Show menu

Renteloze lening voor workshopdocenten

Kleinkunstig heeft een renteloze lening voor ZZP-kunstdocenten. Waarom? Omdat ZZP-kunstdocenten erg hard getroffen zijn door de lockdowns. We zagen sommige kunstprofessionals met wie wij al jaren met plezier werken in directe financiële problemen komen doordat veel opdrachten geannuleerd werden. Denk bijvoorbeeld aan makers van theatervoorstellingen of dansdocenten. De overheidsgelden zijn niet voor elke docent voldoende om de basisbehoeften te bekostigen. Om eventuele urgente noden op te vangen stelt Kleinkunstig een eenmalige lening beschikbaar van 1500 euro per docent, welke renteloos is en langlopend. 

Kleinkunstig werkt met 250 ZZP-kunstdocenten. Deze enthousiaste kunstprofessionals werken door het hele land heen, vaak via verschillende aanbieders. In maart 2020 werden veel van hun opdrachten plotseling geannuleerd vanwege corona, en ook afgelopen december en januari vielen hun inkomsten weg. De consequenties hiervan zijn groot, want het werk van freelance kunstdocenten lijkt op seizoenswerk: sommige periodes zijn heel druk en in andere periodes leven docenten van het geld wat ze in die drukke periodes verdiend hebben. Dit schooljaar moesten docenten hun financiële buffertjes opeten, want in de normaal gesproken drukste periodes hebben zij niet kunnen werken, zowel in de periode voor de zomervakantie als nu in de drukste decemberdagen.

De renteloze lening is niet de enige manier waarop Kleinkunstig haar ZZP-docenten ondersteunt. Sinds de start van corona betaalt Kleinkunstig facturen uit binnen een week, zodat docenten snel hun verdiende geld ontvangen. Verder heeft Kleinkunstig in april al online workshops en tours met musea ontwikkeld, zodat ook tijdens lockdowns het cultuurprogramma kon doorgaan. Daarnaast moedigen we scholen aan om workshops niet te annuleren, maar op te schorten. Het verplaatsen van workshops naar later in het schooljaar biedt workshopdocenten in elk geval uitzicht op inkomsten. Kleinkunstig organiseert zonder enige extra kosten voor de school de hele cultuurdag of alle workshops opnieuw.


Om de leningen uit te breiden zijn we achter de schermen druk bezig met het opzetten van een fonds voor kunstdocenten. Dit fonds zal beheerd worden door een externe stichting waaraan bedrijven en individuen geld kunnen lenen of doneren. De commissie van het fonds leent dit geld vervolgens renteloos uit aan ZZP-kunstdocenten. Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op met: info@kleinkunstig.nl.