Workshop de ‘Dit vind ik'-podcast

De podcast is inmiddels een online medium dat niet meer weg te denken is. In de workshop ‘Dit vind ik’ vertellen leerlingen in een podcast over hun kijk op de wereld. Een podcast is boeiend en uniek omdat de leerlingen hun verhaal vertellen met enkel spraak en geluid! De leerlingen worden uitgedaagd om de diepte in te gaan over een zelfgekozen onderwerp. De workshop de ‘Dit vind ik’-podcast kan goed aansluiten bij een thema (zoals verkiezingen), en is ontwikkeld ter motivatie en ontwikkeling binnen loopbaanoriëntatie (LOB).

Opzet van de workshop de ‘Dit vind ik’-podcast

De workshop start met een kijkje in de wereld van de podcast en de bijhorende technieken. Aan de hand van voorbeelden licht de workshopdocent toe wat wel of niet werkt. De voorbeelden bieden goede inspiratie voor het vervolg. Daarin krijgen de leerlingen tools en oefeningen om in duo’s te discussiëren over een onderwerp, dat voor hen persoonlijk van belang is. Het gesprek vindt natuurlijk geheel voor de microfoon plaats! Tijdens de geluidsmontage leren de leerlingen welke uitspraken of voorbeelden interessant zijn, zodat ze meerdere kanten van het onderwerp belichten. Centraal staan de persoonlijke ervaringen van de leerlingen zelf of hun mening over een maatschappelijk onderwerp.

De leerlingen maken voordat zij beginnen met het opnemen van de podcast eerst een draaiboek. Nadat ze de podcast hebben opgenomen, monteren ze deze zelf op de computer. Hier leren ze de basis van geluidmixen en het versterken van bepaalde stukken door middel van muziek. Aan het einde van de workshop de ‘Dit vind ik’-podcast wordt aandacht besteed aan de link met LOB. De leerlingen ontdekken hoe ze de podcast zelf kunnen inzetten tijdens LOB-opdrachten. En natuurlijk kunnen de leerlingen elkaars eindresultaten beluisteren!

Tips

Nieuwsgierig geworden? Kleinkunstig biedt meer workshops waarmee je jouw leerlingen laat kennismaken met het maken van een podcast of het vormgeven van hun persoonlijke verhalen.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Mei-Lin-Man-1Siska Barthwouter

Leerdoelen

 • De leerlingen leren over de impact en manipulatie van geluid.
 • De leerlingen leren simpele geluidsopname- en montagetechnieken toe te passen.
 • De leerling zet een stap verder in het LOB-proces.
 • De leerlingen leren creatieve keuzes te maken op basis van een publiek.
 • De leerlingen gaan aan de slag met de LOB-competentie motievenreflectie.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.