Workshop Egodocument

Aan de slag met fotografie en beeldbewerking

Wie ben jij? In de workshop Egodocument leggen leerlingen zichzelf en hun dromen vast in één digitaal beeld.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat is een Egodocument en hoe maak je dit unieke beeld van jezelf?

Beginnen

Inleiding tot Egodocument de interface de basisinstrumenten.

Doen

De leerlingen bewerken digitale afbeeldingen en foto’s tot één beeld.

Delen

De leerlingen presenteren en bespreken hun Egodocumenten.

Laat je leerlingen hun LOB-dossier aanvullen met een bijzonder document.

In duo’s gaan ze met fotografie en beeldbewerking aan de slag. Ze zijn daarmee elkaars fotograaf, maar ontwerpen zelf hun eigen beeld. Het Egodocument dat zij maken, geeft een aanzet tot meer zelfbewustzijn over welke impact ze later willen hebben. Het maakt de interesses van de leerlingen zichtbaar en biedt een opening naar mogelijke toekomstbeelden. Deze workshop is ontwikkeld ter motivatie en ontwikkeling binnen loopbaanoriëntatie (LOB).

Opzet van de workshop Egodocument

De workshop begint met een inspirerende uitleg over het idee achter het Egodocument. De workshopdocent vertelt wat dit over jezelf aan het licht kan brengen en legt daarbij meteen de link met LOB. Vervolgens doen de leerlingen creatieve brainstormoefeningen. Daarmee ontdekken ze waar hun eigen Egodocument over kan gaan. Bijvoorbeeld over iets wat ze graag willen aanpakken of veranderen in de wereld. Of over iemand in wie zij een groot voorbeeld zien. Zo zorgen de leerlingen er tijdens de workshop Egodocument stap voor stap voor dat hun eigen onderwerp helder wordt.

Daarna gaan ze in tweetallen aan het werk met fotografie en beeldbewerking. De leerlingen mogen gebruikmaken van het internet om afbeeldingen te zoeken, maar moeten een foto van zichzelf centraal stellen. Ze combineren meerdere foto’s en afbeeldingen tot één digitaal beeld. Dit kan een geweldige droomfoto opleveren! Aan het einde van de workshop presenteren de leerlingen alle gemaakte ‘zelfportretten’ aan elkaar, en bespreken welke verhalen en waarden van iedereen terug zijn te zien in de Egodocumenten. De leerlingen kunnen hun Egodocument vervolgens verwerken in hun LOB-dossier. 

Tips

Naast de workshop Egodocument biedt Kleinkunstig meer workshops die aansluiten op loopbaanoriëntatie. Zo is er de theaterworkshop #ditbenik, waarin leerlingen focussen op de vraag: ‘wat heeft mij gemaakt tot de persoon die je nu bent?’. Of kijk eens bij de workshop Infographic. Die brengt beeldende kunst en persoonlijke interesses van leerlingen samen in een creatief proces. 

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerling leert fotografie te gebruiken om een verhaal te vertellen.
  • De leerling leert beelden te bewerken zodat deze aansluiten op hun verhaal.
  • De leerling komt een stap verder in het LOB-proces

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Veelgestelde vragen

Wat is een egodocument?
Een egodocument is een schriftelijke bron, maar het kan ook een ander medium zoals een film zijn, waarin iemand een persoonlijke getuigenis aflegt.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Egodocument