Show menu

Workshop Cajón

Ontdek hoe je deze unieke handtrommel bespeelt

In de workshop Cajón leren studenten meer over dit onbekende instrument en over tempo, dynamiek en samenspel.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat is de achtergrond van de cajón? En hoe klinkt dit instrument?

Beginnen

De studenten oefenen met de basis en leren meer over slagtechniek.

Doen

De studenten studeren samen een ritme in met diverse partijen.

Delen

De studenten verzorgen een wervelend eindoptreden.

Je studenten maken kennis met een bijzonder en verrassend slaginstrument.

Cajón is een energieke workshop! We gaan prachtige ritmes spelen en veel plezier maken. Tegelijkertijd heeft de workshop cajón ook diepgang, want niet de hele geschiedenis van dit slaginstrument is vrolijk en dat bespreken we ook met de studenten. Studenten krijgen een stap voor stap uitleg over de technieken en kunnen het geleerde meteen in de praktijk brengen. We sluiten af met een leuke jam waarbij we dansbare ritmes maken.

Opzet van de workshop Cajón

De cajón is een slagwerkinstrument uit Peru met een rijke geschiedenis. Meegenomen door tot slaaf gemaakten uit West- en Centraal Afrika werd de cajón een van de belangrijkste instrumenten voor mensen die in Peru gedwongen werden tot slavenarbeid. Daarna verspreidde de muzikale invloed van de cajón zich verder over Amerika, Spanje en daarna over de hele wereld. Er valt nog veel meer te vertellen over de cajón. Maar we gaan in deze workshop natuurlijk vooral veel doen!

Na de korte introductie over de herkomst van de cajón gaan de studenten onder begeleiding van onze professionele workshopdocent zelf Latijns Amerikaanse ritmes spelen. Ze leren verschillende slagtechnieken en partijen. Goed luisteren, naar elkaar kijken en samen mooie muziek creëren, maken dat deze workshop zeer geschikt is voor groepsbinding en oefenen met samenwerken. Aan het einde van de workshop spelen we het hele muziekstuk wat we geoefend hebben en zo sluiten we de workshop met een knal af!

Tips

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over workshops die gebruik maken van ritme en percussie, kijk dan eens naar de workshop Djembé. Ook bij deze workshop gaan we aan de slag met verschillende aspecten van slagwerk, zoals ritme, techniek, dynamiek en improvisatie. De workshop Slagwerk voegt nog een laag toe: studenten gaan muziek maken met allerlei instrumenten zoals zoals bongo’s en conga’s, maar ook emmers en pannen.