Show menu

Oma's workshops

De afgelopen jaren is er een opvallende revival geweest van oude ambachten zoals weven, borduren, vilten, tuften, breien en haken. Deze ambachten werden vroeger vaak doorgegeven van generatie op generatie, maar dreigden in de vergetelheid te raken. Dankzij sociale media als Instagram en TikTok zijn deze ambachten echter weer helemaal terug van weggeweest! En jouw leerlingen kunnen meedoen via onze workshops over oude ambachten.

Revival van oude ambachten

Op Instagram en TikTok delen veel mensen foto’s en video’s van hun handgemaakte creaties, en ook tutorials en patronen zijn er volop te vinden. Dit heeft geleid tot een groeiende populariteit van deze ambachten, vooral onder jongeren. Veel jongeren vinden het ook leuk om zelf iets te creëren en waarderen ook de tijd en moeite die anderen steken in hun creaties.

Duurzaamheid en de workshop oude ambachten

Het leren van oude ambachten past ook perfect bij het thema ‘Duurzaamheid.’ Door zelf kleding, accessoires en interieuritems te maken of repareren, kun je immers precies bepalen welke materialen je gebruikt en hoeveel je nodig hebt. Het beoefenen van deze oude ambachten is dus niet alleen een leuke hobby, maar ook een bewuste keuze voor duurzaamheid en authenticiteit.

Concentreren oefenen tijdens een workshop oude ambachten

Ambachten zoals weven, borduren, vilten, tuften, breien en haken, bieden ook een unieke mogelijkheid voor jongeren om zich te concentreren, te ontspannen en creatief te zijn. Het aanleren van nieuwe vaardigheden vergt geduld en doorzettingsvermogen, maar leert jongeren ook om te gaan met frustratie en teleurstellingen. Tijdens de workshops zien we dat leerlingen rustig worden van deze workshops, omdat ze zich richten op één ding in hun handen.

Oude ambachten in de beeldende kunsten

In de geschiedenis van de beeldende kunst zie je dat er telkens heen en weer wordt bewogen tussen innovatie en ambacht. Het beheersen van bepaalde maakvaardigheden is de basis van beeldende kunst. Daarom bieden we bij Kleinkunstig zowel vernieuwende workshops aan als meer ambachtelijke, zoals Etsen, Zeefdrukken of Pinhole Fotografie. En daar komt nu dan bij, als ultiem eerbetoon aan de ambachten: Oma’s Workshops! Weven, breien, haken, borduren, tuften en vilten. Vanaf heden ook te boeken bij Kleinkunstig!