Maak je eigen muziek om kort(er) te douchen!
Inhoud van deze workshop
Kennismaken
Beginnen
Doen
Delen
Je leerlingen gaan in deze workshop actief aan de slag met het thema klimaat.
Kleinkunstig en Movies that Matter werken samen en maken inspirerende kunstworkshops over maatschappelijke onderwerpen. In de workshop Klimaat Mix – Thema Klimaat gaan de leerlingen aan de slag met het thema klimaat. Dit doen ze aan de hand van de korte film Scenes from a Dry City van Francois Verster, die gaat over een aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. Water is zo schaars dat het waterverbruik nauwlettend in de gaten wordt gehouden om een ‘day zero’ te voorkomen: de dag dat er geen water meer uit de kraan komt.
De film laat zien dat klimaatverandering voor extreme droogte kan zorgen. Ook in Nederland horen we steeds vaker over droogte. Ons waterverbruik heeft impact op het klimaat van onze planeet. De workshop combineert dit gegeven met de campagne 2 minuten douchen: een initiatief om waterverbruik te verminderen. Leerlingen mixen zelf een muzieknummer van 2 minuten waarmee ze hun douchesessie kunnen timen!
Opzet van de workshop Klimaat Mix – Thema Klimaat
De workshop begint met een introductie op het thema. Daarna kijken de leerlingen samen de film Scenes of a Dry City. De workshopdocent vraagt de leerlingen na afloop om een reactie op wat ze hebben gezien. Wat vinden ze van de film en wat zijn hun gedachten over het thema? Vervolgens is het tijd om het muzieknummer van 2 minuten te maken! Daarbij maken de leerlingen gebruik van de mashup-techniek. Ze voegen bestaande melodieën en beats samen tot een nieuw nummer. Daarbij krijgen ze uitleg over hoe ze een muzieknummer opbouwen en over de software die ze gebruiken. In tweetallen maken ze vervolgens hun unieke muzieknummers. Aan het einde van de workshop Klimaat Mix – Thema Klimaat beluisteren en bespreken de leerlingen de nummers.
Over de film Scenes from a Dry City
Deze korte documentaire belicht de watercrisis in Kaapstad. De miljoenenstad kampt met watergebrek vanwege de aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het peil in de waterreservoirs van de stad daalt tot een dusdanig laag punt dat er streng toezicht is op het watergebruik.