Show menu

Grime docente Marian Velthuis: lekker griezelen...

Grime docente Marian geeft workshops wonden maken: ‘Je gaat heel anders naar griezelfilms kijken’

Het motto van grime docente Marian wanneer ze workshops geeft, is dat er slechts één ding fout is: niet meedoen. Ze deelt met haar leerlingen: ‘Jullie hebben geen idee hoe vet het is, wat jullie allemaal voorgeschoteld krijgen’. Dan laat ze haar eigen agenda van haar middelbareschooltijd zien, die voor driekwart vol staat met tekeningen. ‘Maar denk je dat dat meetelde voor mijn cijferlijst?’ Marian vindt het een voorrecht dat kinderen nu via school met allerlei disciplines in aanraking kunnen komen. ‘Ik ben 56, dat was vroeger echt niet zo.’

Marian-Velthuis-Grime-Theater

Ze wilde eigenlijk gaan studeren aan de kunstacademie, maar haar ouders waren daar niet enthousiast over. Uiteindelijk besloot ze op 37-jarige leeftijd toch een opleiding tot allround grimeur te volgen bij Instituut Thomas in Utrecht. Ze slaagde binnen een jaar met uitmuntende resultaten. Toen ze contact zocht met Kleinkunstig omdat ze zo graag les wilde gaan geven, viel haar op: ‘Ze wilden precies weten wat voor vlees ze in de kuip hadden, dus mijn diploma’s moest ik ook laten zien.’

Wonden maken

‘Omdat ik les geven zó leuk vind, stuiter ik altijd heen en weer op een workshopdag. Als ik mijn enthousiasme kan overbrengen, krijg ik daar zoveel energie van!’ Vooral de workshop wonden maken is populair: daar hebben ook jongens nooit problemen mee. Maar ook bijvoorbeeld theatergrime wordt veel gekozen. Deze is niet in het standaard aanbod van Kleinkunstig opgenomen, maar je kunt contact opnemen met Kleinkunstig om deze workshop te organiseren. ‘Soms sturen leerlingen me achteraf nog berichtjes via Instagram: “Kijk eens wat ik heb gemaakt, juf”?’

Griezelfilms

Dat grime zo’n populaire workshop is, heeft volgens grime docente Marian vooral te maken met de toegankelijkheid ervan. ‘Grimeren is smeren, zeg ik altijd. Dat kan iedereen, ongeacht intelligentie. Ga uit je comfortzone. Stap voor stap doe ik het voor, natuurlijk corrigeer ik hier en daar, maar leerlingen ontdekken dat ze iets kunnen waarvan ze dat nooit gedacht hadden. En het leuke is: ze gaan heel anders naar griezelfilms kijken. Waar je normaal denkt “wat eng!”, zien ze: oh, dat is gewoon een techniekje. In de wereld van grime geven de meesten niet snel hun geheimen prijs. Maar ik ben té enthousiast om alles voor mezelf te houden.’

Enzo Knol

Inmiddels is Marian een bekende naam in de grimeurswereld. Toen ze echter werd benaderd door het management van Enzo Knol om hem te helpen transformeren zodat hij onopvallend over de kermis kon lopen, had ze geen idee wie hij was. ‘M’n eigen kinderen zeiden: “mam, dat moet je doen!” Maar ik had nog een kinderfeestje staan, en afspraak is afspraak. Dus hij moest wachten tot 17 uur.’

Vertrouwen

Grime docente Marian heeft de intentie om nog lang te werken voor Kleinkunstig. ‘De simpele manier van facturering scheelt zoveel werk en gaat ook snel. Daarnaast ben ik helemaal vrij in de manier waarop ik werk. Ze geven echt het vertrouwen. Daardoor kan ik met al m’n passie mijn workshops blijven geven!’