 • Wie ben ik, wat kan ik? kwaliteitenreflectie

Dagproject Personal Branding: 

Het Dagproject Personal Branding draait om de leerling. De leerlingen werken gedurende deze dag aan het ontwikkelen van hun eigen “brand”. “Wie ben ik?”, “Wat vind ik belangrijk?”, “Wat wil ik laten zien?” zijn vragen die deze dag uitgebreid behandeld worden. Met een positieve aanpak worden de leerlingen uitgedaagd bezig te gaan met hun eigen handelsmerk.

 • Alle disciplines mogelijk in het programma