Show menu

Dagproject Filmscenario over thema racisme - i.s.m. Movies that Matter

Neem een filmscène op over een belangrijk onderwerp

Tijdens het dagproject Filmscenario werken leerlingen de thema’s racisme en discriminatie creatief uit in een eigen filmscène.

Inhoud van deze workshop

1kennismaken-filmscenario-schrijven

Kennismaken

Het dagproject start met het kijken en bespreken van de film NIGHT.
filmscenario-workshop-racisme

Beginnen

In groepjes bedenken de leerlingen een eigen eindscène voor de film.
filmscenario-schrijven-racisme-workshop-school

Doen

De leerlingen krijgen uitleg over filmtechnieken en nemen de eindscènes zelf op.
filmscenario-schrijven-racisme-workshop

Delen

De leerlingen bekijken samen alle eindscènes en bespreken die.

Laat je leerlingen ervaren hoe kunst en maatschappelijke thema’s samenkomen.

Tijdens het dagproject Filmscenario behandelen de jongeren de thema’s racisme en discriminatie aan de hand van de film NIGHT van Joosje Duk. Ze krijgen daarin een situatie te zien waarin de personages te maken krijgen met racisme en discriminatie. Tijdens dit dagproject ligt de nadruk op de creatieve verkenning en uitwerking van deze thema’s. We gaan niet alleen de dialoog aan, we gaan vooral maken! Jongeren bedenken en realiseren een aanvullende eindscène voor de film NIGHT. Hoe willen zij dat het verhaal verder gaat? Ze nemen de regie over van de regisseur én pakken de regie over de thema’s.

Opzet van het dagproject Filmscenario

Het dagproject start met een introductie over Movies that Matter en het kijken van de film NIGHT. Vervolgens gaat de workshopdocent met de jongeren kort in gesprek over de film. Wat is hun reactie op de film en hoe zien zij de behandelde thema’s? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! De jongeren brainstormen in groepjes over hun aanvullende filmscène. Onder begeleiding van de workshopdocent bedenken zij de scène die ze na de eindscène van de film zouden willen zien. De jongeren krijgen uitleg van de workshopdocent hoe ze hun scène kunnen maken. Filmtechnieken en montagetechnieken worden besproken en de jongeren nemen hun scènes op. Het dagproject Filmscenario eindigt met het samen kijken en bespreken van de resultaten.

Over de film ‘NIGHT’

NIGHT gaat over micro-agressies. Wanneer vier vriendinnen met verschillende culturele achtergronden samen uitgaan naar een hippe club, verandert hun relatie nadat ze een ongemakkelijke interactie met de bouncer van de club hebben.

Samen met Movies that Matter

Kleinkunstig en Movies that Matter hebben de handen ineen geslagen en samen een aantal inspirerende kunstworkshops en dagprojecten ontwikkeld. Zo kun je ook kiezen voor de workshop Storyboard over het thema racisme. Of wat dacht je van een workshop over klimaatverandering en watertekort? In de workshop Klimaat Mix komen film, muziek en digitale technieken samen.