Show menu

Present - verslag en foto's

Op 19 september was de première van Present, een gloednieuw evenement voor professionals in kunsteducatie. Andy Ninvalle trapte de dag af met een inspirerende spoken word-performance in Theater Aan de Slinger in Houten. Hieronder een verslag van de dag, met natuurlijk de aftermovie! Benieuwd naar alle 240 foto’s van het evenement? Kijk verder op deze pagina.

Routes met actuele thema’s tijdens Present

Zo’n 80 kunstdocenten, medewerkers van culturele instellingen en bibliotheken kwamen tijdens Present bij elkaar voor actieve workshops, voorstellingen en inspirerende panelgesprekken. Ze konden hierbij kiezen uit drie verschillende routes met thema’s die nu spelen in kunsteducatie:

  • Route Online verkende de impact van sociale media en digitale technologie op kunsteducatie.
  • Oud versus Nieuw onderzocht de spanning tussen traditionele en innovatieve benaderingen van kunsteducatie.
  • Diversiteit richtte zich op inclusiviteit en diversiteit in kunsteducatie.

Kunsteducatie in actie: workshops zelf meemaken

Tijdens de workshops konden deelnemers kiezen uit maar liefst negen verschillende workshops, passend bij het thema van de route die ze volgden. Deelnemers konden onder andere kiezen uit improvisatietheater, oma’s workshops en schimmenspel. De workshops tijdens Present werden op dezelfde manier gegeven zoals Kleinkunstig dat doet met leerlingen. Zo kregen de deelnemers hands-on ervaring met de workshops die Kleinkunstig ook op scholen geeft en konden ze ervaren wat hun leerlingen meemaken. In de evaluatie gaven meerdere deelnemers aan de workshops erg te waarden: “Het DOEN van de workshop (waardeerde ik vooral), zo ervaar je het als een leerling.”

Dansworkshop Kleinkunstig Present

Inspirerende voorstellingen tijdens Present

Daarnaast woonden de deelnemers van Present voorstellingen bij die waren gekoppeld aan de route die ze volgden. Deze werden verzorgd door Impresariaat Uit de Kunst. Voor veel deelnemers waren de voorstellingen een eye-opener: “De workshop en theatershow spraken mij het meeste aan. Dit zorgt ervoor dat je weer inspiratie, shows en lessen hebt die je kan gaan inzetten binnen je school. Zeker een theatershow al gezien hebben of een les al meegemaakt of al aan deelgenomen hebt, zorgt ervoor dat je een goed beeld hebt en kan inschatten of dit past bij jouw school en onderwijs.” De voorstellingen die getoond werden, zijn:

  • Willem Junior nam de toeschouwers mee op een reis door de tijd om de geheimen van Willem van Oranje te ontrafelen.
  • Het is stil aan de overkant behandelde thema’s als homoseksualiteit, inclusiviteit en identiteitsvorming in het leven van twee opkomende professionele voetballers.
  • Is dit echt? belichtte de impact van sociale media op de jongere generatie door middel van dans en theater.

Panelgesprek met experts van CJP en LKCA

Tijdens panelgesprekken met o.a. experts van LKCA en CJP gingen deelnemers in gesprek over de verschillende thema’s. Een van de deelnemers zei hierover: “Het gesprek over diversiteit met 4 panelleden en de zaal (sprak mij het meeste aan). Ik mis enorm het gesprek op mijn werk over wat mij en anderen behelst . Dit had nog veel langer mogen (duren).” Uiteraard kon een heerlijke lunch ook niet ontbreken tijdens Present, een ideale gelegenheid om te netwerken en nieuwe inzichten op te doen in gesprek met elkaar. Kortom, de eerste editie van Present is er één waar we met veel plezier op terugkijken en alle deelnemers hopelijk ook. We kijken al uit naar de volgende keer! Kijk op deze pagina om alle 240 foto’s te bekijken die tijdens Present zijn gemaakt!

Panelgesprek LKCA CJP Kleinkunstig