Bijna iedereen draagt weleens een gebreide trui en weet in grote lijnen hoe breien in zijn werk gaat. Maar hoe is het om er zelf mee aan het werk te gaan? Dat ervaren de leerlingen in de workshop Breien, onderdeel van de serie Oma’s Workshops. Ze leren de basisbeginselen van deze oeroude handwerkvorm kennen. Daarbij wordt in de workshop ook de slag naar deze tijd gemaakt: breien is meer en meer een kunstvorm waar niet omheen kunnen vandaag de dag. En natuurlijk gaan de leerlingen met een eigen breiwerk naar huis!
Opzet van de workshop Breien
De workshopdocent start met een introductie waarbij de leerlingen te weten komen dat breien een van de oudste vormen van handwerken is. De eerste breiwerken dateren al uit 500-1200 na Christus! Een leuk detail is dat vooral gebreide sokken destijds erg in trek waren onder de wat rijkere mensen. Tegelijkertijd breien is ook zeker iets van deze tijd. Weer onder de aandacht gebracht door social media is breien populairder dan ooit, ook onder kunstenaars. De leerlingen krijgen hiervan inspirerende voorbeelden te zien.
Daarna is het de hoogste tijd om zelf de breinaalden op te pakken. De leerlingen krijgen uitleg over de techniek van het breien en over de verschillende steken. De workshopdocent demonstreert dit stap voor stap. Vervolgens breien de leerlingen onder begeleiding een vingerpop of etui voor hun mobiel. Ze gebruiken daarbij verschillende steken én diverse kleuren. De pop of etui kan, als deze afgebreid is, versierd worden met garen en vilt.
Als afsluiting van de workshop Breien is er ruimte om elkaars werk te bekijken en te bespreken. Wat valt bijvoorbeeld op aan de kleurcombinaties die zijn gekozen? Ook delen de leerlingen hun ervaringen. En de zelf gebreide resultaten mogen ze natuurlijk meenemen!
Tips
Benieuwd naar andere Oma’s Workshops? Je kunt je leerlingen laten kennismaken met nog veel meer ambachtelijke handwerkvormen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de workshop Weven of de workshop Vilten. Er zit vast iets voor jullie bij!