Show menu

Mediawijsheid op school en onder jongeren

Kunstzinnige mediawijsheid

Jongeren in de 21e eeuw leven met één been in de digitale wereld. De neiging om je als volwassene tegen deze belevingswereld te verzetten, of jongeren belerend toe te spreken, ontstaat al snel. Kleinkunstig probeert middels kunst er juist een positieve draai aan te geven: kunstzinnige mediawijsheid. 

Digitale werelden verkennen door kunstworkshops

Er valt door middel van kunst zo veel moois te ontdekken aan de digitale werelden! Tijdens een digitale media workshop leren de jongeren hoe ze er goed mee om moeten gaan én hoe het soms ook goed fout kan gaan. De workshop Film maken met AI is hier een mooi voorbeeld van. Leerlingen leren hoe ze AI-gegenereerde beelden toevoegen aan hun film, maar ervaren ook hoe moeilijk het is om het beeld te genereren wat ze voor ogen hebben. De computer doet niet vanzelf alles wat jij wil, en het resultaat heeft toch écht een ‘mensenhandje’ hulp nodig. De workshop Augmented Reality biedt ook mogelijkheden om zelf een 3D virtuele wereld te maken, animeren én in de werkelijkheid te bekijken. Zo leren leerlingen stap voor stap programmeren op een manier die voor elke doelgroep bereikbaar én leuk is! 

Mediawijsheid met voorstelling Online

Wil je liever alle leerlingen door middel van een voorstelling mediawijsheid laten ontdekken? Dat kan bijvoorbeeld met de theatervoorstelling Online van TG Drang of de dansvoorstelling Is dit echt?! van Lonneke van Leth. Bij de voorstelling Online worden op invoelbare wijze door de acteurs scènes gespeeld die de leerlingen veelal maar al te bekend voorkomen. De toon is rauw, speels, humoristisch en herkenbaar. Leerlingen worden na elke scène aangesproken en gestimuleerd om ervaringen te delen. Bij Is dit echt?! komt een danskoppeling die deelneemt aan een danscompetitie terecht in een ruzie op en via social media.

Cultuurdag rondom mediawijsheid

Wil je jouw leerlingen echt onderdompelen in diverse mediawijsheid activiteiten? Organiseer dan een Cultuurdag rondom mediawijsheid! Trap de dag af met de voorstelling Online om vervolgens leerlingen 2 rondes workshops te laten volgen naar keuze. Wat dacht je van de workshop Game Design, of de workshop Programmeren met algoritmes? Alle digitale media workshops vind je hier.

Laat je adviseren!

De grootste tip die we je mee willen geven: probeer niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Kleinkunstig heeft jarenlange ervaring met digitale workshops en activiteiten mediawijsheid op school. Deze kennis delen we graag met je! Welke workshops sluiten het beste aan bij welke doelgroep? Hoe lang kan je de workshops het beste laten duren? Is het slim ook er ook nog een thema als rode draad aan te verbinden? Hoe kan je gebruik maken van onze online inschrijving? Dit en meer bespreek je met jouw eigen contactpersoon.