Zwolle, 3 november 2016 – Met trots biedt Kleinkunstig nu ook Literatuur workshops aan. Deze workshops organiseren wij samen met professionele schrijfdocenten van Literair Productiehuis de Wintertuin. U kunt de workshops Column schrijven, Serieuze Satire, Poetry Slam en (Maga)zine maken bij ons boeken. Literatuur workshops zijn goed voor de taalontwikkeling van jongeren. De leerlingen gaan tijdens onze workshops creatief aan de slag met taal. Het gaat hierbij telkens om onderwerpen, gebeurtenissen en nieuws dat juist de leerlingen interesseert.

Samenwerking met Literair Productiehuis de Wintertuin

Kleinkunstig organiseert de Literatuur workshops in samenwerking met Literair Productiehuis de Wintertuin. Wintertuin is naast literair productiehuis ook talentontwikkelaar. Talentvolle schrijvers krijgen een plek in intensieve begeleidingstrajecten. Wintertuin biedt een compleet platform: redactionele begeleiding bij de totstandkoming van nieuw werk, optredens in literaire producties en tijdens uiteenlopende evenementen, het maken van voorstellingen, de mogelijkheid om les te geven binnen de verschillende workshopprogramma’s van Wintertuin. Manouk Miltenburg, programmamaker bij de Wintertuin, zegt: “Wij zijn erg blij met de samenwerking tussen Kleinkunstig en Wintertuin. Het is een mooie, wederkerige samenwerking: Kleinkunstig biedt de schrijvers van Wintertuin de kans om zich als docent verder te ontwikkelen, Wintertuin biedt via Kleinkunstig jonge, bevlogen docenten die op maat gemaakte workshops geven aan alle leerlingen. Elke workshop is uniek. Iedere schrijver is docent op zijn eigen manier en vult de workshop samen met de leerling in”.

Workshop Column schrijven

Columns worden steeds populairder. Je vindt ze in kranten, bladen, bij blogs en op websites. Tijdens de workshop Column schrijven leren de leerlingen hoe ze creatief, compact en begrijpelijk verslag kunt leggen van het alledaagse of juist een specifieke of bijzondere gebeurtenis. Leerlingen krijgen tips van een ervaren schrijver en leren handige taalkundige ‘trucjes’ om korte teksten interessanter te maken. Daarnaast oefenen ze zelf met het schrijven van een column.

Workshop Serieuze Satire

Satire gaat over het ‘anders zien’ en ‘anders denken’. Leerlingen maken kennis met satire en praten over het doel van satire en de functie ervan in de huidige samenleving. Waar ligt de scheidslijn tussen het maken van grappen en de grens overschrijden? Tijdens de workshop Serieuze Satire gaan leerlingen zelf actief aan de slag met het schrijven van satire in een eigen vorm.

Workshop Poetry Slam

De workshop Poetry Slam gaat niet alleen over schrijven, maar ook over het uitspreken en het geven van ritme en klanken aan een eigen tekst. Er wordt gewerkt met het combineren van verschillende stijlen. Op deze manier leren de leerlingen de boodschap van een tekst te presenteren.

Workshop (Maga)zine maken

Wat is nieuws dat leerlingen interesseert? In een zelfgemaakte zine laten ze zien wat hen boeit, wat ze hierover weten en wat er verteld moet worden. Een zine is een minimagazine met beeld en woord, van acht kleine pagina’s, waarop een leerling zijn eigen belangrijkste nieuws samenstelt. De workshop (Maga)zine is ook in te richten zodat de zine een verslag van bijvoorbeeld de Cultuurdag op school wordt.