Show menu

Dagproject Filmscenario - Thema Racisme - i.s.m. Movies that Matter

Kleinkunstig en Movies that Matter slaan de handen ineen met een aantal toffe en inspirerende kunst workshops met verschillende maatschappelijke thema’s. 

Tijdens het dagproject Filmscenario wordt racisme en discriminatie aan de hand van de film NIGHT van Joosje Duk behandeld. Leerlingen krijgen daarin een situatie te zien waarbij er sprake is van racistische en discriminerende bejegening. Tijdens dit dagproject ligt de nadruk op de creatieve uiting van dit thema. We gaan niet alleen de dialoog aan, maar we gaan vooral maken! Leerlingen maken een vervolgscène op de eindscène van de film NIGHT.  Ze nemen de regie over van de regisseur én pakken de regie over het thema.

Opzet van het dagproject

Het dagproject start met een introductie over Movies that Matter en het kijken van de film NIGHT. Vervolgens gaat de workshopdocent met de leerlingen kort in gesprek over de film. Wat is hun reactie op de film en het thema? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! De leerlingen brainstormen in groepjes over hun aanvullende filmscène. Onder begeleiding van de workshopdocent bedenken zij de scène die ze na de eindscène van de film zouden willen zien. De leerlingen krijgen uitleg van de workshopdocent hoe ze hun scène kunnen maken. Filmtechnieken en montagetechnieken worden besproken en de scène wordt gemaakt. De workshop eindigt met het kijken en samen bespreken van de gemaakte filmscènes. 

Over de film “NIGHT”

Night, Joosje’s tweede korte film na Heavy Feathers, gaat over micro-agressies. Wanneer vier vriendinnen met verschillende culturele achtergronden samen uitgaan naar een hippe club, verandert hun relatie nadat ze een ongemakkelijke interactie met de bouncer van de club hebben.